Simpozion de muzicologie dedicat Centenarului

Publicat de Curierul de Iasi la data de 16/03/2018

Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România organizează, în parteneriat cu Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” din Iași și Academia de Muzică, Teatru şi Arte plastice din Chișinău, simpozionul de muzicologie cu tema “Muzică și muzicieni în anul Centenarului Marii Uniri (1918–2018)”.

Evenimentul se va desfășura în data de 20 martie 2018, începând cu ora 10, și va fi găzduit de Universitatea Naţională de Arte „George Enescu” din Iași , Sala „Eduard Caudella”.

Simpozionul cu tema Muzică și muzicieni în anul Centenarului Marii Uniri (1918 – 2018), moderat de prof. univ. dr. Gheorghe Duțică, va încerca să reconstituie rolul și locul pe care evenimentele din anul Marii Uniri l-au jucat în cultura noastră muzicală. Vor fi investigați compozitori reprezentativi ai epocii și compozițiile lor, direcțiile stilistice care au marcat sonor perioada din jurul anului 1918 și, nu în ultimul rând, faptele admirabile ale unor muzicieni precum Mihail Jora sau George Enescu, ambii artiști implicați în acțiunile patriotice care caracterizează importantul moment istoric.

Pe un alt palier, dezbaterile din cadrul simpozionului vor încerca să sublinieze faptul că, alături de celelalte arte, creațiile muzicale ale vremii au constituit parte esențială a constructului societății și vieții cultural-artistice a României moderne, întâlnirea științifică încercând să marcheze astfel nu numai gradul de cunoaștere a reperelor fundamentale în evoluția muzicii românești, ci și promovarea acestor valori în rândul tinerilor profesioniști și al publicului larg.

În pauza simpozionului va avea loc un recital instrumental-cameral, susținut de profesori ai Academiei de Muzică, Teatru şi Arte plastice din Chișinău și ai Universității Naţionale de Arte „George Enescu” din Iași.

Comments

comments

Categoria: cultura si culte

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*