Propunerile Termo-Service: cum poate fi optimizată funcţionarea asociaţiilor

Publicat de Curierul de Iasi la data de 17/03/2014

Reprezentanţii Termo-Service au lansat în dezbatere publică ideea unor modificări legislative pentru a optimiza funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi locatari. Astfel, conducerea societăţii invită la discuţii pe toţi actorii importanţi: proprietari, şefi de asociaţii, reprezentanţi ai furnizorilor de utilităţi şi ai administraţiei locale. Ideile şi propunerile acestora pot fi trimise pe adresa de mail termoservice.iasi@gmail.com sau la sediul Termo-Service, aleea Grădinari nr. 8 PT2 Metalurgie.

panorama iasi (1)

Liberul acces la justiţie
Una din prevederile pe care compania vrea să le susţină se referă la liberul acces la justiție și pentru asociațiile de locatari care nu au obținut personalitate juridică, dacă acestea pot face dovada existenței organelor proprii de conducere și reprezentare. Conform prevederilor legislative în vigoare, asociațiile de locatari care nu au personalitate juridică nu pot sta în instanță în calitate de reclamantă. Această prevedere obligă practic proprietarii dintr-un condominiu să se asocieze și să se organizeze în asociații de proprietari, încălcându-se astfel dreptul fiecăruia de a alege sau nu asocierea, respectiv dreptul la libera asociere. „Asociațiilor fără personalitate juridică le este interzis accesul în justiție pentru a promova acțiuni în pretenții pentru recuperarea de creanțe la cheltuielile de întreținere sau de a solicita acoperirea prejudiciilor cauzate de furnizorii de utilități”, a explicat Tudor Tudose, directorul Termo-Service.

Obținerea personalității juridice
În acelaşi timp, şefii societăţii susţin obținerea personalității juridice a asociațiilor de proprietari numai prin acordul colectiv și individual al proprietarilor și a acceptării prevederilor statutare, fără a mai face dovada intabulării proprietății fiecărui membru. Explicaţia este că intabularea fiecărei proprietăți este obligatorie, dar nerespectarea acestei prevederi nu impune sancțiuni. În aceste condiții, membrii unei asociații care și-au dobândit dreptul de proprietate individuală și cota-parte indiviză din proprietatea comună, anterior intrării în vigoare a Legii 7/1996, legea cadastrului și a publicității imobiliare, fără intabularea acestuia, interzic practic celorlalți proprietari din condominiu să se poată organiza și funcționa ca asociație de proprietari cu personalitate juridică.

Administrare financiară, tehnică şi juridică
Termo-Service are ca principal obiect de activitate administrarea imobilelor şi are în portofoliu un număr de 570 de clienţi, asociaţii de proprietari/locatari, reprezentând 23.611 apartamente. Administrarea imobilelor este activitatea principală a societăţii (78% din venituri) şi are în componenţă administrarea financiară, tehnică şi juridică a asociaţiilor de proprietari.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*