S-a lansat Eco Harta Iaşi

Publicat de Curierul de Iasi la data de 29/10/2010

În luna octombrie 2010, echipa Mai Bine, în parteneriat cu Asociaţia TERIS şi cu sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Iaşi a lansat Harta Eco a Iaşului, centralizând informaţiile actuale, cu specific ecologic sau care pot contribui la un stil de viaţă sănătos.

Această iniţiativă şi-a propus să ofere o alternativă la relaţia individ – mediu; pe de o parte, individul, cetăţeanul, consumatorul şi pe cealaltă parte, mediul, ca oportunitate de educaţie, dezvoltare sau simplă interacţiune.

În câteva culori şi cu ajutorul a câtorva simboluri se pot regăsi cu uşurinţă pe această hartă: spaţii verzi, centre şi cluburi sportive, pieţe agroalimentare, centre de colectare a deşeurilor de baterii şi acumulatori portabili, cafenele cu cafea Fair Trade, pista de biciclete şi alte mici detalii care ne-au atras atenţia în demersurile noastre de a ne respecta pe noi înşine şi pe cei din jurul nostru.

În acest moment, Eco Harta Iaşi poate fi solicitată gratuit în următoarele locaţii: Centrul de Informare Turistică Iaşi, Centrele de cartier ale oraşului Iaşi, Centrul Cultural Francez, British Council sau poate fi descărcată online de pe siteul asociaţiei.

Această activitate face parte din proiectul „IaŞi Reciclează! Educarea tinerilor ieşeni pentru un mediu sănătos”, iniţiativă implementată de către asociaţia Mai Bine, în parteneriat cu Asociaţia TERIS şi cu sprijinul financiar al Primăriei Iaşi.

De asemenea, în cadrul acestui proiect, au fost informaţi peste 2000 de elevi de gimnaziu cu privire la importanţa abordării unui consum sustenabil şi a colectării selective a deşeurilor. În perioada imediat următoare echipa proiectului se va reîntoarce în aceste şcoli pentru a oferi diplome ce atestă calitatea de promotor elevilor ce s-au implicat activ în diseminarea informaţiilor primite. Cu această ocazie, elevii din fiecare şcoală vor avea posibilitatea să participe şi să se implice activ în cadrul unor activităţi practice, participând la curăţarea spaţiului verde din perimetrul şcolii şi plantarea de flori şi copaci, sub îndrumarea echipei IaŞi Reciclează.

Pentru a contribui în mod semnificativ la educarea tinerilor ieşeni şi a oferi o viziune de ansamblu asupra efectelor pozitive ale reducerii consumului şi colectării selective, în datele de 5–6, respective 12-13 se vor desfăşura două sesiuni ale workshopului Cultură Civică Contemporană.

Aflat la a patra ediţie, proiectul IaŞi Reciclează se bucură de un real succes, având rezultate vizibile si un impact pozitiv atât asupra promovării unui stil de viaţă sănătos, dar şi al formării elevilor, ca promotori ai protejării şi respectării mediului înconjurător, şi al comunităţii în general.

Pentru detalii suplimentare ne puteti contacta la adresa de email mihaela.girleanu@maibine.eu sau la numărul de telefon 0743 76 36 17.

Comments

comments2 Comentarii

 1. Silviu

  Sunt cu totul deacord cu ideea de reciclare…dar as vrea sa zic ca elevii de gimnaziu ar trebui intai invatati sa-si arunce gunoaile sau ambalajele la cos, si nu numai ei.
  Cat priveste reciclarea ar trerbui invatati toti cetatenii si nu numai copii…spre exemplu eu stau in Nicolina 2 si de 2-3 luni a fost adus un container din ala mare cu gratii pe care scrie mare si clar “hartie si carton”(ok nu zic ca e o idee extrem de proasta sa faci un container in care sa se vada tot continutul si care sa-ti dea impresia unei adunaturi de resturi).Ok a fost umplut acel container cu hartie si carton si niste baieti destepti de la salubris au venit au descarcat tomberoanele cu resturi si apoi ce credeti…au golit in aceeasi masina si hartia si cartonul…O gramada de reciclare se face la noi in tara nu?…

 2. Curierul de Iasi

  De acord cu dvs, sunt campanii de educare a elevilor in ceea ce priveste pastrarea curateniei si reciclarea, efectul lor poate fi vazut in timp.
  Un mare pas inainte il face posibilitatea de a calatori liber in Uniunea Europeana si insusirea civilizatiei europene de catre tinerii romani care se intorc acasa.
  Legat de containerul pentru hartie si carton, perceptia legata de vederea continutului poate fi considerata corecta dpdv estetic. Ce credeti insa ca s-ar intampla daca acel container ar fi de tipul “black box”? Oare nu s-ar gasi niste oameni de bine sa arunce gunoiul in el, pe principiul ca “nu au avut timp sa citeasca” ce scrie pe container?

  Despre masinile Salubris e bine sa stiti ca sunt autogunoiere moderne, care au compartimente diferite pentru tipurile de deseuri, astfel ca hartia si cartonul nu se amesteca cu gunoiul menajer. Ideea este de a recicla si de a scoate bani din aceasta activitate, nu de a face simple gesturi de imagine.
*