Sărbătorile Iaşului, delimitare între religios şi laic

Publicat de Curierul de Iasi la data de 24/09/2015

Consiliul Local a aprobat în şedinţa extraordinară de joi, 24 septembrie programul şi bugetul ediţiei din acest an a Sărbătorilor Iaşului. Votul aleşilor locali a validat proiectul municipalităţii cu majoritate, fiind înregistrate şi 3 abţineri. Pentru organizarea evenimentelor programate în luna octombrie, municipalitatea a estimat un buget necesar de 2,8 milioane lei.

Pentru organizarea Sărbătorilor Iaşului din acest an, municipalitatea a demarat o campanie de consultare publică pentru a afla părerea ieşenilor în privinţa evenimentelor reprezentative.

„Este un eveniment important pentru că ne ghidează viaţa publică pentru aproximativ o lună de zile. Sărbătorile vor avea în 2015 o abordare specială. Au fost completate mii de chestionare, din care am tras câteva concluzii. Ieşenii vor ca Sărbătorile să nuanţeze o delimitare clară între manifestările religioase şi manifestările laice. Motiv pentru care, în acest an,  pâna în data de 15 octombrie nu o să avem nici un eveniment zgomotos, laic pe spaţiul public îdintre Primăria Municipiului Iaşi, Mitropolia Moldovei, inclusiv Palatul Culturii. Toate evenimentele se vor desfăşura în alte puncte din oraş, acolo unde posibilitatea de a te manifesta şi cu muzică şi cu dans să nu contravină acelei stări pe care pelerinii vor să o regăsească la Iaşi când vin la Cuvioasa Parascheva”, a prezentat Mihai Chirica, viceprimar cu atribuţii de primar.

Evenimentele principale
Pentru prima dată în acest an va fi organizat Festivalul de dans pentru copii şi tineret –  Iaşi Junior ce se va desfăşura între 9 şi 10 octombrie pe esplanada Hala Centrală. Festivalul va reuni formaţii ale elevilor de la Palatul Copiilor Iaşi şi instituţiile similare din Cernăuţi şi Chişinău. O altă noutate a ediţiei 2015 este organizarea raliului „Iaşi cultural trophy”, un eveniment neconvenţional care va pune şoferii ieşeni la concurs, punctele de control ale raliului fiind monumentele istorice importante ale oraşului.

Concert rock şi muzică populară
Sărbătoarea în cartiere va fi organizată şi în acest an, fiind programate trei concerte de muzică populară, susţinute de interpreţi ieşeni. Acestea vor avea loc în Tătăraşi, Alexandru cel Bun şi Nicolina pe 9, 10 şi 11 octombrie.

sarbatorile iasului (12)În parcul Palas, pe 13 octombrie va avea loc un concert rock special. „Este un concert al unui ieşean – Ovidiu Lipan Ţăndărică ce îl avea alături pe Mircea Baniciu. În deschidere va cânta o altă formaţie din Iaşi, reeditare a celebrei formaţii Roşu şi Negru”, a detaliat edilul. Tot în parcul Palas va fi organizată şi Seara Valorilor, doar în cazul vremii nefavorabile evenimentul fiind mutat la Teatrul Naţional.

Concertul aniversar va avea loc pe 15 octombrie fiind organizat în Piaţa Palatului Culturii, unde vor cânta formaţii locale, dar şi un interpret renumit din străinătate. Acesta din urmă va fi stabilit în perioada următoare, municipalitatea fiind deocamdată în negocieri. Spectacolul aniversar va marca şi depunerea candidaturii Iaşului la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 şi se va încheia, ca de obicei, cu un foc de artificii.

Târgurile sărbătorilor
Ca în fiecare an, Sărbătorile Iaşului vor avea şi o zonă comercială. Târgul de obiecte bisericeşti, avizat doar de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei va avea loc pe strada colonel Langa. Obiectele meşterilor populari şi a meşteşugarilor vor fi expuse pe strada Palat, zona fiind însă limitată în partea superioară a străzii. Fiind tradiţie apreciată de ieşeni, va fi organizat şi târgul de blănuri, pe esplanada Costache Negri. De asemenea, este pregătită o nouă ediţie a Sărbătoarii vinului la Hala Centrală. „Este însă o altă abordare. Producătorii de vinuri vor avea la dispoziţie căsuţele primăriei şi un spaţiu pentru terasă, iar sunetul va fi unitar, pornit şi închis de la un singur buton”, a mai spus Chirica.

 

 

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*