Sănătate la pachet: ieșenii apreciază tot mai mult produsele venite din fermă

Publicat de Curierul de Iasi la data de 07/06/2018

Un stil de viață sănătos devine scopul asumat de tot mai mulţi ieșeni, mai ales de părinții care sunt atenți la alimentația micuților. Un ingredient important care este apreciat de medici dar și de specialiștii nutriționiști este laptele de capră, care conține chiar și până la 35% acizi grași, făcându-l mult mai nutritiv și mai sănătos. În Munții Caucaz, unde îndeletnicirea de bază a localnicilor este creșterea caprelor, trăiesc cei mai bătrâni oameni de pe planetă. Se spune că în acea zonă a trăit cel mai longeviv bărbat din lume, despre care circulă informaţia că a decedat la vârsta de 168 de ani, în anul 1973. În prezent, aceleași animale au devenit personajele principale într-o fermă situată într-o localitate de lângă Iași, în Șorogari, comuna Aroneanu:  „Caprele Irinucăi”.

După un tipar implementat de milioane de români, Irina și Horia Ciochină au muncit în străinătate în țări precum Olanda și Belgia, unde pe lângă zestrea financiară, au învățat din modelul de afaceri în agricultură. În toamna anului 2012, soții Ciochină au înființat ferma „Caprele Irinucăi”.

„Ideea fermei mi-a venit în Olanda, unde lucram împreună cu soțul meu. Tatăl meu a cumpărat un teren în satul Șorogari din comuna Aroneanu și trebuia să valorificăm cumva această achiziție. Până la urmă, am ajuns la concluzia că putem crea o fermă de capre, drept pentru care am vizitat în Olanda tot felul de ferme pentru a vedea cum trebuie procedat. Totul părea simplu, însă când trebuie să parcurgi fiecare etapă, orice lucru implică foarte multă muncă. La început, în 2012,  am cumpărat 10 capre, iar în prezent am ajuns la 120 capre care dau lapte și 30 de iezi. O problemă cu care ne confruntăm este lipsa personalului. Este o afacere de familie, dar avem și trei angajați permanenți. În perioadele de vârf, de campanie, lucrăm cu zilieri. Este o adevărată provocare să găsești personal disponibil. Trebuie oameni serioși, care să se țină de treabă.” spune Irina Ciochină.

Viața la fermă pare să țină timpul în loc, iar munca nu ține cont de un program fix, de necesitatea unor zile libere, de concedii sau de banalele weekenduri. Cel puțin asta susține Irina Ciochină, care arată că o astfel de afacere nu trebuie privită doar din perspectiva profitului.

„Agricultura poate fi profitabilă, însă lumea trebuie să vadă și celelalte aspecte ale unei afaceri. Sunt foarte multe cheltuieli, muncă permanentă, iar toată viața de familie gravitează în jurul fermei. Nu mai există Paște, Crăciun, aniversări, ieșiri la terasă, iar de concedii, nici nu mai vorbim. Producția de lapte nu se oprește dimineața, seara, indiferent de zi, iar noi trebuie să o preparăm. Contează să livrăm clienților produse proaspete, care să păstreze aportul necesar sănătății. Pentru majoritatea persoanelor, o afacere se rezumă la profit, însă cheltuielile nu înseamnă doar costuri legate de angajați, de mâncarea animalelor sau cele pentru utilități. De exemplu, tractorul pe care îl folosim la muncile câmpului a costat 40 000 de euro, pe revizie se mai duc încă 8000 de lei, iar lista cheltuielilor poate continua”, explică Irina.

Rotița de cașurdă și brânza tartinabilă cu dulceață- preferatele clienților

Culturile grastronomice din Franța și Italia fac o casă bună cu ingredientele românești. Pe rafturile magazinului, sub marca „Caprele Irinucăi” se găsesc produse precum:  lapte proaspăt, iaurt, kefir, rotița de cașurdă, creme tartinabile simple sau în combinații cu verdeață, ardei gras, ceapă verde sau cu dulceață de căpșuni, ghimbir și piper.

„Suntem creativi în ceea ce privește viziunea de ansamblu a liniei de producție. De exemplu, brânza tartinabilă merge pe o idee franțuzească «chèvre aux herbes». În Franța, este una dintre cele mai apreciate produse: o specialitate din lapte de capră din regiunea Alpilor, acoperită de un strat fin de ierburi de Provence și cu o textură cremoasă la interior. Noi am adaptat această rețetă la ingredientele românești. În privința rotiței de cașurdă, produsul este înregistrat la OSIM, urmând o rețetă italiană. Laptele de capră este un lapte fin și trebuie valorificat pe măsură prin produse la înălțimea așteptărilor cumpărătorilor. Majoritatea clienților sunt părinți, care apreciază calitatea produselor noastre, mai ales că pot fi folosite încă de la începutul diversificării, când un bebeluș are șase luni. Avem clienți care vin săptămânal, își fac un adevărat coș de bunătăți: lapte pentru copii, brânzeturi pentru toată familia”, a adăugat Irina Ciochină.

În privința planurilor de viitor, administratorii fermei și-ar dori să organizeze mai multe evenimente de tipul „Ziua Porților Deschise”, însă timpul reprezintă o permanentă provocare. Totuși, pe 1 Iunie, de Ziua Internațională a Copilului, 80 de familii au vizitat ferma, copiii fiind cei mai încântați. Micuții descoperă că laptele pe care îl consumă dimineața sau seara înainte de somn, nu vine din supermarket ori de la văcuțe colorate strident  din reclame, ci de la văcuțe sau căprițe pe care le-au cunoscut personal.

Anca CREŢU

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*