Ședință a Comitetului Local pentru Situații de Urgență în vederea pregătirii pentru codul roșu de caniculă

Publicat de Curierul de Iasi la data de 30/06/2017

Întrucât Iașul se va afla sâmbătă, 1 iulie, sub o avertizare meteorologică de cod roșu de caniculă, primarul Mihai Chirica a convocat în această după-amiază, la Palatul Roznovanu, o ședință a Comitetului Local pentru Situații de Urgență. Potrivit unei informări emise de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, în cursul zilei de sâmbătă, 1 iulie, se vor înregistra temperaturi maxime extreme comparabile cu recordurile absolute ale perioadei, situate frecvent între 38 și 41 de grade Celsius, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, indicele temperatură – umezeală variind frecvent între 82 și 84 de unități.

Ședința convocată de primarul Mihai Chirica a avut ca scop principal verificarea nivelului de pregătire a planului de măsuri pentru diminuarea efectelor provocate de vremea caniculară asupra populaţiei din municipiul Iaşi, plan reactualizat încă de săptămâna trecută de Comitetul Local pentru Situații de Urgență.

Suplimentar față de măsurile prevăzute în plan (și reluate mai jos), edilul – șef a solicitat ca Direcția de Asistență Comunitară să asigure permanența în cursul zilei de mâine, astfel încât personalul specializat să poată asigura sprijin de urgență pentru persoanele cu dizabilităţi, boli cronice, posibilităţi materiale şi financiare reduse. De asemenea, în cursul zilei de mâine, la cele cinci corturi de prim ajutor deja montate în oraș vor fi, pe lângă voluntari de la Crucea Roșie, și cadre medicale specializate. Edilul a dispus și ca mâine, între orele 11.00 și 16.00, cele cinci centre de cartier ale Primăriei să fie deschise, acestea dispunând de aer condiționat, apă și cadre medicale de specialitate. Pe tot parcursul zilei municipalitatea va asigura permanența, iar ieșenii pot solicita sprijin sau face sesizări și la numerele de telefon 0232.984 și 0800.801.008.

Edilul a cerut Poliției, Jandarmeriei și Poliției Locale suplimentarea numărului de patrule, inclusiv la zonele de agrement, agenții având și rolul de a sesiza eventualele probleme medicale pe care le pot avea persoanele aflate în spații publice. De asemenea, forțele de ordine vor îndepărta cerșetorii din spațiile publice expuse și îi vor îndruma spre adăposturi. Reprezentanții municipalității iau legătura și cu supermarketurile, mall-urile și parohiile din oraș, astfel încât și acestea să ofere locuitorilor sprijinul necesar.

Mașinile Salubris SA și Servicii Publice SA nu vor uda străzile în cursul zilei de mâine, pentru a nu accentua nivelul de disconfort termic, iar cele două societăți comerciale vor asigura permanența și vor avea echipe pregătite să intervină în cazul în care canciula va fi urmată de furtuni.

Nu în cele din urmă, edilul a decis ca perioada în care circulaţia autovehiculelor cu o sarcină mai mare de 7,5 tone pe raza municipiului Iaşi să fie extinsă de la intervalul orar 10.00 – 20.00 la 10.00 – 23.00.

Planul de măsuri pentru diminuarea efectelor provocate de vremea caniculară asupra populaţiei din Municipiul Iaşi este structurat pe mai multe capitole de acţiune.

Astfel, Direcţia de Asistenţă Comunitară va proceda la identificarea şi evidenţierea persoanelor cu dizabilităţi, boli cronice, posibilităţi materiale şi financiare reduse, în vederea acordării de ajutor, inclusiv apă minerală, sucuri şi fructe. De asemenea, societăţile şi regiile furnizoare de utilităţi publice trebuie să doteze punctele de încasare a facturilor cu echipamente de climatizare şi dozatoare de apă, iar SC ApaVital SA Iaşi va trece la verificarea bunei funcţionări a celor 15 cişmele (fântâni stradale) aflate în următoarele puncte: Parcul Copou – 3 bucăți, Rond Târgu Cucu (Stație CTP Golia), Parcul Expoziției, Esplanada Oancea (Cartier Tătărași) – 2 bucăți, Parcul Teatrul Național, Cinematograf Victoria, Piața Prieteniei (Hala Centrala), Complex Minerva (Alexandru cel Bun), Staţie CTP Liceul de Chimie, Parcul Podu Roș, Universitatea „Al. I. Cuza” (Parc Puskin), Clopotari (Nicolina).

Tot în această perioadă de caniculă se impune asigurarea distribuţiei de apă potabilă de către SC ApaVital SA în zonele din municipiu care nu sunt racordate la sistemul centralizat de distribuţie a apei potabile şi ale căror surse de alimentare cu apă potabilă au scăzut / secat. Poliţia Locală şi SC Salubris Sa vor monitoriza cursurile de apă de pe raza municipiului în vederea protejării acestora împotriva poluării şi a depozitării gunoaielor. În situaţia decretării de Cod Roşu de caniculă se va asigura de către Directia de Sănătate Publică Iași prezenţa cadrelor medicale la punctele de prim ajutor organizate pe raza Municipiului Iaşi. Tot în cadrul măsurilor de diminuare a efectelor căldurii excesive se înscriu şi acţiunile de asigurare de către Primăria Municipiului Iaşi a dotărilor şi stocului de apă minerală necesare punctelor de prim ajutor şi distribuire a apei minerale către populaţie (organizate în Centrele de cartier), suplimentare de către Poliţia Municipiului Iaşi şi Poliţia Locală cu agenţi a patrulelor pe timp de noapte, cu intensificarea măsurilor pentru reţinerea cerşetorilor şi a persoanelor fără adăpost în vederea dirijării acestora spre adăposturi pe perioada caniculară, interzicere a circulaţiei autovehiculelor cu o sarcină mai mare de 7,5 tone pe raza municipiului Iaşi între orele 10.00 și 20.00, punere a în funcţiune a fântânilor arteziene din municipiu, inclusiv pe timpul nopţii, până la ora 24.00.

De asemenea, se are în vedere atragerea ONG-urilor pentru supravegherea activă a persoanelor cu dizabilităţi, bolnavi cronici, bătrâni, precum şi persoane cu venituri reduse şi asigurarea de către SC Servicii Publice Municipale Iaşi SA a bunei funcționări a cișmelelor existente în cimitirele de pe raza municipiului Iaşi. În acelaşi context, SC CTP SA va asigura la capetele de traseu posibilitatea aprovizionării mijloacelor de transport în comun cu apă rece, iar Biroul Siguranţa Circulaţiei din cadrul CTP va monitoriza permanent mijloacele de transport în comun în vederea preluării persoanelor care necesită sprijin şi asistenţă medicală. Va fi asigurată funcţionarea în pieţele agroalimentare, bazar, târguri și oboare din municipiul Iaşi a unor puncte pentru furnizarea de apă potabilă, iar în caz de cod portocaliu sau roşu comercializarea produselor de către producătorii primari în pieţele agroalimentare va fi admisă numai până la ora 10.00.

Tot pe perioada caniculară vor fi asigurate distribuirea de materiale informative (pliante, fluturaşi) cuprinzînd recomandări pentru populaţie în caz de caniculă; în zonele de agrement (Ciric, ştrand, plaja Nicolina), centrele de cartier, alte zone publice ale Municipiului Iaşi (parcuri, pieţe, bazar); difuzarea informațiilor privind protejarea populației în timpul caniculei prin intermediul site-ului Primariei Municipiului Iași și a altor canale de comunicare, realizarea şi montarea de panouri informative privind legenda codurilor de culori pentru atenţionări şi avertizări meteo precum şi recomandări privind unele măsuri de protejare a populației în perioadele de caniculă în zonele de agrement (Ciric, ştrand, plaja Nicolina), intensificarea controalelor în pieţe şi la comercianţii stradali la produsele alimentare perisabile, serviciul permanenţei de către Centrul Operativ al Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă (format din angajaţii Biroului de Protecţie Civilă) pe toată perioada avertizării, în conformitate cu atribuţiile care revin din OUG nr. 21 / 2004, comunicarea coordonată spre / de la regiile, societăţile, direcţiile, serviciile şi ONG-urile implicate în acţiunile de limitare a efectelor directe şi colaterale ale caniculei asupra populaţiei, legăturile operative (privind informarea reciprocă) privind primirea şi transmiterea de informaţii între Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, suplimentarea fondurilor alocate Direcţiei de Asistenţă Comunitară pentru situaţiile de deces cauzate de caniculă în vederea înhumării persoanelor care fac parte din categoria de populaţie fără resurse financiare şi materiale,  transmiterea pentru informarea populaţiei prin mijloacele mass-media a tuturor măsurilor şi hotărârilor luate de către Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă şi a factorilor cu responsabilităţi în actiunile de limitare a efectelor caniculei.

Pentru diminuarea impactului valului de caldură asupra populatiei municipiului se vor amplasa puncte de prim ajutor (corturi dotate cu aparate de aer condiționat mobile și dozatoare de apă) în urmatoarele locuri:

  • Piața Mihai Eminescu – Râpa Galbena / Casa Studenților;
  • Piața Unirii – la 2 Tei, lângă sediul BRD.;
  • Piața Voievozilor;
  • Pietonal – Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt;
  • Podu Roș – Esplanada „1001 articole”;

În perioada următoare vor fi amenajate astfel de puncte și în următoarele locuri:

  • Ș Nicolina – Parc bl. 915;
  • Piața Nicolina;
  • Păcurari – Esplanada Mimoza;
  • Esplanada Oancea;
  • Gării – Topaz.

Instalarea corturilor și racordarea la rețeaua de electricitate se va face de către SC Servicii Publice Iași SA, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași. Transportul zilnic al dotărilor (mese, scaune, aparatură) la punctele de prim ajutor se va face de catre SC Servicii Publice Iași SA.

Totodată, va fi încheiat un protocol de colaborare cu Crucea Roșie – Filiala Iasi privind asigurarea cu personal voluntar instruit pentru rezolvarea situaţiilor de asistenţă a persoanelor în situaţii de caniculă în punctele de prim ajutor, începând cu avertizările de COD GALBEN.

După încetarea perioadei călduroase, va fi realizată o evaluare post caniculă în scopul îmbunătăţirii capacităţii de management pe baza experienţei acumulate.

Comments

comments

Categoria: Special

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*