Şcoala Altfel: student în Caraibe

Publicat de Curierul de Iasi la data de 19/04/2018

Multă lume a auzit de Aruba doar prin prisma exoticelor concursuri de Miss Univers, unde frumoasele din Caraibe făceau legea. Cu greu şi-ar putea imagina cineva că acolo se face şi carte serioasă. Sau că există măcar o Universitate. Un ieşean a avut norocul de a reuşi să afle nivelul de instrucţie şcolară din Aruba.

Ionuţ Şorea, student la Facultatea de Geografie a Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi a ajuns în Aruba graţie unui burse Erasmus+. „Dorindu-mi să trăiesc pe pielea mea experiența unui semestru la altă universitate, mi-am depus dosarul de candidatură la selecția de la nivel de facultate. Locația la care mă gândisem era Universitatea din Aruba. La baza acestei alegeri au stat dorința mea de a trăi pe o insulă, de a călatori și de a aprofunda domeniul turismului într-o locație eminamente turistică”, a mărturisit Ionuţ.

 

Aruba, ţara celor 90 de naţionalităţi

În Aruba, studentul ieşean ajuns la sfârșitul lunii august 2017, după un zbor cumulat de peste 12 ore și la o distanță de aproape 10 000 km de casă. Aruba este o insulă din sudul Mării Caraibelor, aflată în proximitatea Venezuelei, dar care ține administrativ de Regatul Olandei. “Deși ca populație, insula nu depășește Iașul, diversitatea culturală de acolo e fantastică – peste 90 de naționalități. Poate atipic pentru o locație din Caraibe, pe insulă nu găseai păduri tropicale, ci câmpuri întinse cu cactuși înalți de 3-4 m, tufărișuri în zone cu sol nisipos, aloe vera în mai toate gospodăriile, și desigur palmieri în zona hotelieră. Mai toți locuitorii erau fluenți în patru limbi: papiamneto, engleză, olandeză și spaniolă. La facultate am studiat materii legate de turism. Am avut profesori prietenoși și deschiși, iar atmosfera a fost una familială. Am avut toate cursurile cu aceiași colegi și astfel am ajuns să ne cunoaștem bine între noi și să legăm prietenii foarte faine”, descrie tânărul atmosfera din Aruba.

Coleg cu şopârlele gecko

Însă experiența lui Ionuţ în Caraibe nu a însemnat doar participarea la cursuri. “Îmi plăcea la nebunie să merg dimineața pe plajă, să merg cu bicicleta pe lângă ocean și să vizitez împrejurimile. Una dintre cele mai faine amintiri e legată de o mini excursie cu barca bunicului unei colege, pescar de profesie, în largul Mării Caraibelor. Apa avea acolo așa de multe nuanțe de albastru și era așa de clară pe alocuri, încât puteai vedea peștișorii din ea. Au fost și situații șocante. Printre acestea, să văd șopârle gecko pe pereți în cameră și iguane trecând strada. M-am „învățat” cu ele și am trăit clipe minunate până în decembrie când am părăsit insula”, povesteşte Ionuţ, care promite o reîntoarcere în paradisul latin: “Aștept cu nerăbdare să mă reîntorc, de ce nu cu viitoarea mea familie și să le arăt locurile în care am stat, mâncat, studiat, am petrecut, m-am relaxat, pe vremea când eram # Student în Caraibe”.

 

 

 

 

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*