Primarul Mihai Chirica: „Drapelul nostru înseamnă dreptate, libertate și unitate!”

Publicat de Curierul de Iasi la data de 26/06/2018

Marți, 26 iunie, la Iaşi a fost celebrată Ziua Drapelului Naţional. Ceremonialul s-a desfășurat în Piaţa Tricolorului din faţa Casei Pătrate, pe str. Anastasie Panu. La manifestările consacrate acestei sărbători au participat reprezentanţi ai Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt”, oficialităţi locale și reprezentanţi ai clerului. Prezent la acest eveniment a fost și primarul Mihai Chirica.

„Astăzi este o zi extrem de importantă pentru toți românii. Pentru noi tricolorul reprezintă ștafeta care s-a transmis multor generații de-a lungul anilor. De aproape 200 de ani românii au știut să petreacă cele mai frumoase momente din viața lor, dar și cele mai grele evenimente înveliți în tricolor. Drapelul nostru înseamnă dreptate, libertate și unitate! Sunt trei cuvinte pe care românii le-au strigat timp de aproape 200 de ani. Se pune întrebarea dacă noi, cei care conducem destinul acestei țări în prezent, mai credem în aceste cuvinte. Trebuie să facem tot ce ne stă în putință, cu toată forța, cu toată energia noastră, ca pentru încă 100 de ani să garantăm generațiilor care vin că tricolorul va rămâne arborat pe pământul românesc. Pentru asta trebuie să credem că în dreptate, libertate și unitate”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Ziua Drapelului se sărbătoreşte în baza unei legi emisă în 20 mai 1998, care prevede organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific, consacrate istoriei patriei, precum şi prin ceremonii militare specifice. Ziua Drapelului Naţional a fost instituită pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, când Guvernul revoluţionar a decretat că Tricolorul – albastru, galben și roşu – să reprezinte steagul naţional al tuturor românilor. Constituţia din 1866 a României prevedea la articolul 124: „culorile Principatelor Unite urmează a fi Albastru, Galben şi Roşu”. Ordinea şi dispoziţia culorilor au fost stabilite de Adunarea Deputaţilor în şedinţa din 26 martie 1867.

Protocolul actual impune ca Drapelul României să fie arborat în mod permanent pe edificiile şi în sediile autorităţilor şi instituţiilor publice, la sediul partidelor politice, al sindicatelor, al instituţiilor de învăţământ şi cultură, la punctele pentru trecerea frontierei, precum şi la aeroporturile cu trafic internaţional.

Comments

comments

Categoria: eveniment

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*