Primarul Mihai Chirica a făcut o vizită de trei zile în Israel

Publicat de Curierul de Iasi la data de 06/06/2017

Primarul Mihai Chirica a efectuat în perioada 2 – 4 iunie o vizită în Israel, a doua în ultimele două luni. Deplasarea în Israel a fost întreprinsă ca urmare a unei invitaţii venite din partea Uniunea Evreilor Originari din România (AMIR), condusă de dl Micha Harish, fost ministru al Muncii în Israel. În această vizită, primarul Mihai Chirica fost însoţit şi de dna Lăcrămioara Stratulat, managerul Complexului Muzeal Naţional „Moldova”.

În prima zi, vineri, 2 iunie, edilul Iaşului a participat la o întâlnire organizată de Uniunea Evreilor Originari din România (AMIR). La manifestare au participat peste 450 de persoane, majoritatea fiind evrei proveniţi din România, dl Micha Harish, preşedintele AMIR, fostul ambasador al Israelului la Bucureşti, dl Dan Ben Eliezer, alţi oameni politici etc. Întâlnirea a avut scopul de a promova comunitatea evrelilor originari din România, contribuţia lor la crearea statului Israel, dar şi relaţiile directe dintre evreii proveniţi din Iaşi şi oraşul lor natal. Programul deplasării primarului Mihai Chirica în Israel a continuat sâmbătă, 3 iunie, cu o vizită întreprinse la primul muzeu al comunităţii evreilor originari din România, creat în colaborare cu Complexul Muzeal Naţional „Moldova”. Cu acest prilej, a fost semnat un acord de promovare reciprocă între Rosh Pina şi Iaşi, precum şi între instituţiile de cultură din cele două localităţi.

Duminică, 4 iunie, primarul Iaşului a întreprins, la invitația ministrului Sănătății din Israel, dl Ya`akov Litzman, o vizită la Spitalul Universitar „Hadassah” din Ierusalim, fiind însoțit de directorul adjunct și medical al spitalului, dl Asher Salmon, care coordonează și activitatea studenților și rezidenților. Spitalul „Hadassah” are 1.300 de paturi, 5.500 de angajați și circa 7.000 de studenți și rezidenți, o infrastructură modernă și multiple facilități care ar putea fi o model pentru România în ceea ce privește proiectele Spitalelor Regionale de Urgență. În cadrul întrevederii, primarul Mihai Chirica a transmis gazdelor o scrisoare de intenție din partea UMF „Gr. T. Popa” Iași pentru semnarea unui acord de colaborare cu Universitatea de Medicină din Ierusalim, acord care să facă posibile schimburile de stagii de practică pentru studenții și rezidenții celor două universități. “Dată fiind importanța comunității evreieșeti în istoria Iașului, consider că legătura cu Israelul, cu comunitate de origine românească, dar nu numai, este nu doar una de suflet, ci și una de perspectivă, care poate avea rezultate vizibile și concrete pentru prezent și viitor. Avem o comunitate de origine română importantă în Israel, o comunitate foarte unită, foarte dinamică și multe proiecte de colaborare cu România și, în particular, cu Iașul, a declarat primarul Mihai Chirica marţi, la bilanţul vizitei de trei zile efectuate în Israel.

Primarul Miahi Chirica a mai anunţat faptul că, pe 27 iunie, Iașul va primi vizita unei delegații de 100 de cetățeni evrei de origine română, care vor veni în România în scop turistic. De asemenea, pe 28 iunie, Iașul va găzdui Forumul Economic Româno – Israelian, la care vor participa oameni de afaceri din Israel, reprezentanți ai Ambasadei Israelului în România și reprezentanți ai camerelor de comerț. „În perspectivă, la recomandarea oficialilor israelieni cu care am discutat de-a lungul timpului, am decis să lansăm demersurile prin care Iașul să se înfrățească cu orașul Haifa, unul dintre cele mai moderne și mai bine dezvoltate din Israel”, a conchis primarul Mihai Chirica.

Comments

commentsNu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*