Primele dezbateri publice ale bugetului municipiului Iași pe acest an

Publicat de Curierul de Iasi la data de 27/01/2018

Pentru al treilea an consecutiv, proiectul bugetului local al Municipiului Iași este dezbătut în ședințe publice organizate în Sala „Vasile Pogor” a Palatului Roznovanu. Discuțiile dintre edili și cetățeni vin după o perioadă de consultare publică în care ieșenii au completat în jur de 2.000 de chestionare cu peste 4.000 de proiecte și propuneri.

Vineri, 27 ianuarie, după-amiaza, precum și sâmbătă, 28 ianuarie, dimineața, au avut loc primele dezbateri publice ale bugetului Municipiului Iași pentru anul în curs. Alături de primarul Mihai Chirica, la evenimente au participat directori din cadrul municipalității și ai instituțiilor subordonate acesteia. La ședințele din Sala „Vasile Pogor” a Palatului Roznovanu au venit peste 100 de persoane care au făcut zeci de propuneri atât punctuale, cât și cu caracter general.

Astfel, unii cetățeni au cerut verificarea calității iluminatului public pe străzile Fortus, Gării și Galata. O altă problemă semnalată de cetățenii din cartierele Nicolina și Tătărași a vizat toaletarea arborilor. Alți participanți au solicitat asfaltarea aleii Strugurilor și a străzilor Pantelimon, Conductelor, Alistar și Orientului, a drumului de acces spre Liceul Tehnologic „Petru Poni” și a aleii dintre Biserica Barnovschi și blocul de vizavi, o parte dintre aceste artere fiind incluse deja în programul municipal de modernizare a infrastructurii rutiere. Câțiva ieșeni au cerut turnarea unui covor asfaltic pe strada Prof. Petru Cujbă, în zonă fiind semnalate și alte probleme ca focurile făcute de persoane fără adăpost sau câteva guri de canal neacoperite. Cerșetoria din mijloacele de transport în comun a fost o altă problemă semnalată de cei prezenți. De asemenea, în urma unor cererei, Compania de Transport Public va analiza posibilitatea instalării unui semnal luminos în stațiile de tramvai din strada Aurel Vlaicu, după ce municipalitatea ieșeană va purta discuții în acest sens cu reprezentanții Primăriei Comunei Holboca.

În ceea ce privește problemele cu care se confruntă persoanele cu deficiențe de auz, primarul Mihai Chirica a menționat că începând din acest an ședințele Consiliului Local și conferințele de presă vor fi traduse. În cadrul dezbaterilor, edilul-șef a mai afirmat că nicio stradă nu va mai fi recepționată dacă delegatul asociațiilor persoanelor cu handicap locomotor nu își dă aprobarea.

Finanțarea cluburilor sportive pentru copii și a sporturilor de performanță (în special rugby), lipsa trotuarelor în unele zone, situația câinilor comunitari (în special din jurul școlilor), statuia Eroului Necunoscut, problema comunităților de romi din zonele centrale, reamenajarea Casei Berthelot, vandalizarea parcurilor, lipsa de calculatoare noi la unele licee, problemele de circulație și digitalizarea serviciilor administrative au fost alte idei dezbătute în cele două dezbateri.

În cadrul discuțiilor cu ieșenii, primarul Mihai Chirica a făcut și o serie de anunțuri privind soarta mai multor zone din oraș. Acesta a explicat necesitatea închiderii Băii Publice din strada Petru Movilă, care aduce pierderi anuale de 800.000 de lei, același lucru urmând să se întâmple și în cazul Cantinei de Ajutor Social, care are o pierdere anuală de 817.000 de lei. Ultima ar urma să devină sala de sport a Liceului Tehnologic Economic „Virgil Madgearu” (Enonomic nr. 2).

„Vrem să mutăm cubul negru de lângă Teatrul Național, unde acum au loc unele spectacole. Acolo se va amenaja un amfiteatru, care, alături de statuia lui Miron Costin, va fi inclus într-un parc. În zona Teatrului și a Filarmonicii va fi un singur parc. Acest lucru îl vom analiza și la dezbaterea privind Strategia de Turism a Municipiului Iași. În zona centrală vrem să avem o zonă pietonală în care să nu fie permisă circulația mașinilor, cum se întâmplă în prezent”, a mai afirmat primarul Mihai Chirica.

Proiectul de buget al Municipiului Iași pe 2018 poate fi consultat la Centrul de Informaţii pentru Cetăţeni, precum și la cele cinci centre de cartier. De asemenea, proiectul poate fi consultat pe site-ul Primăriei Municipiului Iași: http://www.primaria-iasi.ro/imagini-iasi/fisiere-iasi/1516298890-proiect%20buget%202018.pdf.

Până pe 3 februarie 2018, ieșenii pot trimite și în scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare pe adresa: Primăria Municipiului Iaşi, bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, nr. 11, Iaşi, cod 700064. De asemenea, pot fi făcute propuneri și la Direcția Relații Publice și Transparență Decizional – Centrul de Informaţii pentru Cetăţeni – Biroul de Relaţii cu Publicul (ghişeul 6), luni, marți, miercuri şi vineri între orele 8.30 și 16.30, iar joi între orele 8.30 și 18.30, la telefonul direct 0232.984 sau pe e-mail, la adresa informatii@primaria-iasi.ro.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*