Restart Home, invitaţie de afaceri pentru românii din Diaspora

Publicat de Curierul de Iasi la data de 16/08/2017

Primăria Municipiului Iași și Asociaţia „O şansă pentru fiecare” au deschis un birou dedicat românilor care vor să își deschidă o afacere la Iași. Intitulat Biroul Restart Home, proiectul a beneficiat de sprijinul Fundaţiei Romanian Business Leaders, inţiatoare a proiectului RePatriot (www.repatriot.ro) dedicat repatrierii prin antreprenoriat, și companiei AVISSO.

Inaugurarea oficială a noului birou, situat în Piaţa Unirii, nr. 12 (lângă Centrul de Informare Turistică Iași), a avut loc miercuri, 16 august. Evenimentul a făcut parte din seria de manifestări dedicate Zilei Diasporei (15 august) organizate de municipalitatea ieșeană. „Biroul are o destinație destul de clară: se referă la cei care acum sunt în diaspora și pe care vrem să îi aducem înapoi în țară, oferindu-le posibilitatea de a interacționa cât mai ușor cu legislația românească astfel încât să poată deschide o afacere aici. Iașul este unul din cele mai atractive orașe din România în momentul de față pentru că este un oraș frumos și primitor din foarte multe de vedere. Sperăm ca Biroul Restart Home să aibă atractivitatea pe care ne-o dorim”, a spus primarul Mihai Chirica.

Înainte de inaugurarea Biroului Restart Home, participanții la eveniment, mulți dintre ei români din diaspora, au vizitat Centrul DIFAIN CSA („Diminuarea iniţială a fenomenelor actuale întâmpinate în nesupravegherea copiilor singuri acasă”). „Este o dramă. Sunt foarte mulți părinți plecați. Și-au lăsat copiii în grija unor aparținători, bunici, uneori chiar vecini. În Iași sunt peste 2.000 de astfel de cazuri. Sunt copii foarte inteligenți, dar dezvoltă nevoi speciale. Din păcate ei pot pierde controlul asupra timpului. Neavând un părinte alături pot folosi timpul în mod greșit. E un risc pe termen lung nu doar pentru ei, ci pentru toată comunitatea. Ar trebuie să existe un parteneriat cu societatea civilă, cu biserica, care are câteva așezăminte educative. Ar fi de dorit o mai mare implicare a bisericii și a administrației în această problemă. DIFAIN este un exemplu bun, care probabil ar putea fi multiplicat atât la nivelul Iașului, cât și la nivelul altor municipalități. Este un exemplu de bune practici”, a afirmat Marius Bostan, inițiatorul programului RePatriot. Acesta a adăugat că, din studiile sociologice realizate, aproximativ 70% dintre români ar dori să se întoarcă în țară.

Programul oficial a continuat cu o prezentare turistică și de business al Iașului, în care participanții au aflat date despre mediul de afaceri din Iași și oportunități de investiții și cooperare între românii din diaspora și lași. Turul a fost coordonat de Primăria Municipiului Iași, Extind Management si AVISSO. Seria evenimentelor s-a încheiat cu o sesiune de concluzii, eveniment care a avut loc în Sala „Vasile Pogor” a Primăriei Municipiului Iași, și cu un spectacol tradițional românesc, organizat de Asociația Eurodemos.

 

15 august – prima zi a evenimentelor dedicate românilor din diaspora

 Sărbătoarea Diasporei a început marți, 15 august, cu participarea la slujba religioasă săvârșită cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, la Catedrala Mitropolitană, și vizitarea Muzeului Mitropolitan. A urmat conferința RePatriot, eveniment care s-a desfășurat în Sala Voievozilor din cadrul Palatului Culturii. Au luat cuvântul Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași, Marius Bostan, antreprenor şi iniţiatorul proiectului RePatriot, Mirabela Miron, preşedinte AVISSO, Iulia Scântei, vicepreşedintele Senatului României, Paul Butnariu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi, Vasile Asandei, directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, europarlamentarul Cătălin Ivan, Valentin Făgărășian, antreprenor în Italia de peste 25 de ani, Felix Pătrăşcanu, co-fondator FAN Courier și mulți români din diaspora care au afaceri de succes. Ziua s-a încheiat cu o seară culturală românească și o recepție. Este al doilea an când Primăria Municipiului Iași organizează manifestări dedicate ieșenilor din diaspora.

 

Comments

comments

Categoria: Diaspora

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*