Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, punctul culminant al Zilelor Iașului

Publicat de Curierul de Iasi la data de 14/10/2015

Cea de-a XXIV-a ediţie a Sărbătorilor Iaşului, organizate anual în luna octombrie de Primăria Municipiului Iaşi, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei şi alţi parteneri instituţionali, ajunge miercuri, 14 octombrie 2015, odată cu sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, la maxima sa încărcătură spirituală și densitate a manifestărilor laice și religioase.

slujba parascheva (160)Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie cu ocazia Sfintei Cuvioase Parascheva va avea loc, între orele 9.00 și 13.00, pe podiumul special amenajat pe pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt. Anul acesta, credincioșii ieșeni și zecile de mii de pelerini veniți să se închine la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva vor putea să cinstească şi moaştele Sfintei Mironosițe și Întocmai cu Apostolii Maria Magdalena (puse într-o raclă ce conține și un fragment din lemnul Sfintei Cruci), aduse de la Mănăstirea „Simonos Petras” de pe Muntele Athos. De asemenea, de la București au fost aduse la Catedrala Mitropolitană din Iași, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, și moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur.

După Sfânta Liturghie, de la ora 13.00, Primăria Municipiului Iaşi va organiza tradiționala „Masă a Pelerinilor”, oferind un prânz cald celor obosiți și înfrigurați. Zeci de mii de sărmăluţe, sute de cozonaci, vin, apă și suc se vor afla pe mesele Cantinei de Ajutor Social.

Eveniment de referință în programul Sărbătorilor Iașului, Seara Valorilor va avea loc, începând cu ora 17.00, în Sala Mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri”. În numele comunității locale, primarul interimar Mihai Chirica și alți oameni de marcă ai cetății vor premia cei mai merituoşi ieşeni, dar și alte personalități care iubesc Iașul și care, prin excelenţa activităţii lor, au influenţat și marchează viaţa socială, culturală, artistică, sportivă și economică a cetăţii. Printre momentele importante ale serii se numără și cel al acordării titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași pentru academicianul Solomon Marcus, actrița Mihaela Arsenescu-Werner și profesorul Alexandru Călinescu. Evenimentul va cuprinde mai multe momente-surpriză, beneficiind de asistența regizorală a managerului Operei Naționale Române Iași, Beatrice Rancea, și de interpretarea orchestrei, soliștilor, corului și ansamblului de balet al instituției. Seara Valorilor va fi transmisă în direct de TVR Iași și online pe site-ul www.sarbatorileiasului.ro.

Seara, de la ora 18.00, Catedrala Mitropolitană va găzdui și un concert coral organizat de Filarmonica „Moldova” din Iaşi. Programul manifestării va include lucrări de muzică corală religioasă și va fi susținut de Corul academic „Gavriil Musicescu”, dirijat de Doru Morariu, alături de soliștii Mirela Diaconu (soprană), Mihaela Blându (mezzo-soprană), Liviu Muntean (tenor), Radu Dumitru (tenor) și Bogdan Cărăbuș (bas).

Nu în ultimul rând, în zilele de 14 și 15 octombrie 2015, 10 statui din Iași vor fi puse în valoare prin intermediul „Iaşi History Lighting Tour”, un proiect special de iluminare și muzică și parţial 3D mapping, cuprinse într-un tur menit să stimuleze interesul artiștilor, dar și al ieșenilor. Monumentele incluse în proiect sunt Statuia cavaleristului în atac, Statuia Mihai Kogălniceanu, Statuia A.D. Xenopol, Statuia Mihai Eminescu, Statuia Alexandru Ioan Cuza, Monumentul Unirii, Statuia Miron Costin, Statuia Vasile Alecsandri, Statuia Gheorghe Asachi și Statuia Dosoftei.

Cea de-a XXIV-a ediţie a Sărbătorilor Iașului continuă cu „Student Bazaar Coolture” (în Piața Națiunilor – UMF Iași), cu Târgul de Toamnă, Sărbătoarea Vinului și Târgul „Sărbătoarea Dulceții la Golia”, precum și cu alte activități turistice și acțiuni de voluntariat în sprijinul pelerinilor, spectacole și competiții sportive, dezbateri și proiecții de filme, manifestări artistice și culturale.

Accesul la majoritatea evenimentelor din cadrul Sărbătorilor Iaşului este gratuit, iar Primăria Municipiului Iaşi, alături de partenerii săi, aşteaptă ca ieşenii şi toţi cei care vizitează în această perioadă Capitala Moldovei să participe într-un număr cât mai mare la manifestări!

Programul complet al celei de-a XXIV-a ediţii a Sărbătorilor Iaşului a fost publicat şi este actualizat pe site-ul dedicat: www.sarbatorileiasului.ro, precum şi pe pagina oficială de Facebook: www.facebook.com/sarbatorileiasului.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*