Proiect pilot pentru introducerea standardelor responsabilităţii sociale în administraţia publică ieşeană

Publicat de Curierul de Iasi la data de 23/12/2011

În perioada 13-16 decembrie 2011 a avut loc la Atena, Grecia o sesiune de formare pentru personal din cadrul Municipalităţii ieşene în vederea aplicării pilot a standardelor de responsabilitate socială în administratie şi servicii publice,  în cadrul proiectului „Government social responsibility” – SEE GSR finanţat de Uniunea Europeană în cadrul Programului „South East Europe”. Primăria Municipiului Iaşi este partener în cadrul proiectului. La întâlnire au participat  reprezentanţi ai oraşelor Iaşi, din România, Sofia din Bulgaria, Bari din Italia, Atena din Grecia, Budapesta din Ungaria, regiunea Basilicata din Italia, Zenica Doboj din Croaţia. Scopul proiectului este introducerea conceptelor de responsabilitate socială şi calitate totală în instituţiile publice şi crearea unor instrumente şi standarde necesare acestui proces.

Prima zi a întâlnirii a debutat cu prezentarea rezultatelor cât şi a acţiunilor viitoare din cadrul activităţii de Diseminare. Municipiul Iaşi a prezentat varianta de lucru a Newsletterului nr 2 realizat în cadrul acestei activităţi. Întâlnirea a continuat cu o prezentare a problemelor legate de WP1 (managementul proiectului) şi a activităţii 4 (Dezvoltarea standardelor GSR), cu privire la metoda de implementare a Modelului GSR. Aceasta parte a întâlnirii a fost condusă de către Liderul de Proiect ELOT.

În cea de a doua şi a treia zi, Universitatea din Salento, Italia  şi Universitatea din Patras din Grecia au realizat prezentări pe tema standardelor de calitate, a specificului responsabilităţii sociale guvernamentale, abordării teoretice şi practice a standardului. Asociaţia Tempus din Ungaria a prezentat planul de implementare al activităţii numărul 5 (Dezvoltarea retelei GSR-Net), şi o scurtă prezentare a noului site oficial GSR. La iniţiativa Tempus a fost organizată şi o sesiune de lucru pe echipe pentru aprofundarea modelelor de aplicare a standardelor de responsabilitate socială. Municipiul Iaşi a fost lider de grup pentru unul din cele 3 focus-grupuri create. Ziua a fost încheiată de prezentarea Univesitatii din Patras privind principiile şi conceptele cu care operreaza GSR. În ultima zi, reprezentantii ELOT şi ai Universitatii din Patras au prezentat instrumentele de lucru specifice standardului (GSR Toolkit), modalităţile de identificare a indicatorilor şi normativele existente în domeniu, iar Municipalitatea Bari a prezentat un studiu de caz realizat pe un departament din cadrul instituţiei, ca aplicaţie pilot a modelului creat în cadrul proiectului.

Activităţile întâlnirii pe proiect s-au incheiat cu ceremonia înmânării certificatelor de absolvire.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*