Programul Centenar al Primăriei Municipiului Iași

Publicat de Curierul de Iasi la data de 27/10/2017

Primarul Mihai Chirica și Daniel Șandru, coordonatorul Compartimentului Centenar din cadrul Primăriei Municipiului Iași, au prezentat într-o conferință de presă proiectele incluse în cadrul Programului Centenar al municipalității ieșene.

Programul, care include peste 30 de direcții tematice, 80 de proiecte cultural-academice, 9 proiecte de investiții și, în total, 180 de manifestări, evenimente și acțiuni, a fost împărțit în trei mari categorii: proiecte, manifestări și acțiuni organizate de Primărie (evaluate la 3,97 milioane de lei), proiecte, manifestări și acțiuni organizate de alte instituții publice în parteneriat cu Primăria (evaluate la 5,21 milioane de lei, din care 1,65 milioane lei – suma solicitată de la Primărie) și nouă proiecte de investiții ale municipalității, constând în reabilitarea de monumente, restaurarea de morminte, realibilitarea și consolidarea de clădiri – simbol, achiziția de imobile și realizarea și amplasarea de statui (totalul sumelor necesare urmând a fi stabilit prin indicatorii tehnico-economici).

„Încă din octombrie 2016 am trimis Departamentului Centenar al Guvernului, care fusese înființat de puțin timp, o listă de proiecte pentru a fi incluse într-un program național pentru perioada 2017 – 2018. În acest context, împreună cu Departamentul Centenar al Guvernului și cu Banca Națională, în perioada 14 – 16 decembrie 2016 am organizat o serie de evenimente reunite sub genericul «Iași, Capitala Renașterii Naționale». Ulterior, după plecarea domnului Daniel Șandru de la conducerea acestui Departament, inițiativele guvernamentale privind Centenarul au intrat într-un con de umbră, au devenit sporadice, incoerente, aproape abandonate. În aceste condiții, fiindcă noi, ca Primărie a orașului care în perioada 1916 – 1918 a fost capitala unei țări greu încercate de Primul Război Mondial, avem obligația morală să punem în lumină rolul Iașului în procesul de înfăptuire a Marii Unirii, în aprilie 2017 am înființat în cadrul organigramei Primăriei propriul Compartiment Centenar, menit să gândească și să organizeze evenimente de evocare a faptelor istorice din urmă cu 100 de ani. După cum am promis, după câteva luni de muncă în care ne-am consultat cu mediul academic, universitar, cultural, dar și cu instituții publice și societatea civilă, am finalizat Programul Centenar al Municipiului Iași pentru perioada 2017 – 2020 și îl vom supune analizei și votului Consiliului Local în ședința de marți, 31 octombrie”, a declarat primarul Mihai Chirica.

„Forma noastră de omagiere și de respect față de înaintașii noștri”

Edilul a mai spus că Programul Centenar Iași are două ținte: de a puncta cei 100 de ani de la înființarea statului unitar român și, respectiv, de a marca importanța Iașului în cadrul acelor evenimente.

„Nu ne implicăm doar prin asigurarea unor resurse, ci în mare parte suntem și inițiatorii și coordonatorii Programului. Totodată, am vrut să dăm amploarea și rigoarea științifică și de reprezentare a evenimentelor și, de aceea, din Consiliul Director al Programului fac parte reprezentanți de seamă de la Academia Română, universități, institute culturale române din străinătate, dar și cele străine din România, Inspectoratul Școlar Județean, muzeele ieșene, Complexul Național Muzeal «Moldova», Garnizoana Iași, Poliție, Jandarmerie și multe alte instituții. Nu ne propunem să concurăm cu nicio altă instituție a României, să ne suprapunem sau să ne contrapunem altor inițiative. E aportul nostru, e forma noastră de omagiere și de respect față de înaintașii noștri”, a mai spus Mihai Chirica.

Edilul a adăugat că Primăria a transmis Guvernului o listă de proiecte care să fie incluse în Programul Centenar de la nivel național. Proiectele transmise de municipalitatea ieșeană sunt estimate la aproximativ 17 milioane de lei și vizează în special proiecte de infrastructură urbană, printre acestea numărându-se reabilitarea unor clădiri, monumente istorice sau morminte ale personalităților care au luptat pentru realizarea Marii Uniri.

„Toate evenimentele vor face parte dintr-un proiect de hotărâre care va fi dezbătut în următoarea ședință a Consiliului Local, dar lucrurile nu rămân stabilite definitiv. Orice altă inițiativă serioasă venită din partea oricărei instituții va fi luată în seamă și va duce la modificarea actualului proiect. Inițiativele incluse în Program, dar care nu se vor putea realiza din diferite motive, vor rămâne în atenția noastră”, a mai spus Mihai Chirica.

Evenimente organizate până acum în cadrul Programului Centenar Iași

Programul manifestărilor dedicate marcării Centenarului Primului Război Mondial și aniversării Marii Uniri a început la Iași prin seria de manifestări „Iași – Capitală a Renașterii Naționale”, care a inclus, în perioada 14 – 16 decembrie 2016 (la exact 100 de ani de la momentul în care Iașul a devenit Capitală de Război) un număr de 14 evenimente, realizate în parteneriat de Guvernul României, Primăria Municipiului Iași, Academia Română și Banca Națională a României.

De atunci încoace, Primăria Municipiului Iași a continuat seria de proiecte dedicate Centenarului, și în acest sens a fost instituit Compartimentul Centenar, pentru a gestiona Programul Centenar al municipalității.

Principalele manifestări și evenimente organizate de Primăria Municipiului Iași pe parcursul anului 2017 în cadrul Programului Centenar au fost:

 • 10 mai – Centenarul Sărbătoririi Zilei Naționale la Iași
 • 9 iunie – Centenarul depunerii Jurământului de către Voluntarii Ardeleni și Bucovineni
 • 17 iunie – Traseul Memoriei, ediția I
 • 20 iunie – Centenarul Reformei Constituționale
 • 20 iulie – comemorarea a 90 de ani de la trecerea în eternitate a Regelui Ferdinand I Întregitorul
 • August – Centenarul Bătăliilor de la Mărăști, Mărășești și Oituz
 • 12 – 14 septembrie – Centenarul Bătăliei de la Cireșoaia
 • 14 octombrie – Acordarea Premiilor Centenar, în cadrul „Serii Valorilor”
 • 15 octombrie – Traseul Memoriei, ediția a II-a

Evenimente incluse în Programul Centenar Iași care vor fi organizate până la sfârșitul anului 2017:

 • 3 noiembrie – Centenarul Sosirii Misiunii Americane la Iași – Parcul Prieteniei Româno – Americane „Woodrow Wilson”
 • 26 noiembrie – Inaugurarea Tramvaiului Centenarului
 • 29 noiembrie – Semnarea, la București, în Aula Academiei, a parteneriatului dintre Academia Română, Academia de Științe a Moldovei și Primăria Municipiului Iași
 • 29 noiembrie – Vernisarea expoziției de desene CENTENAR, urmare a finalizării concursului adresat elevilor din ciclul gimnazial și liceal
 • 1 Decembrie – Aniversarea împlinirii a 99 de ani de la Marea Unire
 • Marcarea zilei de 14 decembrie, începutul protestelor anticomuniste de la Iași, în contextul în care în 2017 se împlinesc 100 de ani de la revoluția bolșevică

Comments

comments

Categoria: Iasul Centenar

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*