Schimbare importantă în centrul oraşului – Bulevardul Ştefan cel Mare devine zonă pietonală

Publicat de Curierul de Iasi la data de 14/06/2012

Din această vară, Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt va fi inchis definitiv circulaţiei auto şi va fi transformat în zona pietonală, aşa cum deja se întâmplă în fiecare sfârşit de săptămână. Întreaga zonă centrală urmează a fi modernizată prin intermediul unor fonduri europene nerambursabile accesate de municipalitatea ieşeană prin POR Axa 2, valoarea totală a finanţării fiind de 88 milioane lei.

Începând de anul viitor, maşinile vor lasa locul pietonilor pe artera centrală a oraşului, bulevardul Ştefan cel Mare. Proiectul “Dezvoltare reţea rutieră în zona cultural-istorică şi turistică a municipiului Iaşi” având o valoare totală de 88 milioane lei şi fiind în curs de implementare, urmăreşte printre altele refacerea a 18 km de străzi, la care se adaugă 3,6 km de linii de tramvai, precum şi trotuarele şi spaţiile verzi aferente.

“Bulevardul va fi transformat într-o zonă pietonala de tip piaţetă, cu pavaj din granit gri, cu inserţii de marmură albă şi neagră. Fiind zona pietonala, nu va exista diferenţă de nivel între trotuar şi zona de stradă aşa cum este ea acum. Pietonalul va avea rolul de a pune în valoare monumentele aflate pe bulevardul Ştefan cel Mare, pornind de la Teatrul Naţional, Catedrala Mitropolitană şi Palatul Roznovanu, şi terminând cu biserica Trei Ierarhi”, a declarat Mihai Chirica, directorul tehnic al Primăriei Municipiului Iaşi.

Proiectul prevede ca pe actuala zonă carosabilă să fie demontate bordurile existente şi să se monteze rigole carosabile, care au rol de a prelua şi fluxul de apă pluvială, astfel încât să nu se formeze bălţi cu apă pe noul pietonal. Vor fi aşternute straturi de nisip şi se vor monta pavele de 10 centimetri, în arc de cerc. Traseul actual al străzii se păstrează, dar se lărgesc intersecţiile cu străzile adiacente, pentru a exista un transfer lin între artere. În profil transversal, bulevardul va fi realizat tip acoperiş, astfel încâ apa de ploaie să se poată scurge pe de o parte şi pe alta a străzii. Sistemele de cabluri aflate pe stâlpi vor fi îngropate sub trotuare, iar din 50 în 50 de metri vor fi amplasate cămine de acces.Umplutura de pământ de deasupra reţelelor de cabluri va avea 30 de centimetri, după care vor fi aşternute straturi de balastru şi de nisip.

Zona pietonală centrală va fi delimitată de străzile Arcu, Anastasie Panu şi Cuza Vodă, incluzând bulevardul Ştefan cel Mare şi strada I.C. Bratianu. Utilajele care vor scoate asfaltul de pe Ştefan cel Mare îşi vor începe activitatea în această vară.

Comments

comments4 Comentarii

  1. Silviu

    Ha ha ha … iar visati … “incepand de anul viitor” … ei hai ca nu suntem asa de idioti sa va credem … nici nu s-au inceput lucrarile , si la cum se lucreaza la noi in oras ma indoiesc ca, chiar daca ati incepe de maine, ati termina pana la 31 12 2013 …

  2. Andreea

    Pentru acest proiect este suficienta portiunea de bulevard care se inchide si acum in weekend. Traficul este si acum infernal si aceasta artera este vitala pentru fluidizarea circulatiei. Trebuie sa ne gandim si la acest aspect care este unul foarte important.

  3. Curierul de Iasi

    In intregime, bulevardul va fi modernizat prin acest proiect european. varianta exacta a portiunii pietonale va fi stabilita ulterior si in functie de necesitatile traficului. Axa pietonala – bd. Stefan cel Mare face mult mai accesibila zona centrala pentru turisti. Multe orase din strainatate si din Romania au ales sa inchida circulatiei auto strazi centrale pentru cresterea atractivitatii turistice si a infrastructurii din acest domeniu (terase, anticariate, magazine de suveniruri, etc).

Trackbacks / Pings
*