Primarul protestează împotriva măsurilor care au crescut numărul mașinilor poluante

Publicat de Curierul de Iasi la data de 22/09/2017

Astăzi, 22 septembrie, cu ocazia Zilei Mondiale Fără Mașini, municipalitatea ieșeană a organizat un eveniment mai puțin obișnuit. Astfel, cu ajutorul a două corturi montate în Piața Unirii și în Piața Palatului Culturii, Primăria a organizat o strângere de semnături în vederea introducerii unor măsuri legislative de fiscalizare suplimentară la achiziția de autovehicule poluante.

„Anul acesta nu am mai închis traficul de Ziua Mondială Fără Mașini. Era o modalitate de a face un haos total în oraș, lucru care nu atrăgea sub nicio formă atenția pozitivă asupra problemei poluării. Oamenii erau revoltați, supărați și nu se crea efectul pe care-l dorim. De aceea am demarat o strângere de semnături prin care protestăm împotriva unor măsuri populiste, chiar inconștiente și iresponsabile ale autorităților centrale, care au încurajat românii să își cumpere tot ce este mai ieftin din Europa, dar nu ce este mai bun. Să fie clar: nu protestăm împotriva ieșenilor sau românilor care și-au cumpărat mașini second hand! Vrem construirea șoselei de centură, pentru a scoate traficul greu din oraș. Fără realizarea unor rute alternative nu putem interzice circulația autovehiculelor mari și poluante. Mai vrem și introducerea unor măsuri de fiscalizare suplimentară la achiziția de autovehicule poluante. Principiul legislației trebuie să fie: cu cât poluezi mai mult, cu atât plătești mai mult. În același timp, vrem să încurajăm ieșenii să folosească transportul în comun, tramvaiele și bicicletele”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Grație succesului de care s-a bucurat de la primele ore, campania se va prelungi cu o săptămână, ieșenii putând să semneze listele de adeziuni la Centrul de Informații pentru Cetățeni și la centrele de cartier.

Scoaterea taxei de poluare („timbrul de mediu”) a făcut ca parcul auto al judeţului Iaşi să fie împânzit de mașini second hand. Peste 85% dintre mașinile înmatriculate în acest an sunt second hand. De la începutul anului şi până în prezent, la Serviciul de Înmatriculări din Iaşi s-au înregistrat peste 10.500 de autoturisme. Dintre acestea, doar 300 de mașini sunt de producție românească, iar în jur de 800 sunt noi de producție străină. Peste 9.000 de autoturisme sunt vechi din import.

Comments

comments

Categoria: circulatie,ecologie

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*