Reparaţie istorică: Muzeul Municipal va deveni Muzeul „Regina Maria”

Publicat de Curierul de Iasi la data de 26/04/2019

Primarul Mihai Chirica a anunţat în cadrul ședinței Consiliului Local de miercuri, 24 aprilie, că în curând va fi elaborat un proiect de hotărâre prin care Muzeului Municipal îi va fi atribuită titulatura de Muzeul „Regina Maria”.

Declaraţia edilului a venit în contextul în care consilierul Mihai Pintilei a propus ca la Muzeul Municipal să existe o sală a statuilor personalităţilor regale.

„Am ascultat de fiecare dată cu bucurie când se vorbeşte despre Regina Maria şi aş veni cu o propunere. Problema statuii Reginei Maria nu e o problemă, să spunem, a lipsei de decizie. Cea mai mare provocare va fi să îi găsim locul, pentru că statuia Reginei Maria nu poate fi amplasată oriunde. Regele Ferdinand, printr-un joc al divinităţii, a ajuns să stea exact acolo unde nimeni nu ştia că e locul lui cu adevărat. Dar, răsfoind prin arhive, în special după 2016, am găsit un înscris al Regelui Carol I care spunea că Palatul Roznovanu, pe care toţi îl credeam că a fost palat administrativ al oraşului Iaşi, a fost o perioadă Palatul Principelui Ferdinand. De aceea, statuia sa se află în faţa Primăriei. Astfel, aş veni cu propunerea ca Muzeul Municipal să poarte numele Reginei Maria. În felul acesta începem acţiunea de reparaţie morală faţă de contribuţia Casei Regale asupra trecutului şi, din punctul meu de vedere, și viitorului acestei naţiuni”, a declarat primarul Mihai Chirica.

De asemenea, edilul a anunţat că, începând din acest an, se va lucra la ridicarea unei statui dedicate Reginei Maria.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*