Rubrica EuroDEMOS: principalele realizări ale politicii de coeziune în România

Publicat de Curierul de Iasi la data de 31/01/2019

Politica de coeziune este principala politică de investiții a Uniunii Europene, aducând beneficii tuturor statelor membre ale UE şi sprijinindu-le în perioade dificile din punct de vedere economic, dovedindu-se astfel un pilon al agendei UE pentru creștere economică. Obiectivele politicii regionale sunt realizate prin intermediul a trei fonduri: Fondul european de dezvoltare regională (FEDR), Fondul de coeziune (FC) şi Fondul social european (FSE).

În România un sfert (25,1%) din totalul investițiilor guvernamentale, din perioada 2007-2013, se datorează politicii de coeziune a Uniunii Europene, conform unei evaluări independente publicate de Comisia Europeană.

Investițiile, în valoare totală de 15,4 miliarde de euro, finanțate prin Fondul European de Dezvoltare Regională,  au fost realizate cu precădere în domenii precum: transporturi,  sprijinirea companiilor, cercetare și protecția mediului. Astfel, în intervalul 2007 – 2013, Politica de coeziune, a ajutat la crearea a 35.000 de locuri de muncă, dintre care 13.000 în IMM-uri.  Au fost de asemenea create 101 start-up-uri, în timp ce 2900 de IMM-uri au beneficiat de sprijin material prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

În domeniul transporturilor, investițiile prin politica de coeziune au ajutat la construcția a 368 km de drumuri noi și modernizarea a altor 1.900 de kilometri. De asemenea, în același interval, au fost construiți 122 kilometri de cale ferată și alți 22 au fost modernizați.

În ceea ce privește domeniul cercetării, fondurile europene disponibile prin Politica de coeziune au ajutat la dezvoltarea a 570 de proiecte de cercetare și inovare, care au generat un total de 1.200 de locuri de muncă pentru cercetătorii din România.

(Material realizat cu sprijinul Asociaţiei EuroDEMOS)

 

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*