Rubrica Smart Eco Plus: “Amprenta ecologică – impactul fiecăruia dintre noi asupra planetei”

Publicat de Curierul de Iasi la data de 15/03/2018

Creşterea populaţiei Pământului captează interesul oamenilor de ştiinţă şi al liderilor politici ai lumii în mod constant în ultimele decenii. Această evoluţie accelerată pune o presiune asupra resurselor planetei, fiindcă necesită un consum total ce depăşeşte în mod clar ce poate oferi Pământul în prezent.

Acum 25 de ani, cercetătorul american William Rees a definit amprenta ecologică (ecological footprint) drept măsurarea impactului populaţiei asupra mediului, adică presiunea pe care noi o exercităm asupra ecosistemelor. Ea se măsoară în hectare globale (hag) şi se obţine raportând suprafața planetei la numărul de locuitori: rezultă o suprafață de teren şi de apă de care este nevoie pentru a se asigura necesarul de resurse și pentru a se neutraliza deșeurile generate de consumul nostru.

Eficienţa utilizării resurselor

În urmă cu zece ani, s-a estimat că Pământul are nevoie de un an și jumătate pentru a produce resursele pe care noi le consumăm într-un an şi a elimina deşeurile rezultate. Practic, avem nevoie de o planetă şi jumătate pentru a susţine ritmul accelerat al dezvoltării şi al consumului actual. În prezent „trăim de parcă avem o planetă în plus la dispoziţia noastră”, a declarat James Leape, fostul director general al WWF International. „Folosim cu 50% mai multe resurse decât poate produce Pământul într-un ritm sustenabil şi, dacă nu vom schimba cursul, procentul va creşte rapid. Până în 2030, nici două planete nu vor fi de ajuns”, a spus Leape. Mare parte a populaţiei foloseşte resurse ce provin din toată lumea iar noi avem, în acest mod, o influenţă directă inclusiv asupra altor ţări atât prin produsele consumate, cât şi prin prin deşeurile generate. Potrivit celor de la ARET (Asociaţia Română pentru Educaţia Tinerilor), amprenta ecologică poate fi calculată pentru o întreagă ţară, o comunitate, o locuinţă sau chiar pentru o singură persoană. Calcularea amprentei ecologice a fiecăruia dintre noi este un instrument simplu şi clar pentru a ne da seama cât de mare este impactul nostru ca persoane asupra întregii planete.

Cum poţi calcula amprenta ecologică

Ţările dezvoltate au o amprentă ecologică foarte mare, pentru că folosesc cantităţi mari de resurse şi produc multe deşeuri. Experţii Rețelei Europene pentru Promovarea unei Economii Responsabile secolul XXI – Reper21 consideră că, dacă toată lumea ar trăi precum cei din ţările dezvoltate, am avea nevoie de cinci planete pentru a asigura suficiente resurse pentru întreaga populaţie a Pământului, iar în decurs de numai 50 de ani, am avea nevoie de opt planete. Pentru cei interesaţi în a-şi măsura propriul impact asupra planetei, există o serie de calculatoare online care, printr-un program informatic sub formă de chestionar, calculează amprenta ecologică pentru persoane, proiecte, organizaţii, companii: de exemplu, www.footprintcalculator.org sau myfootprint.org.

Săptămâna viitoare, vom afla cum putem fiecare dintre noi să ne reducem amprenta ecologică prin acţiuni şi măsuri foarte simple.

O rubrică realizată în parteneriat cu Smart Eco Plus

 

Comments

comments

Categoria: ecologie

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*