Regal literar la FIE: 60 de poeţi din 17 ţări participă la Festivalul Internaţional “Poezia la Iaşi”

Publicat de Curierul de Iasi la data de 18/05/2018

Festivalul Internațional „Poezia la Iași” și Festivalul Internațional de Poezie „Grigore Vieru” sunt două manifestări culturale de amploare care sărbătoresc poezia și transformă Iașul în capitala europeană a poeziei timp de o săptămână, ambele evenimente fiind incluse în Festivalul Internațional al Educației.

FIE a programat în perioada 14-17 mai 2018 manifestarea duplex Iași – Chișinău a Festivalul Internațional de Poezie „Grigore Vieru”, ajuns în anul Centenarului Marii Uniri la cea de a X-a ediție. Festivalul, dedicat marelui poet Grigore Vieru, simbolul unității românilor de pe ambele maluri ale Prutului, a inclus manifestări culturale care au loc atât la Iași, cât și la Chisinău, la acestea participând scriitori cunoscuți din România și Republica Moldova. În cadrul festivalului au fost programate recitaluri din opera poetului, spectacole de muzică și poezie, alocuțiuni și conferințe, lansări de carte, întâlniri cu publicul și o gală de prmeiere.

Festivalul Internațional „Poezia la Iași” (19 – 27 mai 2018, ediția a V-a) este inclus în suita de manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri și își propune să transforme Iașul în capitala europeană a poeziei.

 

La această ediție participă 60 de poeți din 17 țări: 32 de poeți sunt din străinătate, 28 din România, dintre care 14 din Iași. Din cei 28 de poeți români, opt sunt laureați ai Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu”. Publicul iubitor de poezie va avea șansa de a se întâlni cu importanți poeți ai Mexicului, Chinei, Germaniei, Italiei, Portugaliei, Senegalului, Ucrainei, Belgiei, Egiptului, Franței, Republicii Moldova, Rusiei, Serbiei, Ucrainei, Ungariei, Tătărstanului, Luxemburgului și României. Dintre autorii de referință, organizatorii îi amintesc pe Luis Armenta Malpica, Marco Onofrio, Hughes Labrusse, Mohamed Salmawy, Abdoulaye Fodé Ndione, Gabriel Martin Quiroz, Marco Onofrio, Nuno Judice, Jean Portante, Willem M. Roggeman, Adam Puslojic, Mircea Dinescu, Ion Mureșan, Dinu Flămând, Adrian Popescu, Gabriel Chifu, Varujan Vosganian, Ioana Diaconescu, Gellu Dorian, Nichita Danilov, Arcadie Suceveanu, Valeriu Stancu, Cassian Maria Spiridon, Adi Cristi.

În total vor avea loc 316 recitaluri de poezie și 28 de recitaluri extraordinare, atât în colegiile naționale ale Iașului partenere festivalului, cât și la Muzeul Unirii și Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”. Desfășurat sub egida Festivalului Internațional al Educației, proiectul cultural este organizat de Primăria Municipiului Iaşi, Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași și Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Iași.

Festivalul Internațional al Educației, proiect cultural-educativ al Primăriei Municipiului Iași, cuprinde la fiecare ediție un mix de evenimente diverse: muzică, expoziții, carte, film, operă, teatru, educație, cu adresabilitate către toate categoriile de public. Acestea sunt fie evenimente individuale, fie festivaluri de sine stătătoare care valorifică atât spațiile convenționale, cât și pe cele alternative, într-un mod cât mai creativ, inovativ și valoros. În acest an manifestările principale au la bază un concept unitar, legat de CENTENAR: se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire din 1918, astfel că FIE 2018 vă invită să descoperiți și să participați la peste 100 de evenimente culturale, istorice, științifice sau de entertainment, manifestări adresate tuturor ieșenilor, dar și turiștilor români și străini.

Mai multe detalii despre evenimentele organizate de Primăria Municipiului Iași în cadrul Festivalului Internațional al Educației 2018 găsiți pe www.fieiasi.eu și www.facebook.com/festivaliasi.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*