Sebastian Ciobanu: ,,Un bun luptător trebuie să fie și un bun încasator. Prima bătaie am luat-o de la mama. Ea m-a făcut un bun încasator! ‘’

Publicat de Curierul de Iasi la data de 26/04/2018

Iașul se mândrește cu o pepinieră fertilă de campioni mondiali la kickboxing antrenați de maestrul Mihai Constantin. Nume ca Sebastian Ciobanu, Cătălin Moroșanu, Sebastian Cozmâncă etc. s-au auzit răsunând pe marile ringuri de box ale lumii. Sebastian Ciobanu este prototipul perfect al gladiatorului modern.

– Kickboxingul este un sport de contact. Trebuie să fii un dur ca să-l practici?

– Nu-l consider un sport superpericulos. Mai sunt și alte sporturi, de exemplu rugby, care e foarte dur, uite fotbalul care nu este de contact dar se întâmplă multe accidente în timpul jocului, se ajunge chiar și până la comoții cerebrale. Aici, la K-1, măcar știu la ce mă bag și mă păzesc, știu care sunt riscurile…

– Dacă o să intri în comă, măcar știi dinainte…

-Daaaaa, dar vin pregătit, știu să mă apăr. La celelalte sporturi nu iei în calcul astfel de situații neplăcute.

– Cum a fost copilul Sebastian Ciobanu?

– A fost un copil energic, timid, dar prin kick-boxing am reușit să-mi înving timiditatea.  Asta nu înseamnă că am devenit un nerușinat, ci un copil care și-a invins barierele puse în față și și-a depășit limitele.

– Prima bătaie?

– Prima bătaie am luat–o de la mama, he he he, eu luam bătaie doar de la părinți. Un bun luptător trebuie să fie și un bun încasator. Mama m-a făcut un bun încasator.

– Atunci când intri în ring și-ți privești adversarul în ochi, ce sentimente te încearcă: furie, dorință de anihilare, armonie, ură?

– În niciun caz armonie, ha ha ha! Încerc să-i citesc emoțiile, să-i cunosc slăbiciunile, dacă îi este frică…

– Ai un as în mănușă, pardon, în mânecă?

– Da, asul meu e antrenorul, Mihai Constantin, care mă antrenează de 15 ani de zile și datorită lui sunt cine sunt astăzi.

– Când ești învins, recurgi la antidepresive, alcool sau te antrenezi în continuare?

– Nu nu nu, pe ring nu e voie, he he he . Bineînțeles că nu. Adevăratul luptător se cunoaște în eșec, atunci când e jos, când pierde. Atunci îți descoperi caracterul de gladiator și tot atunci vezi cine te uită și cine îți rămâne prieten și te încurajează să te ridici.

– Care este cea mai mare frică a ta?

– Nu am nicio frică.

Cum, nu ai nicio fobie? Nici de păianjeni, de reptile, de politicieni?

– He he, nu am nicio fobie, mi-e frică doar de Dumnezeu.

Grație carierei tale fulminante de campion mondial la competițiile de K-1, ai cutreierat lumea. Dar ești iesean de-al nostru. Ce ne poti spune despre orașul celor șapte coline?

– Iașul a avut o creștere calitativă fără îndoială. Dacă acum câțiva ani admiram alte orașe precum Brașovul, astăzi pot spune că-s mândru că-s ieșean. Sunt multe schimbări în bine în Iași și toți prietenii mei care au venit în Iași au rămas impresionați și asta mă bucură.

– Într-un spectru mai larg, pe plaiurile noastre domină în ultimul deceniu o mentalitate defensivă a neputinței, a lehamitei, a ,,n-ai ce-i face!’’. Ca viitor tătic, ce povețe ii vei da copilului tău?

– Există cauze pentru acest fenomen, una e cea a nesiguranței zilei de mâine. România a fost catalogată a doua țară ca număr de emigranți după Siria. Majoritatea prietenilor mei sunt plecați. Copiilor care vin din urmă le spun că vor întâlni situații care îi vor pune la pământ dar trebuie să lupte până la capăt. Chiar îi sfătuiesc pe toți părinții să-și dea copiii la sport. Sportul educă și întărește, disciplinează și însănătoșește mintea și trupul. Nu au decât de câștigat! Îmi doresc ca fetița mea să facă sport și nu un sport anume.

Ce vei face când te vei retrage din ring?

– Sunt un veteran al sportului de contact, am 15 ani de când îl practic, mi-am pus și eu aceeași întrebare. Am început să antrenez în Comuna Miroslava mai mul’i copii din care vreau să scot campioni mondiali. La asta mă pricep cel mai bine, cu asta vreau sa continui.

Un interviu de Ciprian Moraru (Don Machiavelli)

 

Comments

comments

Categoria: interviu

Cuvinte cheie: , , ,Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*