Reprezentanţii municipalităţii ieşene, prezenţi la Forumul Economic de la Krynica

Publicat de Curierul de Iasi la data de 27/09/2018

În perioada 4-7 septembrie, o delegaţie formată din Radu Botez, viceprimar al municipiului Iaşi, şi Daniel Juravle, şef al Biroului de Cooperare Economică, au reprezentat Municipiul Iaşi la cea de-a 28-a ediţie a Forumului Economic de la Krynica, unul dintre cele mai mari evenimente de profil din lume, numit de specialiştii în domeniu şi Davos-ul estului.

Primăria Municipiului Iaşi a participat la acest eveniment alături de instituţii, companii, oameni de afaceri şi economişti din peste 60 de ţări ale lumii.

În cele trei zile, delegaţia Primăriei Iaşi a avut posibilitatea de a interacţiona cu reprezentanţi ai guvernului polonez, oameni de afaceri, reprezentanţi ai instituţiilor din Ucraina, Republica Moldova, Olanda, Belgia, Marea Britanie, Statele Unite ale Americii, dar şi din alte ţări participante la acest forum. Totodată, au fost purtate câteva discuţii cu organizatorii acestui eveniment din dorinţa de a afla cât mai multe detalii şi a avea o imagine cât mai fidelă a ceea ce presupune efortul organizării evenimentului. În acest sens, reprezentanţii municipalităţii ieşene au stabilit că, în momentul în care va exista o decizie de organizare a unui forum economic la Iaşi, vor avea loc întâlniri pentru a discuta detalii şi pentru a beneficia de “know-how-ul” acumulat de organizatori de-a lungul celor 28 de ediţii ale Forumului de la Krynica.

Dezbateri pe domenii de interes european

Programul delegaţiei ieşene a debutat pe data de 4 septembrie, printr-o participare la seara socială de deschidere a lucrărilor Forumului Economic. În cea de-a doua zi, reprezentaţii municipalităţii ieşene au participat la panelul “Europe’s Neighbors or the Neighbors in Europe?”. Pe parcursul sesiunii au fost discutate aspecte precum dimensiunile sudice şi estice ale politicii de vecinătate a Europei, dar şi despre politica din domeniul migraţiei. În aceeaşi zi, delegaţia ieşeană a fost prezentă la sesiunea “Labor Market 4.0” unde au fost discuţii despre scăderea ofertei de forţă de muncă, schimbările demografice, impactul noilor tehnologii asupra pieţei muncii din UE. Ultimul panel cu participarea reprezentanţilor Primăriei ieşene a fost “Power of Civil Society – a Reality or a Myth?”, desfăşurat pe 5 septembrie şi în cadrul căruia s-a abordat tema organizaţiilor non-guvernamentale şi a puterii pe care acestea o pot arăta în anumite situaţii, dar şi despre rolul pe care îl joacă astăzi societatea civilă şi cum poate fi sprijinită dezvoltarea acesteia.

Promovarea cooperării transfrontaliere

În cea de-a treia zi, în cadrul panelului ”Common Borders – Common Goals. Interregional Partnership Between Poland, Ukraine, Romania and Moldova”, a fost susţinută o prezentare despre Municipiul Iaşi, discutându-se despre proiectele pe care Iaşul le-a desfăşurat de-a lungul timpului pentru promovarea cooperării transfrontaliere. În cadrul prezentării, au fost acordate răspunsuri tuturor vecinilor şi partenerilor interesaţi de promovarea valorilor şi susţinerea intereselor comunităţii europene prin proiecte comune, parteneriate strategice sau întâlniri de lucru care au rolul de a crea punţi de legătură între oraşul Iaşi şi alte oraşe învecinate. A fost subliniat faptul că promovarea cooperării economice transfrontaliere reprezintă pentru Iaşi un obiectiv important, precizându-se dorinţa de a organiza la Iaşi, în 2019, un forum economic prin care să fie dezvoltate şi relaţiile cu partenerii vecini. De asemenea, delegaţia ieşeană a participat şi la alte două panel-uri: “Flexible Employment: a Path to Global Chaos or a New Model of Labor Markets Sustainability?” şi “Transformation in the Regions, Challenges for Local Governments”.

Concluzii pozitive

În cele trei zile de forum, reprezentanţii Primăriei Iaşi au avut ocazia de a prezenta partenerilor de discuţii aspecte referitoare la mediul de afaceri din Iaşi şi despre posibilităţile de investiţii din zonă. Au fost abordate subiecte despre principalele motoare economice ale Municipiului Iaşi, despre pilonul important al economiei locale şi anume industria IT&C cu cei mai mari jucători de pe piaţa software globală. De asemenea, au mai fost discuţii despre industriile pharma, textile, automotive, metalurgie, utilaje grele şi construcţii, existând potenţial de dezvoltare în continuare în aceste sectoare. Forumul Economic de la Krynica a cuprins peste 100 de dezbateri şi conferinţe, în cadrul cărora  peste 400 de experţi au dezbătut tendinţele şi problemele actuale ale economiei. Numărul total al participanţilor a fost de aproximativ 3000 din peste 60 de ţări ale lumii. Participarea orașului Iași la acest forum a oferit, pe lângă vizibilitate, şi oportunitatea de a întâlni şi interacţiona cu investitori privaţi şi din mediul instituţional cu focus pe proiecte şi investiţii. Prin această participare, Primăria Municipiului Iași a avut posibilitatea de a-şi consolida relațiile cu instituții și parteneri din Republica Moldova, Ucraina și Polonia, dar și de a-și prezenta proiectele și oferta investițională pentru cei interesați.

 

 

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*