Primarul Mihai Chirica, discuţii la Guvern pe tema fondurilor europene

Publicat de Curierul de Iasi la data de 02/03/2018

Primarul Municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a participat vineri la întâlnirea de lucru pe care premierul Viorica Dăncilă a avut-o la Palatul Victoria cu primarii municipiilor reședință de județ, reprezentanții Autorității de Management a Programului Operațional Regional (POR) și directorii Agențiilor de Dezvoltare Regională în care au fost analizate soluțiile la problemele întâmpinate în atragerea finanțării europene. Alături de primul-ministru, la întâlnire au mai participat vicepremierul Paul Stănescu, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, și Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene.

 

În cadrul întâlnirii de lucru, primarii municipiilor reședință de județ au prezentat principalele dificultăți în ceea ce privește obținerea finanțării pentru proiectele din cadrul POR și au propus o serie de soluții. Cele mai multe dintre acestea au vizat simplificarea procedurilor, blocajele cauzate de legislația achizițiilor publice,  ghidul solicitantului, regimul de proprietate publică și de parteneriat, precum și optimizarea aplicației electronice My SMIS.

”Cred că a fost o discuţie pozitivă. Suntem într-o reală întârziere – o încercare subtilă de a aduce această chestiune în sarcina autorităţilor locale. Nu a ţinut, pentru că de fapt ghidurile au plecat foarte târziu, cu dese modificări. În cele din urmă cred că s-au lămurit câteva aspecte, mai ales pentru stabilitatea acestor documentaţii care sunt către autorităţile locale şi încercarea de a accelera, chiar şi de a recupera din pierderea de timp care s-a petrecut până acum”, a declarat primarul Mihai Chirica.

”Vreau să vă sprijin cu toată fermitatea, indiferent de opțiunea politică, să găsim împreună soluții pentru a recupera întârzierile în atragerea fondurilor europene din POR și a evita riscul de dezangajare a unor fonduri. Finanțarea acestor proiecte trebuie să fie în beneficiul cetățenilor, al României”, a subliniat premierul Viorica Dăncilă.

Pentru a coordona măsurile avute în vedere de autoritățile române privind absorbția fondurilor prin POR cu procedurile europene, va fi organizată o nouă întâlnire în cursul acestei luni cu reprezentanții Comisiei Europene responsabili pentru politica regională. Premierul Viorica Dăncilă a precizat că a solicitat sprijin Comisiei Europene în sensul desemnării unor experți care să ofere sprijin și consiliere pentru creșterea absorbției fondurilor structurale și de investiții europene.

Comments

comments

Categoria: proiecte europene

Nu sunt comentarii

Comentati acest articol!
*