Record de zăpadă la Iaşi

Publicat de Curierul de Iasi la data de 16/02/2012

Prima jumătate a lunii februarie a adus la Iaşi cea mai mare cantitate de zăpadă înregistrată în zonă din 1963 până astăzi. În municipiu, străzile principale au fost permanent funcţionale deşi utilajele de dezăpezire au făcut faţă cu greu ninsorii abundente. De ieri, 15 februarie, utilajele de dezăpezire au intrat în cartiere pentru dezăpezirea străzilor secundare.

Ninsorile abundente din ultimele două săptămâni au înregistrat la Iaşi un record local al cantităţii de zăpadă, stratul mediu fiind acum de 50 de centimetri. În ultimii zeci de ani, iernile nu au mai adus un strat atât de important de zăpadă. În ciuda condiţiilor meteo nefavorabile, utilajele de dezăpezire au reuşit să păstreze permanent funcţionale principalele artere ale municipiului. Situaţii mai dificile au fost înregistrate pe străzile secundare, din cartiere, utilajele neavând posibilitatea intervenţiei şi în aceste zone. De asemenea o altă dificultate în dezăpezire a fost întâmpinată din cauza autovehiculelor parcate pe carosabil şi care au blocat astfel o bandă de circulaţie. Pentru a face faţă situaţiei, municipalitatea a apelat la suplimentarea utilajelor de dezăpezire de la firmele private din municipiu.

„Am avut în ultima perioadă condiţii extreme de iarnă, cu o cantitate record de zăpadă. O asemenea cantitate de zăpadă nu a mai fost înregistrată de mult. La Iaşi s-a circulat greu, dar am făcut tot posibilul ca municipiul să nu fie blocat nici macar temporar. Toate utilajele au lucrat pentru îndepărtarea zăpezii de pe străzile principale şi cele aflate în pantă”, a explicat primarul Gheorghe Nichita.

A început dezăpezirea în cartiere

După încetarea ninsorii şi dezăpezirea bulevardelor principale, utilajele au intrat pe străzile secundare din cartiere. De marţi seara, echipele au intervenit pentru decongestionarea stăzilor din Păcurarii – Canta, Tătăraşi, Alexandru şi Ţuţora, urmând ca intervenţiile să fie continuate în celelalte cartiere din municipiu. Din estimările municipalităţii până la sfârşitul acestei săptămâni, majoritatea străzilor secundare vor fi dezăpezite. În acest moment, 60 de utilaje intervin pentru dezăpezire. Alături de utilajele cu lamă, sunt mobilizate camioane şi încărcătoare pentru îndepărtarea şi transportul zăpezii afară din oraş.

În paralel cu activitatea utilajelor, municipalitatea atrage atenţia societăţilor comerciale şi locatarilor că sunt obligaţi să dezăpezească trotuarul din imediata vecinătate a proprietăţilor, acest lucru fiind necesar pentru o circulaţie normală a pietonilor şi autovehiculelor.

Prognoza meteo

În zilele următoare, meteorologii prognozează o încălzire uşoară a vremii, înregistrând la începutul săptămânii viitoare chiar şi temperaturi pozitive. Maxima va fi atinsă pe 20 februarie când se aşteaptă la Iaşi +20 C. În acelaşi timp, ninsorile vor fi mult mai slabe cantitativ, şanse mai mari de precipitaţii fiind aşteptate pentru începutul săptămânii viitoare.

Data Vreme Temp. Min Temp.Max Şansă precipitaţii
Feb 15 Parţial înnorat -11°C -6°C 10%
Feb 16 Parţial înnorat -9°C -5°C 20%
Feb 17 Înnorat . ninsoare slabă -17°C -8°C 30%
Feb 18 Înnorat -17°C -4°C 20%
Feb 19 Senin -10°C -2°C 10%
Feb 20 Ninsoare slabă -7°C 2°C 30%
Feb 21 Ninsoare -7°C 0°C 30%

* conform www.prognoza-meteo.ro

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*