“Procesul comuniștilor din România”, lansat la Iași

Publicat de Curierul de Iasi la data de 07/11/2017

Marți, 7 noiembrie, la exact 100 de ani de la izbucnirea Revoluției Bolșevice, Universitatea „Petre Andrei” din Iași, Institutul de Studiere a Ideologiilor și Primăria Municipiului Iași au lansat proiectul „Procesul comuniștilor din România”. Evenimentul, care s-a desfășurat în cadrul Programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași, a avut loc în Sala „Vasile Pogor” a Palatului Roznovanu.

„Tema este necesară și actuală. Cu toții am intrat în contact cu sistemul comunist. Perioada comunistă trebuie să fie prezentată atât cu părțile bune, cât și cu cele rele. Printre membrii Partidului Comunist au fost și oameni care s-au manifestat ca niște adevărați profesioniști. Să fi fost comunist nu înseamnă că ai fost un paria, dar este necesar și drept să îți asumi faptele tale din această calitate. Cele care sunt bune să fie apreciate și cele rele să fie asumate din aceeași calitate. Vrem să fie pus pe masă adevărul din perspectivă academică, a istoricilor și cercetătorilor. De aceea am salutat ideea și am considerat că este absolut necesar să existe un proces al comunismului din România. Proiectul deschide perspectiva unei dezbateri largi, publice, cu oameni de știință care pot vorbi despre asta pentru a putea descoperi adevărul. Timp de 27 de ani de democrație nicio autoritate publică nu a avut o astfel de inițiativă și a fost în permanență o dorință de a acoperi adevărul, chiar de la primele declarații postdecembriste. S-a evitat de fiecare dată abordarea frontală, normală și legală”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Inițiatorul proiectului, prof.univ.dr. Sorin Bocancea, rectorul Universității „Petre Andrei” din Iași, a afirmat că ideea i-a venit în urmă cu doi ani și că proiectul lansat la Iași este unic în întreg spațiul ex-comunist.

„Cercetând în arhive pentru un alt proiect, mi-am dat seama că ceea ce lipsește unei bune evaluări a comunismului este tocmai un proces. La căderea nazismului a fost procesul de la Nurnberg. Liderii, câți au mai fost găsiți, au fost aduși pentru a da seamă instanței față de crimele săvărșite. În blocul comunist nu s-a petrecut așa ceva. Proiectul lansat astăzi este unic în întregul spațiu fost comunist. Nu a existat în nicio societate un astfel de proces. Nu mă refer la un proces precum cel al soților Ceaușescu, când inculpatul nu a avut apărare, iar avocatul era mai acuzator decât însuși procurorul, sau un proces care să se desfășoare sub o presiune a armelor, așa după cum s-a întâmplat la Nurnberg. Nu vrem un proces care să vină din start cu o acuzație sau o prejudecată. Proiectul va începe astăzi, 7 noiembrie, și se va finaliza pe 8 mai 2020. Fiecare ședință publică va fi stabilită la o dată cu putere simbolică în vremea comunismului”, a afirmat prof.univ.dr. Sorin Bocancea.

 

 

În cadrul evenimentului, istoricul Marius Oprea, președintele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, a susținut conferința „În căutarea poporului pierdut”.

„Unii poate spun că un proces al comunismului nu ar avea ce să caute în programul de manifestări legate de Centenar, dar este doar o aparență. În 2005 am înființat acest institut de investigare a crimelor comunismului, pentru a produce dovezi clare ale caracterului criminal al acelui regim. Ulterior, tema a fost politizată, președintele Băsescu a înființat acea Comisie Tismăneanu, care nu a făcut decât să condamne simbolic comunismul, în rest nu a realizat practic nimic. Eu am continuat investigațiile, inclusiv arheologice. După estimările mele, aproximativ 10.000 de persoane au fost împușcate fără judecată de echipele morții din regimul comunist. Pe lângă acestea au mai fost peste 100.000 de oameni care au murit în închisori și lagăre din cauza condițiilor de detenție. Am identificat și făptuitori, doi dintre aceștia fiind și condamnați, Alexandru Vișinescu și Ion Ficior. În toate peregrinările mele din țară am întâlnit adevăratul chip al comunismului, care este de fapt chipul morții”, a spus istoricul.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*