Primul centru municipal din România pentru colectarea separată a deșeurilor provenite din gospodării

Publicat de Curierul de Iasi la data de 10/03/2016

Joi, 10 martie, a fost deschis la Iași Centrul Municipal de Colectare Iași (CMCI), primul centru municipal din România pentru colectarea deșeurilor provenite din gospodării, realizat după model similar cu cele din vestul Europei. CMCI este un proiect dezvoltat si implementat de Asociaţia ECOTIC, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași și Salubris SA Iași.

„Realizarea acestui centru a fost posibilă datorită colaborării foarte bune cu Primăria Iaşi, Salubris şi Agenţia pentru Protecţia Mediului. S-a lucrat în baza unui contract încheiat în urmă cu doi ani şi a unui grant oferit prin Innovation Norway. Vrem să fim astfel auziţi şi de alte municipalităţi din România. Ele au obligaţia, conform directivelor europene şi legislaţiei româneşti, de a avea aproximativ acelaşi tip de centru de colectare”, a declarat Valentin Negoiţă, preşedintele Asociaţiei ECOTIC.

Chirica copii

Educație ecologică

Centrul a fost plasat într-o zonă ușor accesibilă populației, pe str. Grădinari nr. 26. La CMCI pot fi predate toate tipurile de deşeuri care există într-o gospodărie şi care pot fi reciclate sau refolosite: plastic, carton, hârtie, sticlă, textile, deşeuri din construcţii, electrice şi electronice şi altele.

„Am profitat de provocarea lansată de Asociaţia ECOTIC de a realiza acest centru. Înfiinţarea acestui centru nu va avea niciodată rezultate decât dacă tinerii vor fi educaţi în acest spirit. Trebuie să amintim că aici nu vor fi aduse resturi menajere. Totodată, nu vom compromite în niciun fel viaţa comunităţii din imediata apropiere. Dintr-un câmp plin de gunoaie am realizat o platformă modernă, în care pot fi depozitate toate lucrurile de care nu avem nevoie acasă, cele care pot deveni periculoase prin depozitarea lor accidentală”, a declarat Mihai Chirica, primarul interimar al municipiului Iaşi.

Containere

Campanie de informare și tombolă

Lansarea oficială a CMCI face parte din campania de informare „Iașul meu curat” şi a fost precedată de o campanie interactivă desfășurată în școlile din municipiul Iasi, prin care elevii ieșeni au primit informații despre deschiderea CMCI, despre unde, cum și ce anume pot aduce la centru. De asemenea, elevii au fost încurajați să împărtășească informațiile cu cei apropiați și au primit date concrete despre importanța colectării deșeurilor în țara noastră și felul în care putem cu toții contribui la curățenia comunității în care trăim.

Evenimentul de joi a fost urmat de o dezbatere pe tema colectării selective, care a avut loc la Camera de Comerț și Industrie Iași.

De asemenea, ieșenii sunt invitați să predea în perioada 10 – 31 martie cel puțin un deșeu din gospodărie în vederea participării la tombola ce are drept premii 10 echipamente electrice și electronice.

Proiectul este susţinut din fonduri acordate de către Guvernul Norvegiei prin Granturile Norvegiene 2009-2014 în cadrul domeniului de finanţare Inovare Verde în Industria din România.

Mai multe informații pot fi găsite la adresa web www.cmciasi.ro.

 

Despre ECOTIC

ECOTIC este o organizație colectivă nonprofit care gestionează deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) în numele a peste 500 de producători și importatori afiliați. Asociaţia asigură și supervizează întregul proces de preluare, transport, dezmembrare și reciclare astfel încât, la final, DEEE să nu mai reprezinte un pericol. Peste 75.000 tone DEEE au fost gestionate în sistemul ECOTIC în cei 10 ani de activitate. Consultanța promptă și specializată oferită producătorilor de echipamente electrice, baterii și acumulatori este un element definitoriu al organizaţiei. Mai multe detalii gasiți pe www.ecotic.ro, pe pagina de Facebook dedicată Organizației ECOTIC, precum și pe pagina LinkedIn a Organizatiei ECOTIC.

Comments

comments

Categoria: Salubris

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*