Salubris îşi ajustează tarifele

Publicat de Curierul de Iasi la data de 31/01/2013

Creşterea costurilor pentru carburanţi, utilităţi şi piese de schimb a făcut ca Salubris SA să solicite Consiliului Local aprobarea majorării tarifului de salubritate. Dacă legislativul local va aproba propunerea societăţii, ieşenii vor plăti din luna februarie tarife cu aproximativ 12% mai mari. Procentul de creştere a costurilor colectării, transportului şi depozitării deşeurilor se află peste procentul de majorare a tarifului. Astfel, costurile pentru asigurarea carburanţilor a crescut pe parcursul ultimului an cu 17%, cele cu materialele şi piesele de schimb cu 22%, iar cele cu plata salariaţilor cu 10%. „Majoritatea costurilor care stau la baza fundamentării tarifelor (preţul carburanţilor, a utilităţilor, a piselor de schimb) au avut creşteri importante. Ajustarea tarifelor pentru acoperirea acestor costuri este o măsură necesară pentru a putea continua prestarea serviciilor de salubritate la un nivel corespunzător”, se arată în motivarea înaintată de Salubris.

Sub media oraşelor mari

Conform propunerii Salubris, ieşenii care locuiesc la bloc vor plăti 7,2 lei, în loc de 6,25 lei. De asemnea, tarifele sunt ajustate şi pentru locuitorii de la case care beneficiază de colectare individuală. În funcţie de numărul membrilor familiei aceştia vor plăti pe lună 12 lei pentru o gospodărie cu o persoană, 21 lei pentru două persoane, 28 lei pentru trei persoane, 34 lei pentru casele în care locuiesc patru persoane şi 38 lei pentru familiile mai mari de patru persoane. În acelaşi mod, vor fi majorate şi tarifele serviciilor de salubritate prestate către agenţii economici sau pentru serviciile speciale. Persoanele juridice vor achita un preţ de 74 lei pentru metru cub de gunoi, iar tariful pentru colectarea şi transportul deşeurilor din construcţii va fi de 58 de lei. Eventuala majorare a tarifului situează Iaşul sub media taxei de salubriate în marile oraşe, la Timişoara se plăteşte 10 lei, la acelaşi nivel fiind şi tariful din Constanţa. Peste 9 lei pe lună plătesc şi bucureştenii sau braşovenii.

Comments

comments1 Comentariu

  1. sfinx

    Domnilor, ati dublat pretul in 3 ani, dar orasul este tot mai murdar. Sa vina cei de la departamentul de control al Primariei sa vada ce este pe ,,domeniul public” de pe N. Iorga, vizavi de semaforul de la Kaufland, in parcul de copii de langa blocul L2, Aleea Rozelor 30, dar si in ce stare este punctul de colectare al Salubris din dreptul blocului L2, Aleea Rozelor 30, unde cei de la Apavital si-au,,golit” incarcatura de la decolmatarea canalizarii si nu mai ai acces sa pui gunoiul in cosuri. Crede cineva ca daca s-a marit pretul se schimba ceva ? Puneti un gospodar la conducerea Salubris !!!
*