Regizorul Andrei Şerban va primi sâmbătă titlul de Cetăţean de onoare al Municipiului Iaşi

Publicat de Curierul de Iasi la data de 06/01/2016

Iaşul va avea un nou Cetăţean de onoare: regizorul Andrei Şerban. Acesta va primi distincţia în cadrul unui triplu eveniment, care va avea loc sâmbătă, 9 ianuarie. „Primul eveniment va consta într-o întâlnire cu publicul, programată la ora 17.30, ocazie cu care va fi lansat şi albumul bilingv, român-englez, ‹‹Regia de operă. Gânduri şi imagini››, realizat de Mihaela Marin, o colaboratoare a domniei sale. Albumul conţine fotografii din cinci spectacole ale lui Andrei Şerban, două dintre acestea fiind montate la Iaşi. Este vorba despre ‹‹Troienele›› şi ‹‹Indiile galante››”, a afirmat Beatrice Rancea, managerul Operei Naţionale Române Iaşi.

 

Serban conferinta

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Andrei Şerban a revenit de la New York, pentru a monta un nou spectacol la Opera din Iaşi. Repetiţiile pentru opereta „Văduva veselă” de Franz Lehar au început de pe 3 ianuarie. „Sâmbătă voi vorbi despre operă, teatru, muzică şi viaţă şi care e legătura dintre ele prin prisma experienţei mele. Am lucrat toată viaţa în operă şi teatru. Uneori cele două se întâlnesc, alteori nu. În carte am vorbit despre diferenţele dintre cele două. Despre titlul pe care îl voi primi pe 9 ianuarie pot să spun că este o onoare care mă copleşeşte. Sunt la Iaşi de câţiva ani, mai exact de când a venit Beatrice Rancea la conducerea Operei, care a adus un suflu nou. Mă bucur că astfel avem ocazia să încercăm lucruri noi. Când vorbim de operă în România de regulă spunem despre ceva vetust, învechit. În Statele Unite, Austria sau Germania opera este o oglindă la ce se întâmplă acum, este despre azi şi despre cum putem ajunge la universal prin ce suntem acum. Exact asta vom face şi noi prin ‹‹Văduva veselă››, spectacol a cărui premieră va avea loc în luna septembrie, la Opera din Iaşi”, a declarat Andrei Şerban.

Lansarea albumului va fi urmată de spectacolul „Lucia di Lammermoor” de Gaetano Donizetti., pus în scenă de Andrei Şerban şi dirijat de Traian Ichim. „Spectacolul va continua cu decernarea titlului de Cetăţean de onoare al Municipiului Iaşi. Acest fapt ne onorează foarte mult. Cred că ar onora orice oraş din lume, pentru că arta nu are frontiere. Nu trebuie să construieşti un teatru, când punctezi cu astfel de spectacole. Într-o mare măsură cred că Iaşul a devenit principalul punct de atracţie în acest domeniu datorită spectacolelor maestrului Andrei Şerban. Domnia sa devine şi cetăţean al Municipiului Iaşi, chiar dacă nu locuieşte aici. Totodată, felicit şi echipa de la Opera din Iaşi pentru abnegaţie, dăruire şi sacrificiu”, a declarant primarul interimar Mihai Chirica.

Comments

comments

Categoria: cultura si culte

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*