Regulamentul parcărilor cu plată, în dezbatere publică

Publicat de Curierul de Iasi la data de 14/06/2013

Primăria avansează în dezbatere publică un regulament de gestiune şi funcţionare a parcărilor cu plată din municipiu. În termen de 30 de zile de la publicarea documentului (12 iunie) pot fi depuse amendamente sau propuneri. După expirarea termenului de dezbatere publică şi luând în calcul modificările propuse, regulamentul va fi supus aprobării Consiliul Local.

Precizări

vor intra sub incidenţa regulamentului 1.173 de locuri în parcările publice existente şi 3.355 de locuri marcate pentru parcare la marginea carosabilului

Prevederile regulamentului propus de administraţia locală va fi aplicat în cazul spaţiilor speciale de parcare cu şi fără bariere de acces precum şi locurilor de parcare de la marginea carosabilului pe străzile unde este permis acest lucru. În acest moment, vor intra sub incidenţa regulamentului 1.173 de locuri în parcările publice existente şi 3.355 de locuri marcate pentru parcare la marginea carosabilului, urmând ca numărul acestora să fie extins odată cu noi amenajări. Regulamentul parcărilor cu plată va funcţiona în zilele lucrătoare între ora 8 şi 20, iar sâmbăta între ora 8 şi ora 13.

Tarife în funcţie de timp

Regulamentul prevede trepte diferite de taxare pentru staţionarea autovehiculelor, în funcţie de situarea locurilor de parcare, mai scump în centru, mai ieftin spre periferie. Municipiul a fost astfel împărţit în trei zone tarifare. Individualizarea acestor zone se face prin culoarea de fond a plăcuţei adiţionale de indicatorul „ P cu Plată” şi textul „ZONA 0”, „ZONA I”, „ZONA II”. Fiecare zonă va fi identificată şi prin culori specifice, verde pentru Zona 0, roşu pentru Zona I şi galben pentru Zona II. Tarifele propuse pentru zona 0 sunt de 1,5 lei pentru 30 min şi 3 lei pentru o oră de staţionare. În mod similar, pentru zona I tarifele sunt de 0,75 lei pentru 30 min şi 1,5 lei pentru o oră. Cea mai ieftină zonă va fi în cartiere unde este propus un tarif de 0,75 lei pentru o oră şi 1,5 lei pentru două ore.

Abonamente pentru locatari

Documentul înaintat de municipalitate stabileşte o serie de abonamente pentru locurile cu plată ce pot fi achiziţionate de locatari. Acestea vor fi eliberate pentru proprietarii de autovehicule care au domiciliu în raza locurilor de parcare cu plată. Abonamentul pentru locatari va fi de 80 lei pe lună în  zona 0, de 40 lei pentru zona I şi de 20 lei pe lună în cazul zonei II. Acesta permite parcarea între orele 17 şi 8 şi nu garantează un anumit loc de parcare. Este disponibil şi un abonament „full time”, care permite staţionarea 24 de ore din 24 în raza domiciliului, dar care are preţuri mai mari – 40 lei pentru zona II, 60 lei pentru zona I şi respectiv 120 lei pentru zona 0.

Plata şi sancţiu

Şoferii ieşeni vor avea o gamă diversă de modalităţi de plată a tarifelor de parcare. Operatorul serviciului de parcare cu plată trebuie să pună la dispoziţie şoferilor posibilitatea de a plăti prin intermediul telefonului mobil (Mobile Parking Payment System) cu taxarea la minut pentru timpul efectiv de parcare). De asemenea vor fi disponibile tichete de parcare răzuibile ce vor putea fi achiziţionate, validate şi expuse în interiorul autovehiculului, precum şi tichete eliberate de parcometre.

Pe de altă parte, regulamentul prevede şi sancţiuni drastice pentru nerespectarea reglementărilor privind parcarea. Pentru parcarea pe trotuare şi în faţa unor căi de acces, amenzile vor varia între 1.000 de lei şi 2.500 de lei, iar pentru parcarea pe trecerea de pietoni şi în staţiile de transport public, între 1.500 lei şi 2.500 lei. Parcarea în intersecţii va fi sancţionată cu 2.000 -2.500 de lei. Şoferii care parchează în locuri interzise şi în locuri special rezervate riscă amenzi de câte 2.500 de lei.

Zonele tarifare

ZONA 0 – este perimetrul delimitat de străzile: Independenţei, Sărăriei, Elena Doamna, A. Panu, Sf. Lazăr, Palat, Ştefan cel Mare şi Sfânt, Arcu, Muzicescu.

ZONA I –  este perimetrul delimitat de străzile:

– Independenţei, Carol I, M. Costăchescu, Sărăriei

– Gării, Arcu, Ştefan cel Mare şi Sfânt, Palat, Splai Bahlui Mal Stâng, Silvestru

– Elena Doamna, T. Vladimirescu, prof. Dimitrie Mangeron, Sf. Lazăr, A. Panu

ZONA II – Restul intravilanului acolo unde s-au stabilit locuri de parcare cu plată de către Comisia de Circulaţie a Municipiului Iaşi

Comments

comments



Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!




*