Sărbătoare la Iaşi: aniversarea Unirii Principatelor Române

Publicat de Curierul de Iasi la data de 25/01/2018

Mii de ieşeni au fost prezenţi miercuri dimineaţă în centrul oraşului pentru a sărbători a 159 – a aniversare a Unirii Principatelor Române, înfăptuită la 24 ianuarie 1859.

 

Programul manifestărilor din Piaţa Unirii a început la ora 10.00, cu un concert folcloric desfăşurat sub genericul „Noi suntem români”. Publicul a fost încântat să-i asculte pe îndrăgiţii interpreţi de muzică populară Ştefan Pintilie, Constantin Bahrin, Ştefan Deaconiţa, Nina Cuciuc, Biatrice Duca, Vasilica Tătaru, Claudia Martinică, Cristinel Iordăchioaia, Olimpia Nistor, Margareta Clipa, Aurel Niamţu, David Simon, Ribana Creţu, ansamblurile Ştefan Vodă din Chişinău şi Doina Carpaţilor din Iaşi.

 

La ora 11.00 a avut loc un Te Deum, urmat de discursurile oficialităţilor. Pe scena amplasată în Piaţa Unirii s-au aflat ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, PS Petru Gherghel, Episcopul Diecezei Romano – Catolice de Iaşi, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, Alteţa Sa Regală Principele Radu, primarul Municipiului Iaşi, Mihai Chirica, primarul interimar al Municipiului Chişinău, Silvia Radu, consilierul prezidenţial Andrei Muraru, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, prefectul judeţului Iaşi, Marian Şerbescu, senatoarea Iulia Scântei, alţi reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale.

“Am ascultat toţi, cu deosebită atenţie, despre frumoasa pagină de istorie care a pus şi fundamentul statului unitar român. Dar cred că trebuie să privim mult mai atent în prezent şi, mai ales, spre viitor. Avem aici, în Piaţa Unirii din Iaşi, români de peste Prut, din Basarabia, şi-i salut pe toţi, de asemenea pe cei veniţi din toate provinciile româneşti. Sunt oameni care au venit cu un singur scop: să aniverseze Unirea. Dar să nu ne oprim aici! Avem şi o datorie. Alexandru Ioan Cuza, regele Ferdinand, ostaşii Armatei Române, Biserica Ortodoxă, Catolică, Biserica creştină, toţi au pus umărul pentru România de care ne bucurăm noi astăzi, dar foarte important este ce facem noi pentru ea, cum vom lăsa această ţară pentru cei care vor veni după noi. Avem o mare responsabilitate. Nu ne putem opri aici. Nu putem fi doar beneficiarii acelor sacrificii. Trebuie să facem şi noi acelaşi lucru. Trebuie să ne raportăm la ceea ce au făcut ei pentru noi. Ei s-au sacrificat gândindu-se la ţară, la viitorul ei, la rolul României în Europa şi în lume. Aceasta este misiunea pe care trebuie s-o ducem şi noi mai departe. Sunt foarte multe lucruri care ne pot dezbina, multe orgolii, multe interese şi foarte multe chestiuni care pentru noi, românii, nu înseamnă nimic. Trebuie să scăpăm de ele. Trebuie să punem cu toţii umărul, fiinţa noastră, ca să lăsăm copiilor noştri ceea ce noi am moştenit. Trebuie să preţuim acest lucru, cu tot devotamentul pentru ţară. Trag un semnal de alarmă tuturor oamenilor politici, în care mă includ şi pe mine. Nu mai avem timp să ne jucăm cu destinul României şi al românilor. Se petrec prea multe lucruri care nu ne mai apropie. Salutăm pe toţi românii care nu sunt în ţară, dar ar fi trebuit să fie aici. Salutăm pe toţi cei care nu s-au mai născut, dar puteau fi printre noi. Salutăm pe toţi cei care trebuiau să pună umărul, şi n-au mai făcut-o, dar îi avertizăm că a venit momentul să se trezească. Dragi români, trebuie să ne trezim! Dragi parlamentari, dragi guvernanţi, oriunde vă aflaţi, treziţi-vă! România are nevoie de o carte de vizită în Europa şi în lume. În An Centenar, toţi care credem în proiectul România trebuie să fim uniţi. Ieşenii au dat, ieşenii vor mai da, dar trebuie să şi primească un semn de recunoştinţă de care avem nevoie pentru un proiect de ţară la 100 de ani. Vreau să-i mulţumesc în mod special Armatei Române care s-a angajat în îndeplinirea acestui proiect Centenar. Să o preţuim pentru asta şi să-i aducem întotdeauna recunoştinţă. Să ne preţuim cu toţii, să ne împăcăm cu noi înşine, pentru a putea privi mai departe viitorul! La mulţi ani, ieşeni, oriunde vă aflaţi, la mulţi ani, România!”, a spus în discursul său primarul Mihai Chirica.

 

Evenimentele din partea a doua a zilei de 24 ianuarie

Au urmat apoi depunerea de coroane de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi o paradă militară. Ieşenii s-au prins apoi în tradiţionala Horă a Unirii, cinstind astfel evenimentul istoric petrecut în urmă cu 159 de ani. Cântul popular a răsunat din nou în Piaţa Unirii, în partea a doua a concertului „Noi suntem români”, pentru ca, în finalul manifestărilor, ieşenii să se bucure de o masă populară, constând în tradiţionalele plăcinte moldoveneşti, ceai şi vin fiert. Ca în fiecare an, oficialităţile prezente la manifestările dedicate aniversării Unirii Principatelor Române au depus coroane de flori la Mănăstirea Trei Ierarhi, lăcaşul de veşnică odihnă a domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Programul evenimentelor de celebrare a Zilei Unirii a continuat la Muzeul Unirii, unde, de la ora 14.00, a avut loc Colocviul „Unirile Românilor: de la Cuza Vodă la Ferdinand I”, în organizarea Muzeul Unirii, Institutului de Istorie „A. D. Xenopol” Iaşi,  Primăriei Municipiului Iaşi şi Asociaţiei „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi. Cu această ocazie, publicul a putut vizita şi expoziţia „Unirile românilor: de la Cuza Vodă la Ferdinand I”, organizată de Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul Unirii şi Primăria Municipiului Iași. Seara zilei de 24 ianuarie 2018 a fost luminată de tradiţionala “Retragere cu Torţe” a militarilor din cadrul Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” din Iaşi pe traseul Piața Unirii – pietonalul Ștefan cel Mare și Sfânt – Palatul Culturii.

Omagiu regal

 

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, şi Alteţa Sa Regală Principele Radu au depus o coroană de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza. De asemenea, Alteţele Sale Regale au depus flori şi la statuia Regelui Ferdinand I, aflată în faţa Palatului Roznovanu. Din august 2016, Familia Regală a României a participat la 21 de evenimente legate de Centenarul Primului Război Mondial şi al Marii Uniri. Astfel, pe 19 noiembrie 2016, Principesa Maria a participat la vernisajul expoziției “Iași, oraș regal”, organizată la Muzeul Unirii din Iași. De asemenea, în zilele de 15 şi 16 decembrie 2016, Familia Regală a fost prezentă la Iaşi pentru a celebra statutul acestuia de Capitală a României în perioada 1916 – 1918.

 

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*