Sistem de informare a călătorilor transportului public

Publicat de Curierul de Iasi la data de 18/05/2012

Panouri informative vor anunţa călătorii în cât timp soseşte în staţie autobuzul.  Sistemul este coordonat prin GPS.

Primăria Municipiului Iaşi a inaugurat marţi, 15 mai 2012, sistemul de informare în timp real al călătorilor. Călătorii sunt informaţi în timp real în cât timp soseşte autobuzul în staţie. Sistemul a intrat în funcţiune pe 50 de mijloace de transport şi acoperă două mari trasee de autobuz 28 şi 41. Sistemul de informare în timp real al călătorilor este realizat prin integrarea unor măsuri din proiectul Archimedes, respectiv sistemul de management al traficului – GPS, sistemul de supraveghere video, staţiile de transport public.

Printr-un parteneriat între Primăria Iaşi, R.A.T.P. şi CiTV se doreşte a asigura informarea a utilizatorilor de mijloace de transport în comun prin:

 • afişarea staţiilor pe ecranele din autobuze şi tramvaie, staţia curentă şi următoarele 3 staţii;
 • afişarea legăturilor dintre autobuze şi tramvaie pe ecranele din autobuze;
 • afişarea autobuzelor si tramvaielor şi ruta pe care merg, dar şi minutele până la sosirea acestora, în staţiile R.A.T.P.;
 • informaţie în timp real: ora, numărul autobuzului / tramvaiului, mesaje si anunţuri importante;
 • dialog direct cu publicul călător – sistem de mesagerie internă: transmiterea de mesaje importante, în timp real, dinspre R.A.T.P. şi Primaria Iaşi, către publicul călător (trasee, investiţii, tarife şi modificări, program);
 • sistem de entertainment (ştiri, meteo, obiective de vizitat etc.) şi informare publică – o călătorie mai plăcută într-un mediu mai modern, având cele mai noi tehnologii şi tendinţe în domeniu.

„Măsurile ce au fost luate în cadrul proiectului european ARCHIMEDES pun în prim plan cetăţeanul, care trebuie să călătorească în siguranţă şi care trebuie să fie cât mai bine informat cu privire la traseele disponibile şi la modificările apărute. Sistemul de informare în timp real aduce la un loc beneficiile mai multor masuri, masuri care beneficiază de aportul suplimentar al unor tehnologii de ultimă generaţie. Sper ca ieşenii să înţeleagă că demersul nostru este de a eficientiza transportul public, pentru că prioritatea noastă este cetăţeanul Iaşului, care trebuie să beneficieze de o călătorie în condiţii cât mai bune”, a declarat Primarul Municipiul Iaşi, Gheorghe Nichita.

Comments

comments2 Comentarii

 1. Gabriela

  Va felicit pentru acest proiect dar nu se poate pe 2 linii sa fie autobuze moderne iar pe liniile 19 si 43, circulam cu autobuze vechi, stricate si foarte putine la numar, daca vreti sa faceti ceva pentru Iasi in acest sens, va rog sa faceti pentru toate liniile. Nu avem nevoie de cateva autobuze de ultima genertatie, sunt bani aruncati pe feresstra, noi biletele le platim la fel pe orice linie si conditiile sunt de nedescris, cumparati 4 autobuze acum in campanie electorala si ne aratati ce faceti, ne-am saturat de proiectele dvs. care nu ne ajuta cu nimic, daca ati circula iarna cu autobuzele 19 si 43 m-ati intelege perfect.

 2. Curierul de Iasi

  Aveti dreptate, parcul auto al RATP este destul de vechi iar aducerea de noi mijloace de transport este o precoupare constanta a regiei de transport si a municipalitatii.
  In 2011 au fost aduse la Iasi 12 autobuze tip Vanhool si 1 autobuz Renault R312 si un tramvai GT8, iar in acest an sunt deja aduse 9 tramvaie tip GT8 si urmeaza a fi aduse inca 3 tramvaie tip GT4.
  In plus, este demarata o licitatie pentru achizitia a 20 de autobuze tot in acest an.
*