Proiect EuroDEMOS: politica de coeziune a Uniunii Europene pe înțelesul tuturor

Publicat de Curierul de Iasi la data de 14/08/2018

Anul 2018 este un an deosebit pentru politica de coeziune, sărbătorindu-se 30 de ani de la adoptarea primelor regulamente privind acest demers.

Politica de coeziune a fost concepută și pusă în aplicare sub conducerea lui Jacques Delors, Președinte al Comisiei Europene, în 1988. Aceasta s-a adaptat neîncetat, rămânând în același timp fidelă principiilor inițiale: ajutorarea regiunilor celor mai dezavantajate, programarea multianuală, investițiile strategice și implicarea partenerilor regionali și locali.

Politica de coeziune este o componentă de bază a proiectului european, fiindcă reducerea decalajului dintre diferitele regiuni este un principiu prevăzut în preambulul Tratatului de la Roma. Aceasta este principala politică europeană de investiții și a înregistrat succese majore. Politica a contribuit la accelerarea ritmului în care statele membre noi recuperează decalajul economic și a sprijinit investițiile în perioada crizei. Politica de coeziune este, de asemenea, o politică de dezvoltare dinamică și favorabilă incluziunii, urmărind să susțină teritoriile cu anumite handicapuri să își valorifice mai bine punctele forte, atât pe piața unică, cât și în lumea globalizată. Pentru ca dinamica pe care o promovează să rămână într-adevăr relevantă pentru toată lumea, această politică necesită modificări majore sau chiar o reformare, din următoarele motive: economice, sociale și politice.

Politica de coeziune de astăzi este diferită de cea de acum 30 de ani, Uniunea având 16 noi state membre. Astfel, au evoluat provocările, precum și prioritățile de finanțare.

În acești 30 de ani s-au realizat: creșterea economică, locuri de muncă, internet mai rapid, accesibilitate sporită, spitale mai multe și mai bune, servicii de îngrijire a copilului și școli pentru copii etc.

Asociația EuroDEMOS prin implementarea proiectului ”Cunoașterea politicilor de coeziune, factor de consolidare a identității europene” și-a propus să crească gradul de conștientizare a opiniei publice cu privire la rolul politicii de coeziune. Proiectul se desfășoară în perioada  martie 2018 – martie 2019, în România, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, principalele activități fiind axate pe creșterea vizibilității politicii de coeziune a Uniunii Europene.

Mai multe informații pot fi accesate pe pagina Comisiei Europene, precum și pe pagina proiectului: www.cohesionpolicy.com

Comments

comments

Categoria: Societatea civila

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*