Rubrica EuroDEMOS: “Principalele realizări ale politicii de coeziune în România: Laserul de la Măgurele”

Publicat de Curierul de Iasi la data de 07/02/2019

Anul trecut s-au sărbătorit 30 de ani de la momentul în care s-au adoptat primele regulamente privind politica de coeziune a Uniunii Europene.

Comisia Europeană a selectat 30 de proiecte exemplare pentru a sărbători cei 30 de ani de politică de coeziune. Acestea arată cum produc fondurile structurale și de coeziune ale Uniunii Europene schimbări reale în ceea ce privește calitatea vieții oamenilor.

Din România a fost ales proiectul prin care s-a realizat un centru de vârf la nivel mondial pentru cercetări în domeniul laserului, Laserul de la Măgurele, cum este cunoscut.

Investițiile în centre în domeniul laserului reprezintă o prioritate pentru cercetarea europeană. Construirea unui complex de cercetare internațional de prim rang, cu patru unități, permite realizarea unor experimente de pionierat în ceea ce privește fizica fundamentală, noua fizică nucleară și astrofizică, precum și știința materialelor și științele vieții. Cercetătorii din cadrul laboratorului paneuropean lucrează și la modalități noi de tratare a materialelor nucleare și a deșeurilor radioactive.

Laserul de la Măgurele este cel mai puternic din lume și a fost pus în funcţiune în luna mai a anului trecut. Aparatul va ajuta la descoperirea unor izotopi radioactivi care pot trata cancerul, la identificarea conţinutului butoaielor cu deşeuri radioactive, fără a fi desfăcute, dar şi la testarea materialelor care se folosesc în misiunile spaţiale.

Investiţia de la Măgurele se ridică la 300 de milioane de euro.

Laserul de la Măgurele este considerat cel mai puternic din lume și datorită faptului că are cele mai performante echipamente şi cel mai strălucitor fascicul Gamma.

Proiectul repune România pe harta globală a cercetării, fapt dovedit și prin selectarea acestui proiect ca fiind reprezentativ pentru țara noastră.

Vrei să afli cum te poate ajuta politica de coeziune? Accesează site-ul Comisiei Europene sau adresa www.cohesionpolicy.com.

(Material realizat cu sprijinul Asociaţiei EuroDEMOS)

 

 

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*