Regionalizarea şi descentralizarea: 10 ţinte precise

Publicat de Curierul de Iasi la data de 30/05/2013

Peste 500 de persoane au participat, joi 23 mai, la dezbaterea publică privind regionalizarea şi descentralizarea în România. Întâlnirea a avut loc în Aula Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ (USAMV) din Iaşi. Aceasta a fost prima dezbatere publică pe acest subiect din cele 11 programate în teritoriu. Viceprim-ministrul Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), a fost cel care a detaliat în ce va consta procesul de regionalizare.

„Dezvoltare echilibrată”

Printre cei prezenţi s-au numărat Gheorghe Nichita, primarul Iaşului, Cristian Adomniţei, şeful Consiliului Judeţean, Romeo Olteanu, prefectul judeţului, dar şi primari, preşedinţi de consilii judeţene, consilieri locali, personalităţi ale vieţii publice din toate judeţele Moldovei. “Guvernul României a demarat un amplu proces de reorganizare administrativă menit să asigure dezvoltarea economică şi socială echilibrată a României, dar şi eficientizarea administraţiei publice. În acest sens, Primăria Iaşi se alătură demersurilor Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi a viceprim-ministrului Liviu Dragnea”, a declarat primarul Gheorghe Nichita.

Dezbaterea a fost iniţiată şi ca răspuns la un studiu făcut de sociologii Universităţii “Alexandru Ioan Cuza”, din aprilie 2013, care a relevat faptul că jumătate dintre locuitorii Regiunii Nord Est nu sunt adecvat informaţi cu privire la procesul de regionalizare.

Repartiţie echitabilă

Relatia dintre orase conform studiului sociologic

Viceprim-ministrul Liviu Dragnea a răspuns la întrebările din public, explicând de ce este nevoie de regionalizare, care sunt obiectivele principale ale procesului de descentralizare şi care sunt criteriile pentru stabilirea viitoarelor regiuni.

“Motivul principal care stă la baza reformei de regionalizare –  descentralizare este asigurarea unei dezvoltări echilibrate, care să reducă decalajele dintre zonele sărace şi cele prospere şi să asigure o repartiţie echitabilă a resurselor de dezvoltare pe tot teritoriul României”, a declarat Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

“Proiectul se construieşte acum“

Pe parcursul celor aproximativ cinci ore, Aula USAMV a fost locul unde reprezentanţi ai MDRAP, ai grupului de lucru academic al Consiliului Consultativ pentru Regionalizare, ai administraţiei publice centrale şi locale din regiunea de dezvoltare Nord – Est, ai societăţii civile, specialişti şi jurnalişti au discutat pe tema regionalizării.„Este prima dezbatere oficială organizată în afara Bucureştiului, dintr-un lung şir de dezbateri. Nu avem un proiect de regionalizare finalizat. Proiectul se construieşte acum“, a declarat Liviu Dragnea.

Prejudecăţi şi certitudini

Viceprim-ministrul a vorbit şi despre prejudecăţi şi certitudini, despre ce instituţii şi servicii publice nu se descentralizează în urma regionalizării, dar şi despre ce criterii funcţionale de stabilire a regiunilor şi a reşedinţelor au fost identificate până acum.

Nu se descentralizează Parlamentul României. “Parlamentul rămâne singura autoritate legiuitoare a ţării. Consiliile regionale vor emite hotărâri cu caracter administrativ, şi nu legi. Alte servicii publice care nu se descentralizează sunt armata, justiţia, serviciile de informaţii, poliţia, jandarmeria, politica externă. Ele sunt instituţii fundamentale ale statului român şi vor ramane apanajul exclusiv al puterii centrale”, a mai spus vicepremierul. La final, cei care nu au reuşit să îşi exprime punctul de vedere au fost invitaţi să o facă în scris, prin completarea formularului distribuit în sală.

Două etape de regionalizare

La finalul dezbaterii, primarul Gheorghe Nichita şi Liviu Dragnea au luat parte la o conferinţă de presă. În cadrul acesteia, s-a pus accent pe cele două etape pe care le va parcurge procesul de regionalizare – descentralizare, dar şi pe faptul că efectele vor putea fi văzute abia în 2014.

În primă fază, în etapa 2013 – 2014, cadrul legal şi instituţional al regionalizării va fi implementat în vederea pregătirii regiunilor pentru absorbţia fondurilor Uniunii Europene 2014 – 2020.

A doua etapă, 2014 – 2016, presupune implementarea graduală a măsurilor de descentralizare prin transferul treptat al competenţelor administrative de la nivel central către regiuni, judeţe şi localităţi. Mai multe detalii pe: http://www.mdrap.ro

……………

Obiectivele reformei administrative:

  1. Reducerea decalajelor dintre zonele sărace şi cele prospere
  2. Asigurarea unui standard minim de trai decent în toate localităţile din România
  3. Descentralizarea competenţelor administrative de interes local, judeţean şi regional, concomitent cu asigurarea resurselor financiare necesare pentru exercitarea acestor competenţe
  4. Gestionarea şi modernizarea infrastructurii regionale de transport rutier, feroviar, fluvial, aerian. La nivelul fiecărei regiuni va exista cel puţin un aeroport internaţional. Gestionarea infrastructurii de sănătate şi asistenţă medicală la nivel regional. Va exista cel puţin un spital regional, cu medicină de înaltă performanţă.
  5. Simplificarea sistemului administrativ şi reducerea birocraţiei
  6. Creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene în noul exerciţiu bugetar al Uniunii Europene, în perioada 2014 – 2020
  7. Stimularea cooperării asociative între mai multe unităţi administrativ – teritoriale
  8. Adaptarea României la modelele de organizare administrativă din statele membre ale Uniunii Europene
  9. După descentralizare, cetăţeanul se va adresa doar instituţiilor din proximitatea sa
  10. Instituţiile centrale nu o să mai intervină în chestiunile de interes local

……………..

“Păstrăm autoritatea şi caracterul unitar al statului român, iar în plan local vor exista consilii regionale, nu guverne regionale. Acesta este unul dintre principiile de la care plecăm. În rest, regiunile, reşedinţele, competenţele regionale le stabilim împreună, în cadrul dezbaterilor în plan local pe care le-am iniţiat acum. A fost o dezbatere plină de substanţă. Dacă la începutul acestei dezbateri aveam mari emoţii, acum sunt sigur că putem finaliza acest proces până la sfârşitul anului”, Liviu Dragnea, viceprim ministru

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*