Problemele diasporei, dezbătute la Primăria Municipiului Iaşi

Publicat de Curierul de Iasi la data de 16/08/2016

Cele mai importante probleme ale diasporei au fost dezbătute astăzi, în Sala „Vasile Pogor” a Primăriei Municipiului Iași.

Masa rotunda Diaspora_6

Evenimentul, la care s-a discutat cu şi despre membrii diasporei ieşene, a fost inclus în cadrul Săptămânii Diasporei şi a purtat titlu „Ce înseamnă Iaşul pentru diaspora? Ce înseamnă diaspora pentru Iaşi?”. „De ce Zilele Diasporei? De ce Iaşi? Pentru că suntem un mare furnizor de diasporă pentru întreaga lume, cu ponderea cea mai mare în Europa. Ei reprezintă o bucăţică din ţara noastră, din oraşul nostru, din viaţa noastră de zi cu zi. De aceea trebuie să le arătăm respectul şi recunoştinţa aşa cum se cuvine. Sunt parte din familia noastră, de care avem nevoie oriunde s-ar afla. Sunt ieşenii noştri. Vorbeam cu un prieten despre ce ne-a lipsit şi câtă minte nu am avut de am reuşit să fim importanţi furnizori de inteligenţă pentru alte ţări. I-am trimis şcoliţi, citiţi, calificaţi, iar ei îi ajută pe alţii. A fost un efort aproape al tuturor românilor. Poate lucrurile nu sunt pierdute total şi putem să îi determinăm să revină, oferindu-le ceea ce au nevoie. Cei care au de gând să plece să se gândească de două ori dacă merită, iar cei care au de gând să se întoarcă să vină pentru că merită”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Alături de edil a fost preşedintele Consiliului Judeţean, Maricel Popa, reprezentanţi ai cultelor religioase, instituţiilor deconcentrate, Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi, mass-media, organizaţiilor neguvernamentale, antreprenoriatului ieşean, dar şi ieşeni care au rude în diaspora şi reprezentanţi ai diasporei aflaţi în această perioadă la Iaşi. „România nu a avut grijă de această comoară, diaspora. Nu mă refer că i-a lăsat să plece, pentru că, de exemplu, jumătate din medicii formaţi în Germania pleacă în Marea Britania, Statele Unite ale Americii, Suedia şi alte ţări. Lumea are această tendinţă să plece şi n-o vom putea opri. Problema e să revină. E bine că pleacă, pentru că văd altceva, învaţă o limbă străină, au altă mentalitate, se izbesc de alt tip de abordare. Trăiesc în ţări în care administraţia a înţeles că este în slujba cetăţeanului, în care fără muncă nu se poate şi în care valorile sunt puse într-un anumit sens. Dacă se vor întoarce, vor schimba sustenabil această ţară. România se schimbă oricum, dar are nevoie de aceşti oameni”, a declarat Dragoş Anastasiu, preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Germane şi membru al Consiliului Director al Fundaţiei Romanian Business Leaders, organizaţie care implementează programul RePatriot.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*