Raportul primarului Municipiului Iaşi (III)

Publicat de Curierul de Iasi la data de 20/04/2017

În acest număr, Curierul de Iaşi încheie prezentarea, pe scurt, a conţinutului raportului de activitate al primarului municipiului Iaşi pe anul 2016.

 1. PROTECȚIA MEDIULUI. CREȘTEREA CALITĂȚII VIEȚII

La acest capitol, printre proiectele Primăriei Municipiului Iași se pot enumera  „Reabilitarea sistemului de termoficare în municipiul Iaşi în vederea conformării cu standardele de mediu privind emisiile în atmosferă şi pentru creşterea eficienţei energetice în alimentarea cu căldură urbană – CCI 2009 RO 161 PR 025 – Cod SMIS:16879 / Contract de Finanţare nr. 101351/17.03.2010 Axa prioritara: 3 POS Mediu”, „Colectarea selectivă a deşeurilor în Municipiul Iaşi”, „Reabilitarea sistemului de termoficare în municipiul Iaşi în vederea conformării cu standardele de mediu privind emisiile în atmosferă şi pentru creşterea eficienţei energetice în alimentarea cu căldură urbană” – etapa II, Studiu decongestionare trafic în Municipiul Iași, Clădiri Verzi, Programul „Zero Waste Municipalities”, Programe de dezvoltare urbană – Iași VeloCity / Bicischool Iași sau Iași Velo Park, Inaugurarea Centrului Municipal de Colectare Iași din stradela Grădinări nr. 26, în parteneriat cu Salubris SA și ECOTIC etc.

 1. ASISTENȚA SOCIALĂ

Pe parcusul anului 2016, Primăria Municipiului Iaşi, prin Direcţia de Asistenţă Comunitară, a asigurat servicii sociale de calitate pentru ieşenii care au avut nevoie de sprijin. Astfel, în anul 2016 s-au acordat 7.376 de alocaţii de stat pentru copii, 867 de alocații pentru copii cu handicap, 3.872 de indemnizații pentru creștere copil și 768 de alocaţii pentru susţinerea  familiei. 2.627 copii au primit lapte praf gratuit, 528 – tichete valorice pentru grădiniță, 500 – primit rechizite școlare, iar 800 de copii din familiile defavorizate au primit cadouri de Crăciun. De asemenea, 25.073 de studenți au beneficiat de servicii medicale asigurate de cabinetele medicale şcolare, iar 28.478 de studenți au beneficiat de servicii de medicină dentară. Au fost asigurate servicii pentru tinerii proveniţi din centrele de plasament, persoanele cu dizabilităţi, familii şi persoane singure aflate în dificultate, persoane vârstnice.

 

VII. SIGURANȚA PUBLICĂ. EVIDENȚA POPULAȚIEI

 

SIGURANȚA ȘI ORDINEA PUBLICĂ

Siguranţa publică este o componentă importantă a vieţii în comunitate şi intră în competenţa Poliţiei Locale. Principalele măsuri de ordine publică sunt: asigurarea ordinii și liniștii publice, combaterea fenomenului de cerșetorie și vagabondaj, combaterea comerțului stradal neautorizat, asigurarea unui climat de siguranță civică pentru locuitorii municipiului Iași etc.

 

Controlul activității agenților economici (asigurată de Serviciul Corp Control Primar):

 • Gospodărirea şi menţinerea curăţeniei în municipiul Iaşi – 408 sancţiuni în sumă de 310.530 lei
 • Respectarea regulilor generale de comerţ – 348 de sancţiuni în sumă de 650.400 lei

 

EVIDENȚA PERSOANELOR

Principalii indicatori de activitate, gestionați de Direcția Locală de Evidență a Persoanelor, care evidenţiază dinamica populaţiei la nivelul Municipiului Iaşi sunt:

Naşteri

 • Din cele 11.247 acte de naştere înregistrate, 3.205 au privit copii născuţi în străinătate, iar 17 sunt adopţii. La maternităţile ieşene s-au născut 8.402 copii, din care 4.124 baieţi.

Căsătorii

 • Din cele 2.311 acte de căsătorie înregistrate, 1.198 au fost încheiate în străinătate şi transcrise ulterior în registrele de stare civilă din România. Au fost oficiate 63 de căsătorii între un cetăţean român şi unul străin, reprezentând 24 de naţiuni diferite.

Decese

 • S-au înregistrat 5.050 acte de deces.

 

VIII. SĂNĂTATE ȘI SPORT

 

SĂNĂTATEA

Municipiul Iași s-a implicat activ in susținerea proiectului pentru construirea Spitalului Regional de Urgență Iași și a înaintat către Ministerul Sănătății documentele necesare demarării acestui proiect vital pentru Iași și întreaga zonă a Moldovei.

În anul 2016, Spitalului Clinic de Recuperare și Spitalului „Dr. C. I . Parhon”, aflate în subordinea Municipiului Iaşi, li s-au alocat din bugetul local suma de 6.924.000 lei (din care de la buget de stat 2.600.000 lei) pentru lucrări de reparaţii și modernizări și dotări cu aparatură medicală.

Totodată, pentru Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Spiridon” s-a alocat suma de 249.646,77 lei pentru paturi de spital, injectomate și lucrări de modernizare a căii de acces la intrarea principală a UPU.

SPORTUL

Municipiul Iași, prin Fundația Sportului Ieșean, a susținut atât proiectele sportive ale cluburilor locale, cât și evenimente de nivel național și internațional, în parteneriat cu federațiile naționale de specialitate.

În ceea ce privește activitatea de performanță a cluburilor și asociațiilor sportive din Iași, au fost finanțate 34 de structuri sportive cu suma de aproximativ 8 milioane de lei.

 

 1. EXCELENȚĂ ÎN EDUCAȚIE

În 2016, Primăria Municipiului Iași a realizat investiții în rețeaua de învățământ preuniversitar în valoare totală de 16.300.000 lei.

Astfel, au fost finalizate lucrările de consolidare si modernizare la două unități de învățământ: Școala Primară „Carol I” și Liceul de Informatică „Grigore Moisil. Finanţarea a fost asigurată prin Programul Operaţional Regional 2007-2003, Axa prioritară 3 – Îmbunătăţirea infrastructurii sociale şi a avut o valoare totală de 4.669.326,16 lei.

Peste 30 de unităţi de învăţământ din Iaşi au beneficiat de finanțare locală pentru modernizare.

 

CREȘELE

În municipiul Iași funcționează 10 creșe cu program prelungit și o creșă cu program săptămânal, frecventate de aproximativ 1.000 de copii.

Principalele investiții din anul 2016 au fost în valoare totală de 915.386 lei.

 

 1. CULTURĂ ȘI PROMOVAREA IMAGINII IAȘULUI ÎN ȚARĂ ȘI ÎN STRĂINĂTATE

 

CELE MAI IMPORTANTE EVENIMENTE

 • Cu un nou management și o nouă echipă de comunicare, Ateneul din Iași (Ateneul Tătărași) devine una dintre cele mai dinamice și mai atractive instituții culturale din municipiu.
 • Ziua Unirii Principatelor Române – 24 ianuarie 2016
 • Inaugurarea Pieței Prieteniei Româno-Israeliene – 2 martie 2016
 • Redeschiderea Palatului Culturii. Odată cu acest eveniment, Primăria Municipiului Iași a redevenit unul dintre principalii parteneri ai Complexului Muzeal Național „Moldova”.
 • Light Blue – Ziua Internațională pentru conștientizarea autismului – 2 aprilie 2016
 • Noaptea Muzeelor – dedicată orașelor înfrățite și comunităților multiculturale – 21 mai 2016
 • Festivalul Internațional al Educației – mai 2016: Festivalului Internaţional al Educaţiei (FIE) a propus un calendar complex de evenimente, cu impact major la nivel local, naţional şi internaţional, având manifestări diverse din sfera educaţiei, a culturii, evenimente artistice şi ştiinţifice de anvergură. Faţă de anii precedenţi, FIE a venit cu o conexiune mai bună cu mediul academic ieşean, cu arta independentă sub toate formele ei, cu o implicare mai evidentă a mediului de afaceri şi cu sortarea unor momente artistice care să reprezinte în totalitate comunitatea ieșeană.
 • Târgul Național de Ceramică „Cucuteni 5000”
 • Săptămâna Diasporei – august 2016: Primăria Municipiului Iași a transmis un mesaj de susţinere a ideii de Iaşi care oferă oportunităţi de studiu, de business şi de integrare a ieşenilor care doresc să revină acasă.
 • Sărbătorile Iașului – octombrie 2016: Sărbătoare de referință a Iașului, la care au participat pelerini din toată țara și din diaspora, cu un program complex spiritual și cultural, cu accent deosebit pe premierea ieșenilor meritorii în cadrul Serii Valorilor.
 • A doua Reuniune Anuală a Alianței Internaționale pentru Memoria Holocaustului (IHRA) – 6-10 noiembrie 2016
 • „Iași, Capitala Renașterii Naționale” – decembrie 2016: Marcarea a 100 de ani de la momentul în care orașul Iași a devenit Capitala de Război a României, în perioada Primului Război Mondial
 • Sărbătorile de Iarnă ale Iașului – decembrie 2016 – ianuarie 2017

 

RELAȚII INTERNAȚIONALE

În anul 2016, o serie de personalități au avut întâlniri oficiale cu conducerea Municipiului Iași: ES Hans G. Klemm, Ambasador al Statelor Unite ale Americii în România, ES Ryohei Tobibayashi, atașat politic al Ambasadei Japoniei la București, ES Thanh Cong, Ambasador al R S Vietnam în România, ES Shohrat Jumayev, Ambasadorul Statului Turkmenistan în România, ES Hamlet Gasparian, Ambasadorul Armeniei în România, ES Tamar Samash, Ambasador al Israelului în România, ES Werner Hans Lauk, Ambasadorul Germaniei în România, ES Boutheina Labidi, Ambasadorul Tunisiei în România, ES Pande Lazarevski, Ambasadorul Macedoniei în România, ES Hanif Dauti, Consulul Macedoniei în România, și ES Consul onorific Șerban Dimitrie Sturdza, ES Consul Alexis Gilles Grand de la Ambasada Franței, ES François Saint – Paul, Ambasadorul Franței în România, ES Paul Brummel, Ambasadorul Marii Britanii în România, ES Faouz El Achchabi, Ambasador al Marocului în România, ES Taous Djelloulli, Ambasador al Republicii Algeriene Democratice și Populare în România, ES Enrico Novella, Consul Onorific al Italiei la Iași, ES Mihael Zupancic, Ambasadorul Sloveniei în România.

 

Comments

comments

Categoria: Consiliul Local

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*