Schimb de experiență la nivel european privind reabilitare termică a clădirilor școlare

Publicat de Curierul de Iasi la data de 20/09/2018

În perioada 12-13 septembrie 2018, a avut loc a patra întâlnire la nivel european in regiunea Savinjska din Slovenia, în cadrul proiectului CLEAN, finanțat prin programul Interreg Europe,  vizând schimbul de modele de buna practică în domeniul eficienței energetice in clădiri. Întâlnirea a inclus participarea la o conferință pe teme de eficiență energetică (echipamente, tehnologii, politici), dar și o vizită de studiu și prezentarea unor modele de succes de eficientizare energetică a clădirilor destinate educației , atât la nivel școlar cât și universitare, combinat cu predarea – învățarea acestor modele de către elevi și studenți. Modelele prezentate pot fi un model de bună practică pentru Municipalitatea ieșeană, care consideră o prioritate reabilitare termică a școlilor și a instituțiilor de învățământ în general.

La conferință au participat atât primari din regiunea Savinjska, dar și secretari de stat și directori din ministere cu un puternic impact in domeniu: Dr. Robert Drobnič, Ministerul Dezvoltării Economice și Tehnologiei care a susținut o prezentare cu tema ”De la orientările strategice la sprijinul financiar al proiectelor inovatoare pentru o economie cu emisii reduse de carbon” și doamna Darja Piciga, din cadrul Ministerul Mediului și Amenajării Teritoriului, cu o prezentare pe tema ”Managementul energiei clădirilor publice”. Pe lângă prezentările în plenul conferinței, a existat posibilitatea interacțiunii directe între participanți și a schimbului de idei. Cea de a doua zi a fost dedicată managementului de proiect și prezentărilor realizate de municipalitățile partenere în proiect și s-a stabilit ca următoarea întâlnire a tuturor partenerilor europeni în proiect să aibă loc la Iași, in luna aprilie 2019.

Proiectul ”CLEAN – Tehnologii și inovare pentru regiuni cu emisii scăzute de carbon”, finanțat prin programul Interreg Europe, va dura 3 ani de implementare și 2 de monitorizare, aduce împreună o varietate împortantă de parteneri, din toate colțurile Europei, cu climă și nivele diferite de dezvoltare, cu abordări de la tradiționaliste la cele inovative. Partenerii Municipiului Iași în proiect provin din mai multe tipuri de instituții, de la autorități locale și regionale la agentii de dezvoltare sau de energie și mediu : Asociația Autorităților Locale din Vasternorrland, Suedia, Orașul San Sebastian din Spania, Consiliul Regional al Kareliei de Nord din Finlanda, Regiunea Creta din Grecia, Agenția de Energie și Mediu din Napoli, Italia, Agenția de Dezvoltare a Regiunii Savinjska din Slovenia, Agenția ”Les 7 vents” din Regiunea Normandia din Franța și ERNACT (European Region Network for the Application of Communication Technology) din Irlanda, care este și Manager de proiect.

 

 

 

Comments

comments

Categoria: proiecte europene

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*