Ruine descoperite de lucrările din Piaţa Eminescu

Publicat de Curierul de Iasi la data de 15/03/2012

Săpăturile pentru devierea reţelelor de utilităţi din preajma Pieţei Eminescu au descoperit ruine ale unor foste clădiri. Zidurile scoase la lumină de muncitori au intrat în atenţia arheologilor de la Complexul Muzeal Moldova. Aceştia vor cerceta zona pentru a stabili vechimea fundaţiilor descoperite şi dacă reprezintă interes istoric.

Deocamdată, muncitorii îşi continuă lucrările de mutare a reţelelor îngropate fără însă a periclita ruinele găsite. În urma cercetărilor arheologilor şi istoricilor se va stabili viitorul fundaţiilor vechi. Lucrările începute la începutul acestei săptămâni la intersecţia dintre Bd. Independenţei şi str. Lăpuşneanu, în zona fostului sediu Romtelecom fac parte din proiectul de modernizarea a infrastructurii rutiere şi pietonale de pe Axa Est – Vest a Municipiului. Proiectul ce beneficiază de finanţare europeană  are o valoare totală de 90,7 milioane lei din care 73 de milioane o reprezintă fondurile europene nerambursabile.

Reamintim că prin proiectul municipalităţii urmează a fi construit în Piaţa Eminescu un pasaj rutier subteran cu lungimea de 286 metri, lăţimea de 10 metri şi înălţimea de 5 metri, având câte o banda pe fiecare sens de circulaţie şi rampe de acces dinspre str. Păcurari şi B-dul Independenţei. În totalitate, lucrările presupun refacerea întregii reţele stradală pe şos. Păcurari, str. Păcurari, zona Pieţei Eminescu, Bd. Independenţei şi str. Elena Doamna, se va reface şi moderniza trama stradală prin reabilitarea spaţiilor pietonale aferente acestor străzi, vor fi amenajate piste de biciclişti, se va îmbunătăţi sistemul de marcaj rutier, dar va fi reabilitată şi linia de tramvai pe str. Elena Doamna pe un tronson de 1186 metri liniari de cale simplă. Se vor amenaja de asemenea peste 10.000 mp de spaţii verzi în arealul proiectului.

Comments

comments2 Comentarii

  1. eu

    “două benzi pe fiecare sens de circulaţie”? Parca erau doua benzi IN TOTAL, de cate 3,5 metri si cate una pentru pietoni de 1,5m. 3,5 *2 + 1,5 * 2 = 10 m latime.

  2. Curierul de Iasi

    Multumim pentru observatie, am corectat textul.
*