Reabilitarea Mănăstirii Frumoasa va începe în acest an

Publicat de Curierul de Iasi la data de 21/04/2017

Primarul Mihai Chirica a anunțat că proiectul „Reabilitarea și valorificarea potențialului turistic și cultural al Ansamblului Mănăstirii Frumoasa din Municipiul Iași” va începe din acest an. Realizarea tuturor lucrărilor implică o investiţie cu o valoare totală estimată la suma de 21.173.512,00 lei (inclusiv TVA), aproape toată fiind eligibilă. Un proiect de hotărâre în vederea implementării proiectului, a cheltuielilor legate de proiect și de aprobare a acordului de parteneriat între Municipiul Iaşi şi Mănăstirea „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” Frumoasa va fi supusă dezbaterii și votului Consiliului Local în ședința de luni, 24 aprilie.

„Pentru acest proiect pregătim documentația în vederea semnării contractului de finanțare. La evaluarea Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Est obținut un punctaj mare, de 87,3 puncte. Este un proiect care va intra în finanțare începând din acest an. Valoarea finală va fi cea care va rezulta în urma procedurii de achiziție publică. Contribuția financiară a Primăriei este de aproximativ 52.000 de lei”, a declarat edilul.

Mănăstirea Frumoasa a fost construită în anul 1587, fiind refăcută în 1726-1733, şi cuprinde cinci corpuri de clădiri: Biserica Sfinţii Voievozi (1836-1839), Palatul de pe ziduri (1726 – 1733), ruinele Palatului pentru femei (sec. al XVIII-lea), Turnul clopotniţă (1819-1833) şi zidul de incintă (1726 – 1733). Suprafaţa totală a mănăstirii este de 14.906 metri pătraţi. Conform proiectului tehnic, în urma cutremurelor severe suportate, clădirile mănăstirii prezintă zone în ruină, demolări parţiale, fisuri, crăpături şi alte degradări. Biserica prezintă infilitraţii în zona de nord, afectând pictura interioară. Nici turnul clopotniţă nu se prezintă într-o stare bună, având deteriorate elementele de structură, decoraţia faţadei şi învelitoarea pe suprafeţe mari, iar zidul de incintă prezintă deteriorări ale materialelor structurii.

 

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*