Regulament pentru parcările cu plată

Publicat de Curierul de Iasi la data de 02/09/2010

Parcările din municipiul Iaşi vor fi taxate în funcţie de locaţie – mai scump în centru, mai ieftin în cartiere. Proiectul propus de primărie prevede ca gestiunea şi investiţiile să fie încredinţate unui operator privat. Regulamentul parcărilor este în dezbatere publică, Consiliul Local urmând să îl discute în şedinţa de la sfârşitul lunii septembrie

Municipalitatea ieşeană a înaintat o propunere de hotărâre care reglementează procedura de taxare a parcărilor publice din Iaşi. Practic, staţionarea în centrul oraşului şi în zonele limitrofe va fi taxată pe oră. Tarifele variază în funcţie de zonă, mai scump în centrul oraşului, mai ieftin în cartiere. Taxarea va avea la bază tariful pentru o jumătate de oră şi o oră de staţionare. Vor fi instutuite însă şi abonamente pentru o zi, pentru persoanele juridice sau instituţii precum şi abonamente pentru locatarii din zonele de taxare a parcărilor. Fiecare locaţie de taxare a parcărilor va fi semnalizată corespunzător. Proprietarul autovehiculului va avea la dipoziţie în imediata apropiere a locului de parcare un dispozitiv electronic de eliberare a tichetului care confirmă plata pe durata staţionării. Tichetul astfel procurat trebuie afişat în loc vizibil în interiorul autovehiculului. Lipsa tichetului sau expirarea acestuia vor fi sancţionate cu amenzi care au la bază tariful orar al zonei. Astfel, pentru lipsa unui tichet sau abonament valabil, proprietarul maşinii va trebui să plătească de 10 ori tariful orar al zonei. Regulamentul parcărilor va fi aplicat în zilele lucrătoare ale săptămânii între orele 8 şi 20, iar sâmbăta între 8 şi 13. Duminica şi în sărbătorile legale, parcările nu vor fi taxate.

Procedura de taxare a parcărilor este folosită în toate oraşele mari din ţară. De exemplu, Timişoara foloseşte acest sistem din 1998, în prezent el fiind aplicat în Cluj Napoca, Târgu Mureş, Sibiu, Piatra Neamţ sau Satu Mare. Aplicarea parcărilor cu plată a devenit o necesitate pentru centrele urbane din cauza numărului de maşini în continuă creştere şi pentru decongestionarea centrului oraşelor.

Conform propunerii primăriei, gestionarea locurilor de parcare va fi concesionată prin licitaţie către operatori privaţi. Aceştia vor avea obligaţia de a echipa şi semnaliza parcările. De asemenea, prin contract, operatorii trebuie să amenajeze noi locuri de parcare în zonele tarifare pe care le gestionează. Deocamdată, municipalitatea a lansat în dezbatere publică proiectul de regulament al parcărilor. Primăria aşteaptă propunerile şi sugestiile ieşenilor pentru a fi analizate şi eventual incluse în regulament. Proiectul va ajunge în dezbaterea Consiliului Local la sfârşitul lunii septembrie.

Zone şi tarife

Municipiul a fost împărţit în trei zone tarifare, care vor fi semnalizate distinct. Astfel pentru Zona 0, indicatoarele vor avea culoarea galbenă, pentru Zona I culoarea roşie, iar pentru Zona II va fi folosită culoarea verde. Zona 0 cuprinde centrul oraşului şi va avea tarifele cele mai mari, de 1,5 lei pentru 30 de minute şi de 3 lei pentru o oră de staţionare. Zona I cuprinde cartierele centrale ale municipiului, zone precum Gară, Copou, Podu Roş. Aici taxa propusă este de 0,75 lei pentru 30 de minute şi 1,5 lei pentru o oră. Zona II cuprinde intravilaul municipiului Iaşi, taxa fiind de 0,75 lei pentru o oră. Trebuie menţionat că în Zona II vor fi taxate doar parcările amenajate sau cele de la marginea arterelor care vor fi stabilite special de către Comisia de Circulaţie a Municipiului Iaşi.

Tichetele procurate de la parcomate şi dipozitive electronice vor fi de trei tipuri, pentru 30 de minute, o oră şi pentru întreaga zi. Tichetul valabil pe o zi este valabil în toate zonele tarifare, nu are limită de timp şi va costa 9 lei.

Zonare Tarifară

ZONA 0 – este perimetrul delimitat de strazile: Bd. Independen_ei, str. Sarariei, str. Elena Doamna, str. A. Panu,

str. Sf. Lazar, str. Palat, str. Sf. Lazar, Bd. Ştefan cel Mare si Sfânt, Str. Arcu, str. Muzicescu.

ZONA I – este perimetrul delimitat de străzile:

– Bd. Independenţei, Bd. Carol I, str. Oastei, str. Sărăriei

– Str. Gării, str. Arcu, Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, str. Palat, Splai Bahlui Mal Stâng, str. Silvestru şi

– str. Elena Doamna, Bd. Td. Vladimirescu, Prof. Dimitrie Mangeron, str. Sf. Lazăr, str. Anastasie Panu

ZONA II – Restul intravilanului acolo unde s-au stabilit locuri de parcare cu plată de către Comisia de Circulaţie a Municipilui Iaşi.

Abonamentele asigura staţionarea pe timp nelimitat în zonele tarifare pentru care se emit şi se materializează printr-o vignetă ce se aplică pe interiorul parbrizului auto, la vedere.

1.Persoanele fizice si juridice detinatoare de abonamente de parcare pentru o zona beneficiaza de reducere cu 50 % faţă de tariful orar aplicat.

2.Abonamente transmisibile se elibereaza numai pentru persoane juridice si pot fi transmise de la un autovehicul la altul funcţie de interesele societăţii beneficiind de o reducere de numai 40%.

3.Abonament pentru locatari

80 lei/luna zona 0

40 lei /luna zona I

20 lei /luna zona II

Vor fi emise următoarele tipuri de abonamente:

– tip „UNIVERSAL” – valabil in zona tarifară 0, I şi II, este netransmisibil şi se individualizează pe autoturism

– tip „TRANSMISIBIL” – se eliberează numai persoanelor juridice si sunt valabile in zonele tarifare I si II, putând fi

transmise de la un autovehicul la altul în funcţie de interesele posesorului;

– tip „LOCATOR” (la domiciliu) se eliberează pentru un singur autovehicul, numai persoanelor fizice cu domiciliul în perimetrul de taxare şi care fac dovada de proprietate asupra autovehiculului. Abonamentul dă dreptul de parcare pe o raza de 100 m faţă de domiciliu. Nu se eliberează astfel de abonamente proprietarilor de imobile cu curte interioară şi acces auto sau cu parcări de domiciliu în afara zonei de taxare.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*