S-a dat startul la Mondialele de Şah! La Iaşi!

Publicat de Curierul de Iasi la data de 02/05/2012

În perioada 28 aprilie – 6 mai, Iaşul găzduieşte pentru prima dată Campionatul Mondial de Şah Şcolar. Peste 500 de copii din 37 de ţări vin la Iaşi pentru a se întrege în măiestria minţii în faţa tablei de şah. Alături de concurenţi, invitaţi de marcă şi oficiali ai federaţiilor internaţionale vor face din Iaşi- capitala mondială a şahului.

Iaşul găzduieşte cel de al 8-lea Campionat Mondial Şcolar fiind primul mondia  de şah găzduit în România. O listă numeroasă de copii – 553, din multe ţări, de pe patru continente, de toate vârstele, atât fete cât şi baieţi vor sosi la Iaşi pentru concursul care cuprinde 6 grupe de vârstă: sub 7, sub 9, sub 11, sub 13, sub 15, sub 17, feminin si masculin. Asadar o Sala a Sporturilor neîncăpătoare pentru sute de şahişti şi sute de părinţi, bunici, pasionaţi sau curioşi. Pe toată perioada campionatului intrarea va fi libera, insă, cu desavarsire trebuie respectată liniştea.

Prima delegatie care a pasit pe pamant iesean a fost cea din Singapore, venita de departe, dupa un drum foarte lung si nevoia de a se acomoda la noul fus orar cat mai repede. Daca zilele de 25, 26 si 27 aprilie au fost prioritare pentru sosirea tuturor delegatiilor (de pe aeroportul din Iasi, Chisinau, Bucuresti), vineri seara s-a dat startul competitiei. La ora 20.30, in Sala Eminescu a Hotelului Traian a avut loc sedinta tehnica a Campionatului Mondial, la care au participat toti sefii delegatiilor. Inca de sambata dimineata, de la ora 10.00 a inceput a doua conferinta de presa, organizata, in aceeasi sala a Hotelului Traian, de membrii coordonatori care i-au avut ca invitati, pe langa personalitati ale Iasului si invitati de seama din strainatate: primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, Margareta Perevoznic – cetatean de onoare al orasului Iasi, Alexander Kostyev –Presedintele Federatiei Internationale a Sahului Scolar de la Moscova, Marea maestra internationala Elisabeta Polihroniade, Ion Serban Dobronauteanu – vicepresedintele Federatiei Europene de Sah, Constantin Dumitriu – presedintele Federatiei Romane de Sah.

Deschiderea oficială, în Piaţa Unirii

Ieşenii au participat la deschiderea oficială din Piaţa Unirii, programată sâmbătă de la ora 10.30. Festivitatea de Deschidere a prilejuit un spectacol de muzică, dans popular şi dans modern cu artişti ieşeni. Cei ce vor fi in piata vor face cunostiinta si bineinteles fotografii cu mascota acestui campionat si de ce nu cu reprezentatii sahului romanesc si international prezente la eveniment.

Prima zi, cea de start, una dintre cele mai importante si-a atins punctul culminant la ora 15.30, in sala sporturilor, cand primarul Gheorghe Nichita a fost invitat sa efectueze prima mutare.

Speram ca aceasta manifestare gazduita la Iasi sa aduca dorinta de lupta, forta si noroc copiilor ieseni ce vor participa in concurs. Fie ca sunt de la Politehnica, de la Sfinxul, de la Philidor, de la Palatul Copiilor, de la Micul Sahist sau chiar de la Scoala BP Hasdeu (singura scoala din Romania cu ore de sah, cu calificative in catalog) le tinem pumnii sahistilor nostri si la sfarsitul campionatului sa arate valoarea scolii de sah cucerind cateva medalii mondiale.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*