Proiectul privind dezvoltarea axei culturale a oraşului a fost depus pentru finanţare

Publicat de Curierul de Iasi la data de 20/05/2010

Proiectul “Dezvoltare reţea rutieră în zona culturală, istorică şi turistică a municipiului Iaşi” are o valoare de 20,3  milioane de euro şi are ca scop refacerea infrastructurii din zona centrală a oraşului, din Copou până în zona din jurul Palatului Culturii.  Prin acest proiect se doreşte punerea în valoare a obiectivelor turistice din municipiul Iaşi precum şi creşterea economică a acestei zone.

Un nou proiect al municipalităţii ieşene a fost trimis în această săptămână la Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Est. Este vorba despre reabilitarea şi modernizarea infrastructurii rutiere în zona culturală, istorică şi turistică în municipiul Iaşi. Proiectul “Dezvoltare reţea rutieră în zona culturală, istorică şi turistică a municipiului Iasi” are o valoare de 87,5 milioane lei, scopul fiind refacerea infrastructurii din zona centrală a oraşului, din Copou până în zona din jurul Palatului Culturii.

Proiectul face parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană a Polului de Creştere Iaşi (PIDPC) şi prin care se doreşte punerea în valoare a obiectivelor turistice din municipiul Iaşi, precum şi cresterea economică a acestei zone. De asemenea, proiectul cuprinde planuri pentru modernizarea infrastructurii din zona centrală a municipiului, zonă care strânge majoritatea obiectivelor turistice, muzee, clădiri istorice, biserici.

Axa culturală, turistică şi istorică a municipiului Iaşi traversează zone de interes regional şi naţional din punct de vedere educaţional, sanitar şi administrativ.

Prin proiect se urmăreşte refacerea reţelei stradale pentru un număr de 16 artere (Aleea M. Sadoveanu, Aleea Grigore Ghica Vodă, Bd. Carol I, Str. Gavril Muzicescu, Bd. Ştefan cel Mare si Sfânt, Str. A. Panu, Str. M. Costăchescu, Str. Vasile Pogor, Str. Vasile Conta, Str. Vasile Alecsandri, Str. I.C. Brătianu, Str. Sf. Lazăr, Şoseaua Sărărie, Str. Sărărie, Str. Lascăr Catargi şi Str. Palat).

Se mai are în vedere refacerea şi modernizarea tramei stradale prin realizarea de piste pentru biciclişti şi reabilitarea spatiilor pietonale aferente strazilor menţionate mai sus, reabilitarea a 3700 de metri liniari de linie de tramvai (Agronomie – Triumf şi str. Muzicescu) şi amenajarea a aproximativ 20 000 de metri pătraţi de spaţiu verde.

Situată în partea de nord-vest şi centru, axa culturală, vizată prin proiect, străbate zona cea mai densă în obiective culturale, istorice si turistice: Casa Dosoftei, Palatul Culturii, Biserica Trei Ierarhi, Catedrala Mitropolitană, Teatrul National “Vasile Alecsandri”, Filarmonica Moldova, Manastirea Golia, Parcul Copou, Parcul Expoziţiei.

Durata estimată de realizare a proiectului este de 17 de luni.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*