Sărbătorile Iașului, sub semnele diversității, tinereții și prieteniei!

Publicat de Curierul de Iasi la data de 08/10/2015

fotoPartea centrală a celei de-a XXIV-a ediţii a Sărbătorilor Iaşului, organizate anual în luna octombrie de Primăria Municipiului Iaşi, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi alţi parteneri instituţionali, debutează în forță joi, 8 octombrie 2015, sub semnele generoase ale diversității, tinereții și parteneriatului instituțional și de suflet cu orașele Cernăuți și Chișinău.

În perioada 8 – 14 octombrie 2015, în Piaţa Naţiunilor (UMF Iași) va fi organizată „Student Bazaar Coolture”, o serie de evenimente dedicate publicului pasionat de multidiversitate în cultură şi gastronomie. „Student Bazaar Coolture” presupune un spațiu inedit amenajat pentru a stimula interacțiunea locuitorilor Iașului cu studenții români şi străini. Va fi amplasat un cort profesional de 1.600 mp (40 x 40 m) în care se vor amenaja o scenă cu sunet şi lumini, dotată cu ecran de videoproiecție de mari dimensiuni (60 mp și sunet de 60.000 wați), spaţii de prezentare, degustare şi vânzare de mâncăruri şi băuturi din diverse colţuri ale lumii, podium cu scaune pentru public, 1.500 de locuri la mese și numeroase alte facilități.

Organizatorii promit ieșenilor și tuturor celor care ne vizitează orașul 7 zile de distracție și specialități culinare (din bucătaria mexicană, libaneză, thailandeză, grecească, chinezească, austriacă, italiană și românească), peste 20 de mărci de bere, precum și vinuri și băuturi răcoritoare, totul, desigur, la prețuri studențești!

Zilnic, în acest pavilion vor avea loc spectacole de muzică cu formaţii locale și naționale, muzică electronică, proiecţii de filme şi de spectacole celebre de muzică din lume, show-uri de gastronomie și prezentări studenţesti. Dat fiind interesul uriaș al publicului român pentru meciurile de calificare la Campionatul European, primul eveniment major inclus în „Student Bazaar Coolture” va fi joi, 8 octombrie, la ora 21.45: meciul de fotbal România – Finlanda, proiectat pe ecranul uriaș din cort. Accesul la evenimentele din cadrul „Student Bazaar Coolture” este gratuit!

Tot începând de joi, 8 octombrie 2015, până sâmbătă, 10 octombrie 2015, Iașul va găzdui cea de-a XLVII-a ediţie a Festivalului folcloric internaţional „Trandafir de la Moldova”. Organizat de Primăria Municipiului Iași și Consiliul Judeţean Iaşi, prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi, festivalul va aduce pe scena Casei de Cultură a Studenților zeci de ansambluri folclorice și sute de artiști din România, Republica Moldova, Ucraina, Armenia și Georgia, parteneriatul instituțional și de suflet al Iașului cu orașele înfrățite Cernăuți și Chișinău fiind încă o dată exprimat și pus în lumină. Pe lângă cele trei spectacole extraordinare organizate la Casa de Cultură a Studenților, unul dintre momentele cele mai așteptate ale festivalului va avea loc sâmbătă, 10 octombrie 2015, de la ora 10.00: o paradă a tuturor ansamblurilor folclorice pe traseul Palatul Culturii – b-dul Ştefan cel Mare şi Sfânt – Piaţa Unirii – Piaţa „Mihai Eminescu”.

Nu în ultimul rând, în condiţiile în care Fundaţia Iaşi – Capitală Culturală Europeană va depune în această perioadă la Ministerul Culturii dosarul de candidatură a Iaşului la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, Sărbătorile Iaşului includ un nou moment destinat să marcheze înscrierea oficială a Capitalei Moldovei în această competiţie. După semnarea protocoalelor de colaborare pentru susţinerea candidaturii municipiului Iaşi de către reprezentanţii mediului universitar ieşean, ai Academiei Române și ai partidelor politice, Primăria Municipiului Iași și Fundaţia Iaşi – Capitală Culturală Europeană organizează un eveniment similar pentru semnarea unui acord cu reprezentanții sistemului de învățământ preuniversitar ieșean. Evenimentul va avea loc joi, 8 octombrie 2015, de la ora 11.00, în Sala de Festivități a Colegiului Național, în prezența reprezentanților Primăriei, ai Fundaţiei Iași – Capitală Culturală Europeană, ai Inspectoratului Școlar Județean Iași și ai unor unități de învățământ preuniversitar din județul Iași.

Accesul la majoritatea evenimentelor din cadrul Sărbătorilor Iaşului este gratuit, iar Primăria Municipiului Iaşi, alături de partenerii săi, aşteaptă ca ieşenii şi toţi cei care vizitează în această perioadă Capitala Moldovei să participe într-un număr cât mai mare la manifestări!

Programul complet al celei de-a XXIV-a ediţii a Sărbătorilor Iaşului a fost publicat şi este actualizat pe site-ul dedicat: www.sarbatorileiasului.ro, precum şi pe pagina oficială de Facebook: www.facebook.com/sarbatorileiasului.

Sărbătorile Iașului 2015, ediția a XXIV-a

Programul zilei de joi, 8 octombrie 2015

„(Re)cunoaşteţi Iaşul” – concurs de recunoaştere a unor monumente istorice din Iaşi
orele 8.00 – 17.00, Biroul de Promovare Turistică
Organizator: Primăria Municipiului Iaşi

Sărbătoarea Vinului – preluarea suprafeţelor comandate
orele 10.00 – 22.00, Hala Centrală
Organizator: Primăria Municipiului Iaşi

Semnarea protocolului de colaborare pentru susţinerea candidaturii municipiului Iaşi la titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021
Participă reprezentanții Primăriei Municipiului Iași, Fundaţiei Iaşi – Capitală Culturală Europeană, Inspectoratului Școlar Județean Iași și ai sistemului de învățământ preuniversitar ieșean
ora 11.00, Colegiul Național

„Student Bazaar Coolture”
orele 12.00 – 23.00, Piaţa Naţiunilor (UMF Iași)
Organizator: Primăria Municipiului Iaşi

„Descoperă Iașul devenirii tale!” – prezentarea obiectivelor cultural-istorice ale Iașului elevilor  de clasa a IX-a din R. Moldova, bursieri ai statului român
ora 16.00, Palatul Culturii – Copou
Organizatori: Consiliul Județean al Elevilor Iași / Inspectoratul Școlar Județean Iași / Agenţia Icar Tours

Seri de fotografie la Palatul Roznovanu
ora 18.00, Sala Mare a Primăriei Municipiului Iaşi
Organizatori: Primăria Municipiului Iaşi şi Asociaţia FotoIaşi

Spectacolul în cadrul festivalului folcloric „Trandafir de la Moldova”
orele 18.00 – 21.00, Casa de Cultură a Studenţilor Iaşi
Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi, Primăria Municipiului Iași

 

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*