Regulamentul parcărilor, în dezbaterea Consiliului Local

Publicat de Curierul de Iasi la data de 26/09/2013

Şedinţa Consiliului Local este programată vineri, 27 septembrie. Pe ordinea de zi se află 60 de proiecte de hotărâre

Consiliul Local va hotărâ în şedinţa lunii septembrie reglementările cu privire la locurile de parcare. Regulamentul propus de municipalitate a fost prezentat în dezbatere publică de acum trei luni, aleşii locali fiind acum responsabili de forma finală, ce va fi aplicată în oraş.

Proiectul prevede ca locurile de parcare special amenajate să devină cu plată, fiind incluse aici şi locurile de parcare de la marginea carosabilului pe străzile unde este permis acest lucru.

parcari (2)

În acest moment, vor intra sub incidenţa regulamentului 1.173 de locuri în parcările publice existente şi 3.355 de locuri marcate pentru parcare la marginea carosabilului, urmând ca numărul acestora să fie extins odată cu noi amenajări. Regulamentul parcărilor cu plată va funcţiona în zilele lucrătoare între ora 8 şi 20, iar sâmbăta între ora 8 şi ora 13.

Zone de taxare

Ca şi în celelalte mari oraşe din România, reglementările prevăd trepte diferite de taxare pentru staţionarea autovehiculelor, în funcţie de situarea locurilor de parcare – mai scump în centru, mai ieftin spre periferie. Municipiul a fost astfel împărţit în trei zone tarifare. Individualizarea acestor zone se face prin culoarea de fond a plăcuţei adiţionale de indicatorul „ P cu Plată” şi textul „ZONA 0”, „ZONA I”, „ZONA II”. Fiecare zonă va fi identificată şi prin culori specifice, verde pentru Zona 0, roşu pentru Zona I şi galben pentru Zona II. Şoferii ieşeni vor avea o gamă diversă de modalităţi de plată a tarifelor de parcare. Operatorul serviciului de parcare cu plată trebuie să pună la dispoziţie şoferilor posibilitatea de a plăti prin intermediul telefonului mobil (Mobile Parking Payment System) cu taxarea la minut pentru timpul efectiv de staţionare. De asemenea vor fi disponibile tichete de parcare răzuibile ce vor putea fi achiziţionate, validate şi expuse în interiorul autovehiculului, precum şi tichete eliberate de parcometre.

60 de proiecte

Alături de regulamentul parcărilor, aleşii locali vor avea în dezbatere 60 de proiecte de hotărâre, şedinţa de plen fiind astfel una din cele mai pline ale anului. Unul din proiectele importante ce vor intra în discuţie vizează indicatorii tehnico-economici la o nouă investiţie la Spitalul de Recuperare. Iniţiativa municipalităţii este de a moderniza şi de a recompartimenta triajul unităţii medicale, investiţia fiind estimată la 636.000 lei. „Continuăm investiţiile la spital prin modernizarea zonei triajului, se vor desfiinţa magazinele de parterul spitalului şi vor fi mutate cabinetele medicale pentru ca pacienţii care au nevoie de consultaţii să nu fie nevoiţi să urce la etajele superioare”, a prezentat proiectul viceprimarul Mihai Chirica.

Ordinea de zi a şedinţei cuprinde, de asemenea, o rectificare bugetară pentru a susţine cheltuielile legate de unităţile de învăţământ, salubritate şi spaţii verzi şi o suplimentare financiară pentru constituirea Fundaţiei Iaşi – Capitală Culturală Europeană.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*