Proiectul Traseul Memoriei, prezent şi în mediul online

Publicat de Curierul de Iasi la data de 06/06/2019

Proiectul Traseul Memoriei, implementat de Primăria Municipiului Iași, cu finanțare de la Guvernul României, este un proiect dedicat Iașului, Capitala României în perioada 1916-1918. Dacă pentru unele orașe Centenarul presupune aniversarea unei singure zile ‒ a Unirii, a Victoriei, a Revenirii ‒, pentru Iași, Centenarul înseamnă celebrarea a 721 de zile, cât timp orașul a fost, de facto, Capitala de Război a României. A fost o perioadă intensă, cu deznădejdi, speranțe și izbânzi, o perioadă care a stat sub semnul luptei pentru supraviețuire morală și pentru înfăptuirea unui ideal.

În cadrul acestui proiect, a fost realizat site-ul Iași, capitală de război (www.iasicapitaladerazboi.ro), care prezintă în format digital fotografii și documente de arhivă despre administrarea orașului și viața cotidiană, despre misiunile diplomatice și militare, despre „frontul din spatele frontului”, despre orașul Iași și Marea Unire. De asemenea, site-ul conține un film documentar și o hartă în care sunt marcate 35 de clădiri-reper din perioada Primului Război Mondial.

Site-ul are o secțiune specială, dedicată eroilor din Primul Război Mondial înmormântați la Iași: soldați, medici, civili români și străini. Este prezentată o bază de date în ordine alfabetică ce conține numele eroilor înmormântați la Iași, gradele lor militare și unitățile militare din care au făcut parte.

 În Cimitirul Eternitatea din Iași este o parcelă rezervată eroilor din Primul Război Mondial, unde sunt înhumați 8 873 de eroi cunoscuți, 2 352 de eroi necunoscuți, 178 de eroi necunoscuți din satul Goruni (comuna Tomești), 16 eroi francezi și 580 de prizonieri de alte naționalități. Dintre personalitățile reprezentative ale României înmormântate în Cimitirul Eternitatea, îi amintim pe Atanasie Chiriac și Teofil Ioncu, membri ai Sfatului Țării care au votat Unirea Basarabiei cu România, scriitorul Barbu Ștefănescu Delavrancea (1858-1918) și primarii Iașului din anii Primului Război Mondial: George G. Mârzescu, Mihai Tomida, Nicolae A. Racoviţă, Gheorghe N. Botez și Emil R. Cernătescu.

În aprilie 1920, prin publicarea Decretului-lege pentru instituirea Zilei Eroilor, s-a organizat modelul de comemorare a celor căzuți pe câmpul de luptă. S-a stabilit ca, în fiecare an, de sărbătoarea Înălțării Domnului, să se omagieze Ziua Eroilor.

De asemenea, un alt rezultat al proiectului a fost aplicația Traseul Memoriei pentru telefonul mobil, în scopul promovării în rândul turiștilor români și străini a obiectivelor – monument istoric din perioada Primului Război Mondial. Aplicația cuprinde fotografii de arhivă și informații despre 35 de clădiri ce au reprezentat importante repere istorice în perioada 1916-1918, acestea fiind prezentate cu funcția pe care au avut-o atunci și acum. Urmând traseul celor 35 de obiective reprezentate axonometric pe o hartă digitală, putem călca pe urmele eroilor Primului Război Mondial și ai Marii Uniri, reconstituind file din istoria Iașului. Aplicația, destinată în special tinerilor, poate fi descărcată gratuit pe Android și IOS.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*