Raportul primarului Municipiului Iaşi pe primele şase luni ale anului 2017 (partea I)

Publicat de Curierul de Iasi la data de 28/07/2017

În prima parte a raportului primarului Municipiului Iaşi pe primul semestru al anului 2017, vă prezentăm activităţile desfăşurate în ceea ce priveşte transparenţa comunicaţională, relaţia cu mediul de afaceri, gestionarea fondurilor publice şi investiţiile în infrastructură, servicii publice şi utilităţi.

Mesajul primarului Mihai CHIRICA

Prima jumătate a anului 2017 a fost una în care activitatea Primăriei a fost relansată, iar capacitatea municipalității de a lansa și susține proiecte mari a reintrat în făgașul normal.

Am început lucrări de infrastructură de amploare, am lansat proiecte ambițioase și am tratat cu mult mai multă grijă aspectul orașului nostru, de la trotuare și străzi până la salubritate și spații verzi.

Una dintre marile inițiative ale acestei prime jumătăți de an a fost organizarea licitației pentru modernizarea parcului de autobuze al CTP, licitație care s-a finalizat prin semnarea contractului pe 13 iulie.

Am continuat politicile de asistență socială și am continuat să investim în educație și sănătate.

Am continuat politica de deschidere a Primăriei față de ieșeni și societatea civilă, dar și față de mediul de afaceri, care a găsit în noi un partener constant și onest.

Am organizat cea mai amplă și mai bună ediție de până acum a Festivalului Internațional al Educației, am pus în valoare meșteșugurile și obiceiurile tradiționale românești, și am lansat un ambițios program de evenimente dedicate marcării Centenarului de când orașul nostru a fost capitala de război și a pregătit Marea Unire.

În același timp, orașul nostru a devenit și mai frecventabil pentru prietenii noștri din străinătate, iar acest lucru s-a transpus atât în creșterea numărului de turiști, cât și în numărul semnificativ de ambasadori și alți oaspeți din străinătate care au dorit să ne cunoască.

Mihai CHIRICA

Primarul Municipiului Iaşi

 

Transparență

Primăria a continuat politica de deschidere față de ieșeni și societatea civilă, a continuat comunicarea corectă și directă cu ieșenii și cu mass-media, rămânând un partener dedicat și deschis pentru celelalte instituții, de stat sau neguvernamentale, din oraș și din țară.

Spre exemplu, anul acesta a fost organizată cea mai amplă campanie de dezbatere publică privitoare la bugetul Municipiului Iași.

 

Relația cu mediul de afaceri

Pe parcursul anului 2017, relația cu mediul de afaceri s-a îmbunătățit. Pe lângă o serie de evenimente de ecologizare realizate împreună cu angajați ai firmelor de IT din Iași, Primăria Municipiului Iași a fost partener în cadrul multor acțiuni de profil. De asemenea, primarul Mihai Chirica a avut întrevederi cu reprezentanții multor firme care doresc să-și extindă activitatea pe raza Municipiului Iași, participând și la misiunile de afaceri ale mai multor ambasade.

 

Întâlnire a companiilor high-tech – 19 ianuarie

Asociația Patronală a Industriei de Software (ANIS) a organizat joi, 19 ianuarie, o întâlnire a companiilor high-tech din Iași. Evenimentul a avut loc în Sala „Vasile Pogor” a Primăriei Municipiului Iași și a beneficiat de sprijinul Grupului Local de Lucru pentru Tehnologia Informației și de implicarea comunității locale.

 

Expoziția „Fabricat în Moldova” – 1 februarie

Pe 1 februarie, primarul Municipiului Iași, Mihai Chirica, a participat la deschiderea Expoziției Naționale „Fabricat în Moldova”, eveniment care a avut loc la Chișinău. Expoziția, care s-a desfășurat la Centrul Internațional de Expoziții „Moldoexpo”, a găzduit și o secțiune „Fabricat în Iași”.

 

Preh – 14 martie

Furnizorul german pentru industria constructoare de autovehicule Preh s-a extins în România. Compania germană va dezvolta la Iași componente electronice inovatoare pentru sistemele de operare din interiorul autovehiculelor. Fabrica din Iași a început să funcţioneze din luna aprilie. Firma își desfășoară activitatea într-o clădire de birouri situată pe Şoseaua Naţională, nr. 31.

Dezbatere privind bugetul local – 16 martie

La mijlocul lunii martie, Consiliul Economic Consultativ, organismul care stabilește direcţiile strategice de acţiune ale municipalităţii în sectorul economic, creat pentru soluţionarea problemelor mediului de afaceri, a organizat dezbateri cu oamenii de afaceri din Iași pe tema bugetului pe anul în curs. Cu această ocazie. Consultarea publică pe marginea bugetului Municipiului Iaşi aferent anului 2017 a programat joi o nouă dezbatere, de data aceasta organizată în cadrul şedinţei Consiliului Economic Consultativ care a avut loc la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi.

Gala EduFin – 30 martie

Tot în luna martie, municipalitatea ieșeană a fost partenerul al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) în organizarea primei ediții a „Galei EduFin a Premiilor în Educație Financiară”, sub auspiciile evenimentului internaţional „Global Money Week”. Evenimentul, care a fost la prima ediție, a avut loc la Palatul Culturii. Global Money Week este un eveniment internaţional în cadrul căruia comunităţi întregi îşi unesc eforturile pentru a stimula o mai bună cunoaştere a mediului financiar, pentru înlăturarea politicilor financiare depăşite şi pentru a oferi tinerilor instrumentele şi inspiraţia necesare pentru a-şi modela propriul viitor.

Afaceri.ro – 3-4 aprilie

La începutul lunii aprilie, la Hotelul Unirea, a avut loc cel mai complex eveniment internațional de promovare și stimulare a dezvoltării afacerilor din regiune: Forumul Afaceri.ro Iași 2017. Evenimentul a fost organizat de Arhipelago, MB Event, Bridge, Invest în Iași, APEC, cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași. Misiunea forumului a fost de a conecta companiile regionale la piața economică internațională și națională.

Iași Business Days – 5-6 aprilie

În perioada 5-6 aprilie, la Palas Iași și la Palatul Culturii, a avut Iași Business Days, cel mai mare eveniment de business din regiunea Nord-Est a României. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Primăria Municipiului Iași și Complexul Muzeal Național „Moldova”. 100 de speakeri antreprenori, manageri și profesioniști de top au conferențiat în 40 de manifestări. Peste 600 de participanți din din țară și din Republica Moldova au fost prezenți la eveniment.

 

Conferința „Investiții pentru Iași” – 17 mai

Pe 17 mai, AVISSO și Primăria Municipiului Iași au organizat conferința „Investiții pentru Iași”, un eveniment de anvergură națională care are ca temă centrală importanța și rolul investițiilor pentru dezvoltare economică. Organizat în parteneriat cu Bursa de Valori București, Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România, Camera Auditorilor Financiari România, Camera de Comerț și Industrie Iași, conferința și-a propus să prezinte din perspectiva diferitelor sectoare economice de dezvoltare, oportunitățile și mijloacele de finanțare disponibile pentru atragerea investițiilor în România.

Iași – Oraș Magnet – 14 iunie

Pe 14 iunie, sala „Vasile Pogor” din Palatul Roznovanu a găzduit dezbaterea „Orașe Magnet – Iași”. Evenimentul a fost organizat de World Bank România (WBR) și Asociația CIVICA, fiind susținut de Primăria Municipiului Iași. Principalul subiect al discuției a vizat un studiu realizat de WBR, „Orașe Magnet: Ce pot face orașele românești pentru a fi mai atractive pentru oameni”.

Levi9 – 27 iunie

La sfârșitul lunii iunie, Levi9 IT Services a deschis un sediu la Iași. Compania olandeză de servicii IT are în prezent peste 750 de profesioniști IT educați și calificați în Europa de Est și Centrală. Echipele Levi9 lucrează de la distanță pentru produse software și sisteme de generare a veniturilor pentru clienții olandezi și internaționali. Levi9 este o companie puternică în domeniul software-ului comun de cercetare și dezvoltare, dezvoltare de produse software și proiecte de implementare a clienților, și lucrează pentru lideri din industrie, cum ar fi TomTom, Bol.com, Exact Software, Backbase, Xerox și Swarco.

Gestionarea fondurilor publice

Pe 4 aprilie, Consiliul Local a aprobat bugetul propriu Municipiului Iași pe acest an. Bugetul prevede cheltuieli de 768,35 milioane lei și venituri de 671,04 milioane lei, diferența provenind din economii realizate anii precedenți. Cu tot cu bugetele societăților comerciale, direcțiilor și celorlalte instituții subordonate, bugetul general prevede cheltuieli de circa 1,050 miliarde lei.

Bugetul din acest an are un capitol important dedicat investițiilor, având cea mai mare secțiune de dezvoltare din istoria Iașului, de 207 milioane de lei, adică 27% din total.

De asemenea, aproape o treime din buget este destinat educației, indiferent dacă vorbim despre modernizare, bunuri și servicii sau salariile cadrelor didactice.

În altă ordine de idei, taxele și impozitele pentru persoanele fizice au fost mențiute la minimul prevăzut de lege, ca și majoritatea impozitelor pentru agenții economici. Cu toate acestea, la 30 iunie, Direcția Economică și Finanțe Publice Locale a raportat încasări mai mari la taxele și impozitele locale față de aceeași perioadă din 2016.

În acest context, la propunerea Executivului, anul viitor principalele taxe și impozite locale, respectiv impozitul pe clădiri, impozitul pe teren și impozitul pe mijloacele de transport, vor avea aceeași valoare ca în acest an. În schimb, vor crește penalizările pentru cei care nu respectă aspectul civilizat al orașului.

Infrastructură, servicii publice și utilități

Splai Bahlui – Mal Drept

Una dintre cele mai importante lucrări care se desfășoară în prezent este cea de modernizare a Splai Bahlui – Mal Drept.  Contractul de lucrări a fost semnat pe 13 aprilie.

Lucrările sunt efectuate de asocierea SC Viarom Construct SRL – SC Conest SA.

Valoarea proiectului este de aproximativ 37 milioane de lei, din care 12 milioane de lei sunt cuprinse în bugetul local al acestui an.

În luna aprilie au început lucrările pe primele două tronsoane incluse în proiect, anume Podu de Piatră – Podu Roș și Podu Roș – Pod Tudor Vladimirescu.

Pe tronsonul Podu de Piatră – Podu Roș au fost scoase deja vechile linii de tramvai și s-a lucrat la rețelele de utilități, pregătindu-se realizarea fundației străzii și asfaltarea. Pe tronsonul Podu Roș – Pod Tudor Vladimirescu au fost înlocuite bordurile, a fost turnat stratul de uzură și se pregătesc lucrările de pavelare a trotuarelor.

În total, lucrările se vor desfășura pe 6,2 kilometri, fiind prevăzută reabilitarea carosabilului pe traseul dintre Podul de Piatră şi podul Sfântul Ioan, dar şi refacerea șoselei Naţionale pe sectorul dintre Podu Roş şi Podul de Piatră. Prin proiect, alături de modernizarea carosabilului vor fi refăcute şi trotuarele, vor fi amenajate piste de biciclişti şi locuri de parcare, reţelele de telecomunicaţii vor fi îngropate şi va fi schimbat mobilierul urban.

În total, la finalul proiectului vor fi asfaltate străzi pe o lungime de 6,2 kilometri, vor fi amenajate trotuare şi piste de biciclişti pe o suprafaţă de 29.000 metri pătraţi, vor fi refăcute spaţii verzi pe aproximativ 16.000 metri pătraţi şi vor fi create 213 locuri de parcare.

 

Bd. D. Cantemir

Contractul aferent lucrărilor de modernizare a bd. Dimitrie Cantemir a fost semnat pe 27 aprilie. Potrivit contractului, lucrările de modernizare ale bd. Dimitrie Cantemir ar urma să se finalizeze în șase luni, însă ritmul rapid ar putea face ca termenul să fie redus considerabil.

Lucrările sunt efectuate de asocierea SC Viarom Construct SRL – SC Into SRL, valoarea acestora fiind de 2.367.626 lei, sumă care include și modernizarea str. Gh. Asachi.

În cazul str. Gh. Asachi, lucrările au început pe 18 iulie.

Pe bd. Dimitrie Cantemir echipele constructorilor au montat deja noile borduri, lărgind suprafața carosabilă, au așternut deja primele straturi de asfalt (stratul de binder), au săpat canalele pentru rețelele de cabluri și utilități, au adus și montat o parte din noile pavele care vor fi montate pe trotuare. Zona neatacată încă este cea din intersecția cu șos. Națională.

 

Străzile Cazărmilor, Plopii fără Soţ, Dealu Bucium, Iancu Bacalu, Sf. Petru Movilă, Tănăsescu şi Atelierului, fundacurile Socola, Bucium şi Păun

Pe toate aceste artere lucrările sunt în curs de derulare, mare parte fiind finalizate sau aproape de finalizare.

Lucrările sunt executate de asocierea SC Conest SA – SC Viarom Construct SRL, valoarea totală a contractului fiind de 11,34 milioane lei.

 

Licitații

Licitația privind realizarea de lucrări de modernizare a încă şapte artere rutiere importante din Iași a fost finalizată. Deși deschiderea ofertelor firmelor participante a avut loc în data de 14 martie, procedura nu a avansat din cauza unei contestații depuse. Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a soluționat între timp contestația depusă.

Cea mai bună ofertă depusă a fost cea a asocierii Viarom – Conest. Au avut cea mai bună ofertă tehnico-economică și au fost și validați de comisia de evaluare.

Vor fi reabilitaţi în total 6,1 kilometri de carosabil: strada Smârdan (630 metri), şoseaua Bârnova (2,9 kilometri), strada Petre Vancea (607 metri), bulevardul Primăverii (602 metri), strada Moşu (382 metri) şi strada Ogorului (286 metri). Valoarea totală a lucrărilor a fost estimată la 13.601.104 lei.

În acest moment, se află în derulare mai multe proceduri de achiziţie publică în zona Copou (str. Kogălniceanu, str. Theodor Palady, str. Ralet), supralărgirea din dreptul podului Tudor Vladimirescu, zona Galata, str. Strugurilor, str. Viticultori, şoseaua Iaşi – Voineşti, aleea Tudor Neculai, zonele Crucea Roşie şi Nicolina, urmând ca în ultimul trimestru al anului să se treacă la proiectarea unor alte pachete de străzi.

Alei și trotuare

În prezent sunt în curs de derulare proiecte privind modernizarea (amenajarea cu pavele) a circa 60.000 metri pătrați de trotuare și alei pietonale, contractul având o valoare de 6,7 milioane lei. La aceste lucrări, care presupun montarea a 5.346 metri liniari de bordură mare, 5.826 metri liniari de bordură mică și 7.831 metri pătrați de pavaje, se adaugă ridicarea la cotă a 100 de capace de canal.

De asemenea, a fost lansată o nouă procedură de contractare a lucrărilor de modernizare a 200.000 de metri pătrați de alei și trotuare, valoarea estimată a contractului fiind de 24,33 milioane lei.

Citadin SA

Pe lângă lucrările menționate, care sunt de mare amploare, echipele Citadin SA au executat în primele patru luni diverse lucrări de reparații pe str. Dumbrava Roșie, în zona Pieței CUG, în cartierul Bularga, pe str. Țuțora, Aleea Nicolina, șos. Iași – Voinești, bd. Tudor Vladimirescu, str. Ștejar, str. Stihii, precum și marcaje pe bd. Dacia și în zona Pieței CUG. De asemenea, în lunile mai și iunie echipele Citadin SA au făcut lucrări de reparații la parcarea pe str. Ion Creangă, pe str. Trecătoarea Nucului, bd. Poitiers, str. Văleni, str. Luminii, la parcarea din bd. Primăverii și la cea pentru din TIR-uri Calea Chișinăului, precum și pe str. Săulescu, str. Uzinei și str. Silvestru.

 

 

Comments

comments

Categoria: informatii publice

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*