S-a semnat contractul de finanţare pentru reabilitarea mănăstirii Golia

Publicat de Curierul de Iasi la data de 26/09/2013

A fost semnat contractul de finanţare privind etapa a doua a proiectului de reabilitare a Mănăstirii Golia.

golia semnare 008La evenimentul de miercuri, 25 septembrie, ce a avut loc în Turnul Goliei au participat părintele arhimandrit Vitalie Danciu, stareţul Mănăstirii Golia, Gheorghe Nichita, primarul Iaşului, Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean şi Gabriela Macoveiu, director de comunicare al Agenţiei Regionale de Dezvoltare Nord – Est (foto, de la dreapta la stânga)

Exemplu de bună practică

Oficialităţile prezente la semnarea contractului au ţinut să sublinieze importanţa proiectului şi buna colaborare între instituţiile publice implicate. „Bucuria mea este dublă: pe de o parte, astăzi, semnăm contractul de finanţare pentru al unsprezecelea şi ultimul proiect din lista principală, pe de altă parte, acest eveniment are loc în preajma sărbătorilor Sfintei Parascheva. Acest proiect a început în 2004, a continuat apoi în 2007, când am reuşit contractarea unor fonduri PHARE, apoi în 2010, când a început prima etapă de reabilitare a Mănăstrii Golia şi a zonelor adiacente şi, iată, se încheie astăzi, când dăm startul celei de-a doua etape de reabilitare a acestui deosebit de important monument istoric. Acest proiect este un exemplu de bună practică, de armonizare a punctelor de vedere, uneori diferite, ale celor două instituţii publice. Sper că ne vom încadra în termenul de finalizare stabilit prin contract, de 22 de luni, în aşa fel încât Mănăstirea Golia, perlă de nepreţuit a acestui oraş, să fie pusă în valoare aşa cum se cuvine într-un oraş care aspiră la titlul de Capitală Culturală a Europei”, a declarat Gheorghe Nichita, primarul municipiului Iaşi. La rândul său, Cristian Adomniţei, preşedintele CJ Iaşi, a remarcat buna cooperare cu Primăria ieşeană: „Acest contract pe care-l semnam astăzi este un exemplu pentru ce se poate obţine frumos şi durabil într-o colaborare”.

golia semnare 026

Proiect de 25 de milioane de lei

În valoare de peste 25 milioane de lei, mare parte fonduri europene nerambursabile, cea de-a doua etapă a proiectului de reabilitare a Mănăstirii Golia se va derula pe o perioadă de 22 de luni şi va presupune refacerea a 2.500 de metri pătraţi de pictură murală şi a 190 de metri pătraţi de iconostas. Pe lângă aceste intervenţii arhitecturale specifice, vor fi modernizaţi 400 de metri de reţea de transport public, 3.600 de metri pătraţi de carosabil, 1.158 de metri pătraţi de trotuare, 3.126 de metri pătraţi de spaţii verzi, precum şi iluminatul exterior din zonă. Partea de cofinanţare necesară desfăşurării proiectului va fi asigurată de Consiliul Judeţean şi Primărie.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*