Săptămâna Europeană a Democraţiei Locale la Iaşi

Publicat de Curierul de Iasi la data de 03/11/2016

În perioada 27 – 31 octombrie 2016, Primăria Municipiului Iaşi a organizat, la centrele de cartier din oraş, evenimentul „Săptămâna Europeană a Democrației Locale”. Acesta este un eveniment anual desfăşurat sub egida Congresului Puterilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei. Primăria Municipiului Iaşi şi-a propus ca acest moment, celebrat la nivel european, să devină o tradiţie în ciclul de evenimente desfăşurate cu ocazia Sărbătorilor oraşului.

Arătând deschiderea europeană a Iaşului, autorităţile au considerat oportun ca în cadrul manifestărilor să fie evocată dimensiunea multi-etnică a oraşului de pe Bahlui şi a rolului pe care minoritarii aşezaţi la Iaşi l-au jucat în cadrul geografiei urbane a vechiului târg. Volume privitoare la istoria minorităţilor oraşului, expoziţii, festivaluri de teatru, expunerea tradiţiilor culinare sau ale portului popular au readus în prim plan vocaţia multiculturală pe care a avut-o de-a lungul istoriei şi pe care o celebrează anual oraşul Iaşi. Diversitatea etnică şi confesională a fost, timp de aproape şase secole, o marcă a identităţii „târgului Ieşilor”. Urme de cultură materială şi spirituală sunt şi astăzi dovadă a existenţei pe aceste locuri a evreilor, armenilor, lipovenilor, ţiganilor, catolicilor (unguri, germani şi italieni), grecilor, pentru a aminti doar comunităţile minoritare cele mai închegate. O istoria comună în secolele trecute, oprită brutal din păcate în timpul războiului modial şi apoi în perioada comunistă, obligă astăzi Iaşul şi pe ieşeni la regândirea identităţii oraşului.

 

Memoria oraşului

În cadrul evenimentului, rolul educativ pe de o parte, dar şi cel memorial, au fost deopotrivă rememorate la centrele de cartier din Alexandru, Tătăraşi, Păcurari, Frumoasa şi Nicolina. Astfel, elevi ai unor şcoli gimnaziale din zonele amintite au participat la seria de prelegeri ocazionate de marcarea acestui moment. S-a prezentat o scurtă istorie a oraşului pornind de la prima atestare documentară, în anul 1408, insistându-se pe dezvoltarea ulterioară a oraşului şi, de la caz la caz, pe apariţia şi fizionomia cartierului unde a avut loc activitatea. În acelaşi timp, în acord cu spiritul evenimentului, au fost prezentate minorităţile care au populat oraşul de-a lungul timpului şi urmele vizibile încă astăzi ale acestora la Iaşi. Latura memorială a fost un moment care a fost asumat cu interes de către elevi. Propunerea venită din partea Arhivelor din Iaşi, de a strânge într-un singur suport de stocare o copie a fotografiilor vechi ale familiei privioare mai cu seamă la locuri din oraş şi din cartiere, a stârnit un real interes în rândul elevilor şcolilor gimnaziale. În acest fel, urmele mai noi ale dezvoltării urbane a Iaşului nu se vor pierde şi vor putea sta la baza unei istorii în imagini a ultimelor decenii.

 

Dr. Cătălin Botoşineanu

 

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*