Proiect european de reducere a emisiilor de carbon

Publicat de Curierul de Iasi la data de 13/04/2017

La sfârșitul lunii martie, la Napoli (Italia), a fost lansat proiectul „CLEAN – Tehnologii și inovare pentru regiuni cu emisii scăzute de carbon”. În cadrul acestuia, Municipiul Iași și alte 8 orașe și regiuni din Uniunea Europeană vor să atingă standardele Uniunii Europene în ceea ce privește eficiența energetică a clădirilor publice și private.

Proiectul, care este finanțat prin programul Interreg Europe, va dura 3 ani, fiind urmat de o perioadă de 2 ani de monitorizare. Partenerii Municipiului Iași sunt Asociația Autorităților Locale din Vasternorrland – Suedia, Orașul San Sebastian – Spania, Consiliul Regional al Kareliei de Nord – Finlanda, Regiunea Creta – Grecia, Agenția de Energie și Mediu din Napoli – Italia, Agenția de Dezvoltare a Regiunii Savinjska – Slovenia, Agenția „Les 7 vents” din Regiunea Normandia – Franța și Rețeaua Europeană Digitală (ERNACT) – Irlanda, care este și manager de proiect. Prima întâlnire în cadrul proiectului a facilitat stabilirea unor prime contacte și mai buna cunoaștere a partenerilor, precum și detalierea și prioritizarea activităților primului an de implementare. Întâlnirea a inclus sesiuni de prezentări și vizite de studiu, precum și dezbateri privind cele mai bune variante de abordare a proiectului. De asemenea, au fost identificate o serie de bune practici, reprezentanții Municipiului Iași prezentând proiectele de izolare termică a clădirilor istorice. „Pentru Municipiul Iași reprezintă o bună oportunitate pentru a realiza un schimbi de bune practici la nivelul Uniunii Europene și a învăța din experiența altor autorități în domeniul eficienței energetice și reducerii emisiilor de carbon, pentru specializarea propriilor angajați care vor lucra în cadrul Serviciului Eficiență Energetică și Utilități Publice, dar și pentru inițierea de noi contacte și parteneriate cu orașe și regiuni europene”, a declarat Elena Farca, managerul de proiect din partea Municipiului Iași.

 

Reducerea emisiilor de carbon, o prioritate

Bugetul total al proiectului este de 1,6 milioane euro, din care Municipiului Iași îi sunt alocați 134.300 de euro. Din totalul sumei alocate, 85% sunt fonduri nerambursabile (Fondul European de Dezvoltare Regională), 13% contribuția Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene și 2% contribuția Municipiului Iași. În urma măsurătorilor realizate în Uniunea Europeană s-a concluzionat că aproximativ 40% din consumul energetic este datorat clădirilor, iar cele vechi ajung să consume și de la 8 până la 12 ori mai mult combustibil pentru încălzire decât cele noi. În plus, reducerea emisiilor de carbon este o prioritate comună inclusă în Axele prioritare ale Programelor Operaționale Regionale și în Strategiile de mediu ale tuturor orașelor și regiunile partenere în proiect.

Comments

comments

Categoria: ecologie

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*