Proiectele finanţate cu fonduri europene, evoluţie conform graficului

Publicat de Curierul de Iasi la data de 23/02/2019

Stadiul proiectelor cu finanţare europeană elaborate de Primăria Municipiului Iași este unul avansat, graficul de realizare şi valoarea acestora fiind trecute în revistă de către primarul Mihai Chirica în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Palatul Roznovanu cu ocazia semnării contractului de finanţare europeană a proiectului de reabilitare a Muzeului de Ştiinţe Naturale. Alături de edilul Iaşului, la întrevederea cu presa au participat Cristian Gheorghe Zamă şi Nicolaie Burghelea, directori în cadrul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord – Est (ADRNE).

În preambulul prezentării stadiului implementării proiectelor europene ale municipalităţii, primarul Mihai Chirica a făcut unele precizări privind evoluţia lucrărilor la proiectul de reabilitare şi refuncţionalizare a Palatului Braunstein.

„Valoarea proiectului Palatului Braunstein este de 19 milioane de lei, cu TVA, finanţarea lucrărilor făcându-se prin fonduri europene în proporţie de 98%. Lucrarea este în desfăşurare, până în momentul de faţă s-a reuşit depăşirea unui procent de 17% din totalul lucrărilor care vor fi executate, îndreptându-ne astfel spre respectarea termenilor din contract. Au fost executate lucrările de consolidare a infrastructurii, acum lucrându-se în zona parterului, unde s-a ajuns la un stadiu de 70% realizat. Prognozăm finalizarea acestui contract spre sfârşitul anului 2020”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Edilul a precizat că în cadrul Palatului Braunstein o parte a spaţiilor vor fi dedicate expoziţiilor şi funcţionării institutelor culturale francez, britanic şi german, iar ca element de noutate în subsolul clădirii va fi amenajat un laborator de restaurare a operelor de artă.

Proiecte de aproape 200 de milioane de euro

Apoi, primarul Mihai Chirica a făcut o succintă enumerare a principalelor evoluţii înregistrate în domeniul proiectelor cu finanţare europeană finanțate prin Programul Operațional Regional.

„Pe Axa 4.1 sunt în valorificare pe finanţare europeană circa 143 de milioane de euro, prin două ramuri: una în care municipalitatea aplică direct, împreună cu Ministerul Dezvoltării Regionale, prin intermediul ADRNE, iar cealaltă ramură în care municipalitatea şi Ministerul Dezvoltării Regionale, fără ADRNE, pentru achiziţia de mijloace de transport, tramvaie şi autobuze electrice.


Pe Axa 5 sunt 15,9 milioane de euro care vizează proiectele Mănăstirea Frumoasa, Palatul Braunstein, Baia Turcească şi Muzeul de Istorie Naturală. În cursul săptămânii viitoare, finalizăm documentaţiile de achiziţie pentru toate proiectele cuprinse în Axa 4.1, mă refer aici la mobilitate urbană, reabilitarea liniilor de tramvai pe tronsoanele care au rămas de modernizat, cum ar fi zonele Dancu, Pădurii, Ţuţora şi tronsonul spre fosta fabrică Ceramica, alături de achiziţionarea a 16 tramvaie noi. Celelalte proiecte sunt şi ele într-un nivel de maturizare destul de evident, mă refer la cele de pe Axa 3, care în momentul de faţă sunt finalizate, depuse şi urmează să intre în evaluare”, a precizat primarul Mihai Chirica.

Acesta a subliniat faptul că municipalitatea derulează proiecte cu o valoare mai mare cu circa 25 de milioane de euro faţă de perioada anterioară de accesare a fondurilor europene.

Ce proiecte are municipalitatea

Pe Axa 4.1 a contractării fondurilor europene, un pas concret se va produce pe 12 martie 2019, când va avea loc licitația pentru achiziționarea a 16 tramvaie cu lungimea de circa 30 de metri destinate transportului public urban de călători. Valoarea totală estimată a contractului este 184.000.000 lei, fără TVA (aproximativ 38,73 milioane de euro), adică circa 2,42 milioane de euro, fără TVA, de fiecare tramvai. Durata contractului este de 24 de luni. Pe lângă acestea, pe aceeași axă de finanțare, Municipiul Iași va beneficia și de 44 de autobuze electrice, pentru care vor fi construite 13 stații de încărcare rapidă și 44 de stații de încărcare lentă.

Totodată, municipalitatea ieșeană va achiziționa încă 16 tramvaie noi în cadrul aceleeaşi axe de finanţare, prin proiectele Reabilitarea infrastructurii de tramvai în Municipiul Iași”, „Reorganizarea circulației pe bulevardul Tudor Vladimirescu” şi „Reabilitarea infrastructurii de tramvai Iași – Dancu și a podului Ciurchi II”.

Tot în vederea finanțării prin POR – Axa 4.1, municipalitatea a finalizat și depus proiectul „Sistem e-ticketing pentru îmbunătățirea mobilității în Zona Metropolitană Iași”. Al treilea proiect admis de ADR Nord Est este cel numit „Sistem alternativ de mobilitate urbană utilizând stații automate de închiriere a bicicletelor – Iași VeloCity”.

De asemenea, în cadrul Axei 4.2 sunt prinse proiectele „Oaza de verdeață din cartierul nostru – program comunitar de revitalizare a spațiilor publice abandonate/degradate de mici dimensiuni” şi „Reabilitare şi modernizare zona de agrement C. A. Rosetti”.

Axa 4.3 include „Proiectul integrat de regenerare urbană și socială în zona Cicoarei – Centrul multifuncțional „Cicoarei”, iar în Axele 4.4 şi 4.5 sunt cuprinse proiecte ce se referă la construirea şi reabilitarea de grădiniţe, respectiv modernizarea campusului şcolar al Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi”.

Valoarea totală a proiectelor aferente Axei 4 este de circa 155 de milioane de euro.

Pe Axa 3, Proiectul „Reabilitarea, modernizarea, extinderea, eficientizarea rețelei de iluminat public în Municipiul Iași” a fost declarat eligibil pentru accesarea de fonduri europene. Valoarea totală a proiectului se ridică la 21.868.648,10 lei – circa 4,6 milioane euro, inclusiv TVA.

În ceea ce priveşte Axa 7.1, Municipiul Iași, în calitate de beneficiar, implementează contractul de proiectare și execuție lucrări pentru obiectivul: Reabilitarea rețelei de termoficare primare (de transport), respectiv contractul de proiectare și execuție lucrări pentru obiectivul: Reabilitarea rețelei de termoficare secundare (de distribuție) în cadrul proiectului: “Reabilitarea sistemului de termoficare în municipiul Iași, în vederea conformării cu standardele de mediu privind emisiile poluante în atmosferă și pentru creșterea eficienței energetice în alimentarea cu căldură urbană” – etapa a II-a, cofinanțat în proporție de 85% din fonduri europene, 13% din fonduri de la Bugetul de stat și 2% din fonduri de la Bugetul local. Valoarea proiectului este 86.689.943,46 lei (circa 18,1 milioane euro).

Valoarea totală a fondurilor europene accesate de către municipalitatea ieşeană este de circa 197,6 milioane de euro.

Până la această dată, au fost semnate contracte vizând proiecte europene în sumă de 34 milioane de euro, totalul rambursărilor cifrându-se deja la 8,7 milioane de euro.

 

 

Comments

comments

Categoria: proiecte europene

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*